Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Koristni lokalni mikroorganizmi in življenje v tleh
Symphony of the Soil - "A Place Full of Life"
Lepo in preprosto razloženo
http://vimeo.com/109195364_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Lepo in preprosto razloženo
http://vimeo.com/109195364_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Na 1. strani je labia opisal domače kultiviranje EFEKTIVNIH ORGANIZMOV in v zvezi s tem me zanima en detajl.
Ko je postopek končan, pripravek pa precejen mi ni jasno kako postopati s tekočino, ki bi jo želel shraniti za kasneje. Če je to sploh mogoče!
V kakšnih pogojih bo hranjenje sprejemljivo (dostopnost zraka), je potrebno vmes dodati še kaj "hrane" in koliko časa lahko stoji?
Verjetno bom jutri precejal, kasneje, po dežju pa škropil po vrtu in kompostih. Shramba in širša okolica neverjetno lepo dišijo.
Morebiti še to.
Ker mi ne bo zneslo škropiti pred dežjem, ki bi "življenje" spral proti zemlji v zastirko me zanima kako se obnese nanašanje pred večerom v sicer sončnem vremenu? Predvidevam, da organizmom neposredno sončno obsevanje ne odgovarja, ne vem pa koliko se uspejo preko noči "pomakniti" v zastirko ali pa vrhnji sloj zemlje? Kot že rečeno, nanašal bom s Sthilovo škropilnico na prisilni vlek. Upam, da bo tako uredu, ker parcele ne bi zalival s kantico.
Ko je postopek končan, pripravek pa precejen mi ni jasno kako postopati s tekočino, ki bi jo želel shraniti za kasneje. Če je to sploh mogoče!
V kakšnih pogojih bo hranjenje sprejemljivo (dostopnost zraka), je potrebno vmes dodati še kaj "hrane" in koliko časa lahko stoji?
Verjetno bom jutri precejal, kasneje, po dežju pa škropil po vrtu in kompostih. Shramba in širša okolica neverjetno lepo dišijo.
Morebiti še to.
Ker mi ne bo zneslo škropiti pred dežjem, ki bi "življenje" spral proti zemlji v zastirko me zanima kako se obnese nanašanje pred večerom v sicer sončnem vremenu? Predvidevam, da organizmom neposredno sončno obsevanje ne odgovarja, ne vem pa koliko se uspejo preko noči "pomakniti" v zastirko ali pa vrhnji sloj zemlje? Kot že rečeno, nanašal bom s Sthilovo škropilnico na prisilni vlek. Upam, da bo tako uredu, ker parcele ne bi zalival s kantico.
Meni je zuf rekel, naj imam tekočino spravljeno v steklenički v hladilniku. Menda preživijo mikroorganizmi na ta način leto in več.
Jaz sem lani na srečanju dobila brozgo in naredila tekočino. Po skoraj enem letu še vedno lepo diši ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Jaz sem lani na srečanju dobila brozgo in naredila tekočino. Po skoraj enem letu še vedno lepo diši ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
figula je napisal/a: |
juglans, nimam odgovorov na tvoja vprašanja ... le nasvet, ki je bil "explicitno" poudarjen v KNF = z MO lahko zalivamo tudi med dežjem. Če tebe in škropilnice ne motijo dežne kaplje in še bolj začudeni pogledi sosedov poglej ga: zaliva ko dež pada hahahaha |
Seveda imam sosede in seveda se tudi čudijo, ko ropotam po njivah še ponoči, oziroma v nelogičnih terminih za konvencionalno škropljenje.
Konkretno pa ne bi zalival, ker je površin preveč. S pihalnikom je precej ekspresno opravljeno, pa tudi ni potrebno maširati po vsakem kvadratnem metru površine.
Ubral bi torej "na izi" varianto.
Dež? No ja, ... v skrajnem primeru, ... kaj pa če ne bi bilo dežja, kako pa takrat?
Figula,
si kaj gledala pisanje Valerie_ru
http://forums.gardenweb.com/discussions/1550463/one-of-the-best-resipe-in-organic-gardening
Pogruntala je enostaven in poceni postopek kultiviranja EM. Za osnovo uporablja rženo moko.
Ugotovila je še da za osnovo lahko uporabimo zmlet Riž, Ajdo, Ječmen, Fižol in Grah. Iz fižola ima vonj po jogurtu. Potem ječmen, ajda, riž in grah, ki ima močan vonj graha.
Verjetno je odvisno tudi od pridelave in predelave "žita" .Če je špricano potem bo bolj slabo z MO.
