Cornus mas - rumeni dren

Odgovori
Beki

Re: Cornus mas - rumeni dren

Odgovor Napisal/-a Beki »

Res lep! Če se boste kaj gibali po Botaničnem vrtu, je pri Strgarjevi hiši (zdaj čajnica Primula) tudi en prav mogočen. Pod tem smo se otroci pasli, delali smo pa tudi sirup in marmelado iz zelo zrelih plodov. Še zdaj je ena mojih najljubših.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Dajmar, veličasten je!
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Ni moj mi je pa všeč. Ima velike sladke plodove. Zori v začetku avgusta. Moji so vsi potomci tega.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Rumeni dren ima sladke plodove? Tukaj nekaj ne štima. Še nikoli v življenju nisem jedla sladkih drnulj, pa jih je v našem gozdu ogromno.
Life is like a game ... play it ...

Slika
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Seasmoon napisal/-a: To Feb 24, 2026 5:34 pm Rumeni dren ima sladke plodove? Tukaj nekaj ne štima. Še nikoli v življenju nisem jedla sladkih drnulj, pa jih je v našem gozdu ogromno.
Zagotovo Dajmar ve, o čem piše. In njegove drnulje so sladke, imam eno sadiko, ki je lani rodila prgišče, je še mlada. Velike, sočne, sladke. Je pa jasno, da morajo biti res zrele, temno rdeče, bleščeče, skoraj malo prosojne.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Seasmoon napisal/-a: To Feb 24, 2026 5:34 pm Rumeni dren ima sladke plodove? Tukaj nekaj ne štima. Še nikoli v življenju nisem jedla sladkih drnulj, pa jih je v našem gozdu ogromno.
Ne smeš odtrgat rdeče z drevesa, dokler je meso še čvrsto. Jaz rahlo potresem - kar pade na tla ( ali je že na tleh ) - tisto je pa super okusno. In tudi sladko.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Metuljc, tudi jaz vem, o čem pišem. Nabiram temno rdeče drnulje, ki pa niso sladke. Ker so še vedno precej kisle, jih ne morem jesti. Poskusila sem jih dati v zamrzovalnik za nekaj dni, a so po odtajanju le izgubile kislost, sladke pa niso bile. Bile so pa brez okusa.

Lahko so drnulje sladko-kiselkaste. Ampak sladke pa niso.

Slika
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Sladko kisle so po parih dneh, 4-5 dni rabijo. Ce jih zamrzneš
zgubijo kislost.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Ko se na grmu zmehcajo, so sladke in slastne. Obira za v usta se jih lahko z grma, pac samo mehke, ali pa pobira s tal.
Uporabniški avatar
Seasmoon

GrGr, pri meni sladkih drnulj ni. Nabirala sem že mehke, temno rdeče, skoraj črne sadeže, pa so bili še vedno kisli. Morda je tisto, kar je nekaterim sladko, je meni kislo .... stvar okusa. Drugače si tega ne znam pojasniti.

Slika
Odgovori