Par dni ni bilo nič od nje, nato pa so se začeli zbirati v bližini, a se hudiči še na lepljivo ploščo težko prilepijo.
Smrdljivci, kar je preveč, je preveč
-
platar
Re: Smrdljivci, kar je preveč, je preveč
Hja jaz sem kupil feromonsko vabo zanje, zraven sem postavil kar rumene lepljive plošče, ker je prozorna priložena vabi draga kot bi bila zlata.
Par dni ni bilo nič od nje, nato pa so se začeli zbirati v bližini, a se hudiči še na lepljivo ploščo težko prilepijo.
Če se dotaknejo le z nogami je velika verjetnost, da bodo nemoteno odšli z nje, malo bolje je če se ujamejo s krili, ker je večja površina se tako le ugonobijo. Sem pa preventivno poškropil paradižnik in papriko s pripravkom na osnovi Neem tonica 15ml in cimetovega ekstrakta, cca 10 kaplic na 1l mlačne vode, kateri sem dodal še par kapljic detergenta. Pa da vidimo, zaenkrat ni videti, da bi se zbirali na paradižniku, ima pa zato ribez ogaben okus
ampak naj kar ostanejo tam...
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Domnevam, da jih odganja koriandrov (kot tudi bršljanov) vonj. Tega pa na sosednjih rastlinah ni, razen, če iz njiju naredimo škropivo in poškropimo vse rastline, ki jih želimo zavarovati.
Računati pa je treba, da prvi dež škropivo spere in je treba zadevo ponoviti. Jaz bom pripravila škropivo, čim se bodo pojavili v večjem številu. Saj "naši domači", zeleni in rjavi šuštarji, niti ne naredijo tako zelo velike škode (razen smradu) hujši so "priseljenci". Podobno, kot s polži. Dokler smo imeli le domače slinarje, ni bilo hudega.
Računati pa je treba, da prvi dež škropivo spere in je treba zadevo ponoviti. Jaz bom pripravila škropivo, čim se bodo pojavili v večjem številu. Saj "naši domači", zeleni in rjavi šuštarji, niti ne naredijo tako zelo velike škode (razen smradu) hujši so "priseljenci". Podobno, kot s polži. Dokler smo imeli le domače slinarje, ni bilo hudega.
- muha
- Site Admin
Včeraj sem jih na fižolu preklarju odkrila cel grozd, tistih malih črno-pisanih. Domnevno iz enega gnezda, saj jih naokoli na hitro ni bilo videti. Jih je bilo pa zavohati tudi med paradižniki pa nekaj sledi sem in tja so pustili na plodovih. Od danes naprej jih bom dnevno pogostila z bršljanovim škropivom. Da vidim, ali v resnici kaj učinkuje. Zvečer šele, saj bo škropivo glede na pripravo primerno toplo, zjutraj se mi ne bi izšlo. Preden bi bilo gotovo, bi sonce že krepko pritisnilo.
- muha
- Site Admin
Mimogrede sem še raziskovala, kako je s strupenim bršljanom (poison ivy) in če ima kaj veze z našim navadnim. Da ne bi s škropljenjem zastrupljala hrane.
Če sem se prav poučila, je pravzaprav nima. Naš je hedera helix, poisoned ivy pa Toxicodendron iz povsem drugega debla. Zakaj torej za oba ime bršljan (ivy)?? Sicer je tudi tale naš strupen, a ne tako močno. Pravzaprav ga celo uporabljajo pri izdelavi zdravil, npr. za izkašljevanje. Tako da - mirno lahko škropite smrdljivce z njim.
Če sem se prav poučila, je pravzaprav nima. Naš je hedera helix, poisoned ivy pa Toxicodendron iz povsem drugega debla. Zakaj torej za oba ime bršljan (ivy)?? Sicer je tudi tale naš strupen, a ne tako močno. Pravzaprav ga celo uporabljajo pri izdelavi zdravil, npr. za izkašljevanje. Tako da - mirno lahko škropite smrdljivce z njim.
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
Imam koriander ob kopercu, pa jih je na koprcu kar nekaj. Tako, da je to...
ja, v tem času jih je na spodnjem delu fižolovih listov malo morje mini črnih. Imam ogromno odraslih, blitva je čisto preluknjana, česa takega do letos še nikoli nisem videla. še srčki.
ja, v tem času jih je na spodnjem delu fižolovih listov malo morje mini črnih. Imam ogromno odraslih, blitva je čisto preluknjana, česa takega do letos še nikoli nisem videla. še srčki.
-
GrGr
- Kraj: Občina D.Toplice
Ko ravno blitvo omenjaš: presenečen sem, kako dobro se drži v tej vročini. Saj ne da kaj posebej dela, a propade ne, tudi na najbolj izpostavljeni legi ne - zanimivo.
Smrdljivci sesajo pri meni predvsem brstični ohrovt, a sile ni, ne bodo ga uničili, je že prevelik. Verjetno so mi poškodovali plodove jabočnega našija, a nisem prepričan.
Smrdljivci sesajo pri meni predvsem brstični ohrovt, a sile ni, ne bodo ga uničili, je že prevelik. Verjetno so mi poškodovali plodove jabočnega našija, a nisem prepričan.