Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Živjo,
mislite, da je že pravi čas, da se odstrani izolirne trakove in ostalo pomožno navlako na cepljenih mestih ?

Lep pozdrav
praky

Odgovor Napisal/-a praky »

Kuro Gaki na Diospyros Lotus uspješno,Rossiyanka na Lotus uspješno,Meader na Lotus uspiješno,Nikita Gift na Lotus uspiješno,Hana Fuyu na Lotus uspiješno,Saijo na Lotus uspiješno,Gwang Yang na Lotus uspiješno.Muscat na Lotus uspiješno,Hachiya na Lotus uspiješno.

lp
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

papasmrk je napisal/a:
Živjo,
mislite, da je že pravi čas, da se odstrani izolirne trakove in ostalo pomožno navlako na cepljenih mestih ?

Lep pozdrav

Trakove lahko odstraniš, vendar, če si cepil za lub, dolago,... se na poganjek radi usedejo ptiči in ker še ni dobro vraščen, se rad odlomi (to se je zgodilo meni na češnji), zato bi jaz pustil še kake 2-3 tedne._________________lp
praky

Odgovor Napisal/-a praky »

Pozdrav

http://slkm.at/5866135
http://slkm.at/5866149

Rosseyanka Persimmon nakon uspiješnog cijepljenja odlično raste.

Druga slika Kuro Gaki
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Sedaj avgusta bo spet čas za cepljenje, je tako? Kdaj pa točno?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Moja praksa je takšna, da vedno cepim v drugi polovici avgusta
in vse tja do desetega septembra. Bilo je vedno uspešno.
Sem cepil že tudi okrog dvajsetega septembra in je tudi uspelo.
Seveda, vse na ploščično okulacijo- povito s folijo.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Letos nameravam poskusiti cepiti češnjo in jablano. Na jablano bi beličnika razmnožil, ža češnjo pa nevem.

A ko cepiš na oko, potem rabiš odrezati vse kar raste nad njemu, a lahko pustiš samo eno vejo tako?

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Kravzlj je napisal/a:
Letos nameravam poskusiti cepiti češnjo in jablano. Na jablano bi beličnika razmnožil, ža češnjo pa nevem.

A ko cepiš na oko, potem rabiš odrezati vse kar raste nad njemu, a lahko pustiš samo eno vejo tako?

LP

Ko okuliraš, NIČESAR ne odrežeš. Če bi nad očesom odrezal preostali del rastline, bi to vplivalo na cepljeno oko. Le to bi začelo odganjati in v
zimo bi prišel neolesenel poganjek, ki bi propadel.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Kje dobiti folijo za pliščično cepljenje, lani smo jo dobili v Kaliji, letas je pa ni nikjer (kmetijska zadruga Cerklje, Sloga Kranj, Živex Kranj, Merkur Kranj in Lj.), v Kaliji nič ne vejo zanjo. Po moji logiki bi bil izolirtrak tudi dober, druga varianta je pa samolepilna folija za zavijanje živil, samo jo je sila težko pripraviti in uporabljati.
Pa še to bi vprašal, koliko se pri ploščičnem odreže pecelj oziroma list, da se pri povijanju ne poškoduje. Dobil idejo, da bi rezal tako, da ni vzvoda za zvijanje, torej pravokotno na pecelj ali še malo bolj navzdol. Ponavadi režem navzgor, vzporedno z vejo.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Oldi je napisal/a:
Kje dobiti folijo za pliščično cepljenje, lani smo jo dobili v Kaliji, letas je pa ni nikjer (kmetijska zadruga Cerklje, Sloga Kranj, Živex Kranj, Merkur Kranj in Lj.), v Kaliji nič ne vejo zanjo. Po moji logiki bi bil izolirtrak tudi dober, druga varianta je pa samolepilna folija za zavijanje živil, samo jo je sila težko pripraviti in uporabljati.
Pa še to bi vprašal, koliko se pri ploščičnem odreže pecelj oziroma list, da se pri povijanju ne poškoduje. Dobil idejo, da bi rezal tako, da ni vzvoda za zvijanje, torej pravokotno na pecelj ali še malo bolj navzdol. Ponavadi režem navzgor, vzporedno z vejo.

Hm, včasih se mi zdi, da sem cepljen proti kompliciranju.
Sicer sam osebno težko objektivno ocenim kaj mi to v življenju prinaša, a sem s tem, kar imam in sem zadovoljen. Torej je vsaj nekaj tudi dobrega, uporabnega, ...
Morda se najde tudi za tebe kaj.

Pri ploščični okulaciji od cepiča (brsta) ne režem listov, temveč jih odlomim pri brstu. Kot rečeno, ne kompliciram, pa verjetno zato še nisem opazil, da bi zaradi tega kako poškodoval brst. Prijem je vedno skoraj 100%, izjemoma tam, kjer izrazito "telovadim" ali, kako bi rekel, ... nimam optimalne podlage ali cepiča. Tudi kaj takšnega se lahko pripeti.

Trak za povijanje vem da obstaja (mikrofilm) vendar ga jaz nimam. Bi ga bilo potrebno kje kupiti. Imam pa vrečke za zamrzovanje živil, ki jih narežem na trakove (2cm šir.) in z njimi uspešno povijam cepiče. Je fino gledati, kako rastlina kalusira.

Vse to seveda, če misliš na ploščično okulacijo.
T-okuliranje pa je druga pesem z elastičnimi trakovi in celimi peclji na brstu.
Odgovori