Paradižnik 2026

Odgovori
Beki

Re: Paradižnik 2026

Odgovor Napisal/-a Beki »

Letos imam med paradižniki posebneža - pri sorti Cow's tit je en pokukal na dan s tremi kličnimi listi. Me zanima, kako mu bo šlo naprej. Tako iz glave bi rekla da ima malo prednosti pred ostalimi, ker lahko več fotosintetizira.. Prav radovedna sem - ga bom spremljala bolj od blizu :)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

To se pri meni dogaja pri Dad's Sunset. Ena sadika ima 3, druga celo 4 klične liste. Prav potipala sem jo, če nima morda dveh stebelc pa so definitivno vsi štirje na enem. Prvič opaženo. Morda se je v preteklosti kdaj že zgodilo pa nisem bila pozorna? Eh kaj, če so štiriperesne deteljice .... :D
DSC00309.JPG
Siamski dvojček
DSC00308.JPG
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

Ja se pojavijo včasih, tricotyledon se reče takim poganjkom s tremi začetnimi listi. To večinoma pomeni, da imajo nato tri glavne vrhe oziroma vejo viška.
Ampak, ker paradižnikom zalistnike navadno trgamo kakšne občutne razlike ne bo. 8-) Za razliko od paprik in čilijev, tam bi pa morala rastlina z vrhom viška biti bolj razvejana in imeti nekaj več plodov.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Zanimivo, ne spomnim se, da bi bil pri meni kdaj kak tak primer.

Mimogrede, ima kdo kako sadikco Woolly Blue Jay viška? Semena mi niso vzklila ne lani, ne letos. :roll:
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Jaz pa iščem kakšno sadiko Elser Farm's Brown Derby in Dad`s Sunset.
Prvi mi je zmanjkal že lani, letos sem ostal še brez drugega.
Uporabniški avatar
Plamenka

Mfranc, sadikco ali dve Elser Farm's Brown Derby sem ti dala že lani, letos žal nimam. Upam, da dobiš kje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

mfranc napisal/-a: To Mar 24, 2026 12:21 pm Jaz pa iščem kakšno sadiko ...... Dad`s Sunset.
Računam, da jih boš lahko dobil od mene, če se kaj ne pofiži. Zgoraj v svojem prispevku sem popravila ime trojčka/četverčka, ker je pri prepisovanju "...set" nekam ušel. :(
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka, lanski sadiki sem že porabil :D . Letos nisem pravočasno iskal semen, drugo leto moram res pravočasno obnoviti semena.
Imam, izgleda, "antislonovski spomin", sem bil prepričan, da imam še dosti recimo pelatov, pa jih nisem imel čisto nič, razen prastarih kupljenih pri nas.
Nekaj sem jih dobil doma, nekaj celo iz uvoza.

Muha, če bo kakšna sadika, bom zelo vesel, naredi tako košat grm da je že en dovolj. Sem pa že nabrskal iz zalog seme Pennsylvanie Dutch in Abbatista, meni všeč rumeni sorti. Upam, da bo še kakšno kalilo.
Uporabniški avatar
Plamenka

Mfranc, Abbattista je rdeč. Pennsylvania Dutch je oranžen, no, saj to je kar blizu rumeni. ;)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

mfranc: od pelatov bo verjetno kakšna sadika viška pri San Marzano Lungo, če ti ustreza. Kadar se mu zahoče je to visoka in dobro obložena rastlina. Dad's Sunset sem poskusno sadila tudi direktno v plastenjak zato skoraj zagotovo pričakujem nekaj viškov, če se kaj posebno neugodnega ne zgodi.
Odgovori