Kisanje zelja in repe
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Kisanje zelja in repe
Že nekaj časa razmišljam, da bi poskusila kisati zelje v kozarcih. Najnovejši pomislek: a bo od tega kaj vonjav v prostoru?
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
Minimalno, v čadu, ko bo iztekala tekočina pod pokrovčki. Če boš to tekočino vsak dan odstranila, pa sploh. A nimaš kleti?
- Lpmami
- Kontakt:
Ah, grrrr, tisto mi je šele zoprno, postani vonj/smrad, ki se ne more prezračiti
Klet je precej vlažna, pomagamo si z ventilatorčkom, ki se vklaplja dvakrat dnevno in ima zunanje izvodilo pa občasno pri odprtih vratih v velik predkletni prostor, precej dobro prezračen, postavimo velik stoječ ventilator.
Če tekočina izteka, jo bom pač dnevno odlivala in brisala, očistila. Koliko časa (približno), pa poteka tako kisanje, pri okrog 22 stopinjah?
Če tekočina izteka, jo bom pač dnevno odlivala in brisala, očistila. Koliko časa (približno), pa poteka tako kisanje, pri okrog 22 stopinjah?
-
metuljc
Htro bo, morda 8 do 10 dni, še manj. Bolje bi bilo malo pod 20. A ti boš imela najbrž majhne kozarčke, to bo šlo hitro.
- Lpmami
- Kontakt:
Verjetno kozarce od meda, ki so zgoraj ožji, in druge podobne velikosti.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
metuljc, lpmami: Kaj pa, če bi kozarce na pladnju dala v kako debelo kartonsko škatlo, in po potrebi še na debelo založila s papirjem, da preprečiš preveliko nihanje dnevno-nočnih temperatur, in jih imela kar zunaj? Na južni ali drugi strani hiše, kjer oceniš za najbolj primerno. Tam naj pa svobodno "diši". Bi bilo že premraz?
Jaz marsikdaj tako shranjujem zelenjavo in sadje na severnem balkonu, ko v hladilniku zmanjka prostora.
Jaz marsikdaj tako shranjujem zelenjavo in sadje na severnem balkonu, ko v hladilniku zmanjka prostora.
-
metuljc
Dober predlog, morda imaš kakšno predsobo,....pa v tej škatli. A ne pozabi na pvc podstavek kozarcev, da se tekočina ujame. Sicer je optimalna temperatura kisanja okoli 18 stopinj.
- Lpmami
- Kontakt:
Hvala obema, Metuljc in Muha, za praktične nasvete. Sta me opogumili.
-
brbr
Ne kisam velikih količin. Ker v bivalnih prostorih nimamo preveč toplo (trenutno dobrih 20st), dam kozarce v pekač in v pečico. Tam so najbolj s poti. Vonja ni ali pa nismo občutljivi. Za kisanje pa uporabljam kozarce z "rameni", ker na vrhu vstavim mrežico, da je vsebina zaprmej pod tekočino. Trenutno je na vrsti kisanje čilijev.
V novem brlogu imamo tudi "špajzo" (brez okna, samo lokalna rekuperacija), ki je ravno tako primerna za tako početje.
Letos sem nasadila precej broskve. Ker ima lepopisne liste sem danes razmišljala, da bi tudi njo poizkusila skisati. Verjetno pa je bolje, da še malo počakam, da bo hladnjeje, ker je potem polnejšega okusa...
V novem brlogu imamo tudi "špajzo" (brez okna, samo lokalna rekuperacija), ki je ravno tako primerna za tako početje.
Letos sem nasadila precej broskve. Ker ima lepopisne liste sem danes razmišljala, da bi tudi njo poizkusila skisati. Verjetno pa je bolje, da še malo počakam, da bo hladnjeje, ker je potem polnejšega okusa...
-
metuljc
In bo, broskva, po hladnih nočeh imela tudi več sladkorja, se bo torej bolje skisala. Me prav zanima rezultat.
Morda bom kak kozarček rdečega zeljs skisala. Tudi ohrovt bi bil zanimiv.
Morda bom kak kozarček rdečega zeljs skisala. Tudi ohrovt bi bil zanimiv.