Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Naravna škropiva

Odgovori
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

tigrček je napisal/a:
Naj vam nekaj povem, deluje samo kemija, pa še ta ne če si prepozen, mnogi pripravki ki jih prodajajo pod naravna bio in ne vem še kaj so ničvredni, navadna scav...... tako je moje osebno prepričanje, oz. postavljam vprašanje naj se javi eden sam, ki je lani imel paradižnik zunaj na prostem še septembra pa da ga ni napadla plesen in je šprical brez kemije.

Če ne poznaš kako delujejo rastline in narava se strinjam!!

Veliko oziroma največ je odvisno kako so rastline vzgojene v kakšni zemlji rastejo,kar tako vsepovprek polivat strupe je nesmiselno.
Danes dobro vemo kaj vse uporabljajo kmeti pri pridelavi,,NPK tu pa tam še železo, kalcij to pa je tudi vse,rastline so dovzetne na bolezni,tu pa služi potem fitofarmacija.Neem je super zakaj bi uporabil Confidor recimo?
tigrček

Odgovor Napisal/-a tigrček »

metuljc je napisal/a:
In koliko so ga na enakih mestih, pod milim nebom imeli tisti, ki so ga tretirali "s kemijo"?
Ti kar po svoje, eni bomo pač drugače, pa bo za vse prav.

Imeli smo ga do konca oktobra,ker smo špricali, tam kje rnismo je bilo julija že vse uničeno ali še prej, mnogim sploh ni nič dozorelo, saj je bilo veliko prispevkov po tv o plesni in kako je vse uničeno.Črna oguljena stebla.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vidiš, zame je v trgovini skozi celo leto dovolj tako tretiranega paradižnika po nižji ceni kot je doma pridelan, če ga skozi vso sezono škropim.
Kot sem že rekla, vsak po svoje. In, mimogrede, sama sem imela paradinik pod streho, brez škropljenja (no, enkrat sem ga škropila s sodinim pripravkom) vsaj do srede septembra. Lani.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

forest727 je napisal/a:
Eh, bučke sem prodajal v prejšnem postu... Very Happy

Gnojilo iz škropiv se pripravi tako, da damo 1 kg svežih kopriv (ali pa 100 do 200 g suhe) brez semen v 10l vode in pustimo stati 1 do 3 TEDNE in ne ure tako kot sem prej pisal... Pozor, nastajale bodo neprijetne vonjave. Uporabno je, ko se tekočina neha peniti.

Za škropivo proti ušem, pa koprive (ista količina kot za gnojilo) namočimo za 24 do max 72 ur. Škropivo ne sme začet vreti!

Uporaba: oboje pred uporabo precedimo. Gnojilo moramo razredčiti v mešanici 1:10 do 1:20 (1l gnojila iz kopriv in 10l vode), medtem ko škropivo samo pošpricamo rastline prizadete z ušmi.

Gnojilo, nerazredčeno, se lahko dodaja v manjiš količinah kompostu kot pospeševalec procesa razkroja.

Če koprive namakamo 48-72 ur, je uporabno tudi kot foliarno gnojilo.

Muha, prilepiš še na mesto, kjer se ti zdi, da bi tole ustrezalo, prosim?

Od lanske sezone imam še 10 litrov gnojila ,nerazredčenega iz kopriv.
Ali mislite da je letos še ok?
Ga lahko uporabim pri gnojenju solate in ostale zelenjave ?_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ti bo vonj povedal. Če lepo "diši" po hlevski gnojnici, potem je še v redu. Če pa ima kak drug že po lastni oceni čuden vonj, bi se ga niti na kompost ne upala zlivati.
notranjka

Vonj je "normalen"._________________~~~~****~~~~****~~~~
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

notranjka, kako si ga pa skladiščila, kako si imela shranjenega?
notranjka

Lani sem gnojila samo z koprivami in ostalimi zvarki.
Vse sem imela namočeno v črnih posodah,pokritih in zunaj.

Sem pa spregledala da je še ena in ko sem včeraj posode pripravljala na letošnjo sezono sem ugotovila da je še polna.

A misliš da so zimske razmere kaj vplivale na gnojilo?
Vonj je tapravi,je pa pozimi zagotovo zmrnilo za nekaj časa saj smo imeli temperature večkrat pod nič._________________~~~~****~~~~****~~~~
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Včeraj sem slišal, da lahko tudi iz čemaža delaš to "gnojnico", pa je proti plesnim.

A kdo kaj ve?_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Se strinjam glede vonja - če je pravi - je OK Smile .

Bi rekla da četudi je zima morebiti naredila konec drobnoživkam, še vedno so notri minerali in ..... ostale hranilne dobrote ..... , akumulirane in koncentrirane in razpadle do te mere, da jih bodo rastline lažje posrkale.
(moje laično mnenje Embarassed )

Kravzelj - sigurno - čemaž namesto česna - antibiotik oz. antiseptik ..... evo ti ga na Cool
Odgovori