Murva - Morus

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Re: Murva - Morus

Odgovor Napisal/-a mfranc »

crtj napisal/-a: So Jun 20, 2026 9:12 pm Zelo dobra izkušnja z Illinois everbearing.

Zdaj je to že kar solidno drevo (recimo 4 x 4 x 4 m), raste povešavo, vendar ne tako zelo kot japonska gorska murva (m. bombycis), plodovi so solidno veliki (3-4 cm), okus v polni zrelosti zelo dober, malo pred tem pa sladko-kisel kot pri gorski, vendar nikoli "nikakršen" kot pri beli.

Načeloma je to križanec med rdečo in belo murvo.
Ga hvalite 300 na uro :-); na srečo sem že prepariran da se ne slinim nad drevesom 4 x 4 metre (da o višini ne govorim).

Me pa preseneča da o Gerardi Dwarf ni praktično nobene informacije :roll: .
Je tako zanič, problematičen? Nam je okus zelo "dopadljiv". Malo sem pobrskal po spletu, sedaj so tam slike s kar nekaj večjimi drevesi, vendar me dimenzije do treh metrov ne bi motile. Našel je mesto ob ribniku, kjer je v funkciji senčenja ribnika, tam so bile vedno visoke grmovnice ali
nižja drevesa.
Vendar je trenutno miniaturni dwarf, posledično pa je v ribniku ogromno zelenih alg.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Kako daleč od ribnika pa zassdiš drevo in katero? Jaz se zdaj odločam o tem, ker je za moj mali ribniček sonca čisto preveč, alg pa tudi.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Moj ribniček, moja samogradnja, je star približno 40 let. Izdelan pa kot armiranobetonska banja, dimenzij 175 cm x 270 cm,
globine 75 cm. Tako da saditev rastlin ni problem, drevesa sem sadil tik ob ribniku, grme, ki se z leti v zemlji malo razširijo, pa do pol metra stran.

Dolgočasno pravokotno obliko sem malo razbil s priključenim skalnjakom in umetno brežino na strani skalnjaka. Pa seveda vodnimi rastlinami.

Rastline, grmovnice in drevesa, sadna ali okrasna, plus razne nižje rastline kot podrast, pa v teh letih toliko sort, da sem jih veliko pozabil. Zadnje nasaditve: dvakrat aronija, tisa, lovorikovec; od malo višjih pa judeževo drevo, jadikovec, katerega pa je žal v nekaj letih pobrala pozeba.

Verjetno lahko z ribnikom z brežinami iz folije narediš kaj sličnega, naravna brežina pa je sigurno drugačen problem.
Z zasaditvijo rastlin okrog ribnika boš veliko pridobila in imela dodatno veselje :-).
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Moj ribniček ima še manjšo površino, je globlji in ima slap s črpalko, okrog v naravnem bregu narejen skalnjak, dno in stene pa s folijo itd, profi (beri: super drago). Ker je ves dan na soncu, je veliko alg in tudi izhlapevanja vode. Dreves na parceli še nimam zasajenih (po treh letih), imam pa dve skladovnici plohov :( To se zdaj manjša in bom lahko naredila tudi zasaditev z dvema živima mejama, nekaj grmov in dreves(c). Naštudirati moram zlasti, kam in kaj naj posadim, da bo vsaj malo senčilo ribnik, pa ne nasulo tono listja jeseni in ne vrtalo korenine v stene ribnika, torej, kako daleč, da bo še učinkovito senčilo.
Zadnjič spremenil Lpmami, dne To Jun 23, 2026 12:01 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

crtj napisal/-a: So Jun 20, 2026 9:12 pm Zelo dobra izkušnja z Illinois everbearing.

Zdaj je to že kar solidno drevo (recimo 4 x 4 x 4 m), raste povešavo, vendar ne tako zelo kot japonska gorska murva (m. bombycis), plodovi so solidno veliki (3-4 cm), okus v polni zrelosti zelo dober, malo pred tem pa sladko-kisel kot pri gorski, vendar nikoli "nikakršen" kot pri beli.

Načeloma je to križanec med rdečo in belo murvo.

Ali bo res rodila celo poletje, še ne vemo.
Bo. Ni strahu, da ne bi.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lpmami, sicer ne sodi sem, ampak.... Imamo ribnik/bazen za zalivanje vrta, ki ga na južni strani senči košata visoka leska. Tako je v pol senci, polno sonce pa ima nekaj ur popoldne. Leska raste cca 3m od ribnika.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

brbr napisal/-a: To Jun 23, 2026 11:22 am Lpmami, sicer ne sodi sem, ampak.... Imamo ribnik/bazen za zalivanje vrta, ki ga na južni strani senči košata visoka leska. Tako je v pol senci, polno sonce pa ima nekaj ur popoldne. Leska raste cca 3m od ribnika.
Sodi sem, sodi. Saj ravno s tem se ubadam - koliko daleč posamezna drevesa/grmi sežejo s koreninami in kako agresivni so. Mislim pa, da bom sadila drevo, ne grm, ki bi zaprl pogled na ribnik.
Odgovori