Recept:
1 del moke in 10 delov vode pustimo anaerobno (občasno pretresemo) na toplem 2 dni. Rezultat imenuje KWAS in se uporablja enako kot EM. Tudi vonj ima enak. Sladkorja, melase ni potrebno dodajati, ker je hranilo moka.
Shranjevanje:
Če se hrani anaerobno (brez zraka) drži neomejeno, lahko tudi v zaprti plastenki na okenski polici.
Uporaba:
(npr. 2dcl v kopalno kad in ni obrobe po kopanju, lahko se pije kot močan antioksidant - doda se sladkor, citrus..., za zalivanje in pršenje se redči 1:10, 1:100, 1:1000)
Zelo zanimivo pa mi je njeno razmišljanje:
Rastline s fotosintezo proizvajajo sladkor, ki pa zato pusti na celicah proste radikale. Ti prosti radikali so tisti, ki povzročajo staranje oz. poškodbe.
Škodljivci pa v bistvu niso škodljivci ampak naravni čistilci, ki jih to "propadanje" pritegne k rastlini. Škodljivci v bistvu "vidijo" poškodbe.
Pršenje raslin z antioksidanti (izvlečki rdeče paprike, česna in aloje s pomočjo KWAS) v bistvu vpliva na te proste radikale, in ker prostih radikalov več ni tudi insekti več ne "vidijo". Kot bi jim z odstranitvijo prostih radikalov ugasnil luč. Ob tem pa rastlina tudi ojača in se sama uspešneje brani pred morebitnimi napadi.
.
si kaj gledala pisanje Valerie_ru
http://forums.gardenweb.com/discussions/1550463/one-of-the-best-resipe-in-organic-gardening
Pogruntala je enostaven in poceni postopek kultiviranja EM. Za osnovo uporablja rženo moko.
Ugotovila je še da za osnovo lahko uporabimo zmlet Riž, Ajdo, Ječmen, Fižol in Grah. Iz fižola ima vonj po jogurtu. Potem ječmen, ajda, riž in grah, ki ima močan vonj graha.
Verjetno je odvisno tudi od pridelave in predelave "žita" .Če je špricano potem bo bolj slabo z MO.
Recept:
1 del moke in 10 delov vode pustimo anaerobno (občasno pretresemo) na toplem 2 dni. Rezultat imenuje KWAS in se uporablja enako kot EM. Tudi vonj ima enak. Sladkorja, melase ni potrebno dodajati, ker je hranilo moka.
Shranjevanje:
Če se hrani anaerobno (brez zraka) drži neomejeno, lahko tudi v zaprti plastenki na okenski polici.
Uporaba:
(npr. 2dcl v kopalno kad in ni obrobe po kopanju, lahko se pije kot močan antioksidant - doda se sladkor, citrus..., za zalivanje in pršenje se redči 1:10, 1:100, 1:1000)
Zelo zanimivo pa mi je njeno razmišljanje:
Rastline s fotosintezo proizvajajo sladkor, ki pa zato pusti na celicah proste radikale. Ti prosti radikali so tisti, ki povzročajo staranje oz. poškodbe.
Škodljivci pa v bistvu niso škodljivci ampak naravni čistilci, ki jih to "propadanje" pritegne k rastlini. Škodljivci v bistvu "vidijo" poškodbe.
Pršenje raslin z antioksidanti (izvlečki rdeče paprike, česna in aloje s pomočjo KWAS) v bistvu vpliva na te proste radikale, in ker prostih radikalov več ni tudi insekti več ne "vidijo". Kot bi jim z odstranitvijo prostih radikalov ugasnil luč. Ob tem pa rastlina tudi ojača in se sama uspešneje brani pred morebitnimi napadi.
.
uf, imenitno stvar si našel, rukola
Nisem še zasledila (ajoj koliko je tega ) vsekakor vredno nadaljnega študiranja in testiranja.
Nekje sem brala, da so zelo efektivni zmešani pripravki iz aerobnih in anaerobnih postopkov - sem imela v mislih narediti FPE - ampak tale kwas se naredi kar mimogrede.
Se mi na hitro zdi da bi bil lahko kot belo platno za ostale drobnoživke. Moram natančno prebrat, vidim, da se spodaj v komentarjih še tudi marsikaj skriva.
Super
Nisem še zasledila (ajoj koliko je tega ) vsekakor vredno nadaljnega študiranja in testiranja.
Nekje sem brala, da so zelo efektivni zmešani pripravki iz aerobnih in anaerobnih postopkov - sem imela v mislih narediti FPE - ampak tale kwas se naredi kar mimogrede.
Se mi na hitro zdi da bi bil lahko kot belo platno za ostale drobnoživke. Moram natančno prebrat, vidim, da se spodaj v komentarjih še tudi marsikaj skriva.
Super