Bob - Vicia faba
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
Re: Bob - Vicia faba
Bobar je tale tvoj uničevalec boba, pišejo. Iz druščine hroščev.lepencev. Prvič slišim zanj.
-
brbr
Muha, fižolar pride v fižol že med rastjo strokov in ne v trdo, suho zrnje.
Tako kot tale moj bobar. Ja, Metuljc, sem tudi jaz prečitala en članek o njem. Kar pošteno sem jezna sama nase, da nisem prej malo pobrskala po morebitnih jedcih boba. Očitno sem bila preveč navdušena nad nekaj letno izkušnjo, da nima kakšnih zajedalcev.
No, bom vedela za v naprej. Zanimivo mi pa je, ko pravijo, da suha zrna dodatno sušiš na 50st. To naj bi uničilo ličinke, ki so v notranjosti. Jaz bi ga raje zmrznila tako kot fižol.
Tako kot tale moj bobar. Ja, Metuljc, sem tudi jaz prečitala en članek o njem. Kar pošteno sem jezna sama nase, da nisem prej malo pobrskala po morebitnih jedcih boba. Očitno sem bila preveč navdušena nad nekaj letno izkušnjo, da nima kakšnih zajedalcev.
No, bom vedela za v naprej. Zanimivo mi pa je, ko pravijo, da suha zrna dodatno sušiš na 50st. To naj bi uničilo ličinke, ki so v notranjosti. Jaz bi ga raje zmrznila tako kot fižol.
-
metuljc
Mogoče so ga tako sušili v časih, ko je bil čislan, zamrzovalnikov pa ni bilo. 

- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Tudi jaz sem prej menila tako. Ampak: fižol je bil par mesecev v zamrzovalniku na - 18°C, kar naj bi fižolarja docela uničilo. Kar sem ga skuhaja prej, direktno iz zamrzovalnika, je bil docela vegetarijanski. V tej zadni vreči je bilo pa na videz hroščev enako, kot fižola
-
metuljc
Mislim, da tudi v člankih piše, da se ličinke zavrtajo v suha semena. Vsekakor piše, da samica odloži jajčeca na semena. Ta torej ne smejo biti v stroku. Govorim o fižolarju.