Cepljenje sadnih dreves
-
- Prispevkov: 54
- Pridružen: Pe Feb 07, 2014 1:00 am
-
- Prispevkov: 438
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
papasmrk je napisal/a: |
Živjo, mislite, da je že pravi čas, da se odstrani izolirne trakove in ostalo pomožno navlako na cepljenih mestih ? Lep pozdrav |
Trakove lahko odstraniš, vendar, če si cepil za lub, dolago,... se na poganjek radi usedejo ptiči in ker še ni dobro vraščen, se rad odlomi (to se je zgodilo meni na češnji), zato bi jaz pustil še kake 2-3 tedne._________________lp
-
- Prispevkov: 54
- Pridružen: Pe Feb 07, 2014 1:00 am
Pozdrav
http://slkm.at/5866135
http://slkm.at/5866149
Rosseyanka Persimmon nakon uspiješnog cijepljenja odlično raste.
Druga slika Kuro Gaki
http://slkm.at/5866135
http://slkm.at/5866149
Rosseyanka Persimmon nakon uspiješnog cijepljenja odlično raste.
Druga slika Kuro Gaki
-
- Prispevkov: 759
- Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am
-
- Prispevkov: 450
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Kravzlj je napisal/a: |
Letos nameravam poskusiti cepiti češnjo in jablano. Na jablano bi beličnika razmnožil, ža češnjo pa nevem. A ko cepiš na oko, potem rabiš odrezati vse kar raste nad njemu, a lahko pustiš samo eno vejo tako? LP |
Ko okuliraš, NIČESAR ne odrežeš. Če bi nad očesom odrezal preostali del rastline, bi to vplivalo na cepljeno oko. Le to bi začelo odganjati in v
zimo bi prišel neolesenel poganjek, ki bi propadel.
-
- Prispevkov: 859
- Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am
Kje dobiti folijo za pliščično cepljenje, lani smo jo dobili v Kaliji, letas je pa ni nikjer (kmetijska zadruga Cerklje, Sloga Kranj, Živex Kranj, Merkur Kranj in Lj.), v Kaliji nič ne vejo zanjo. Po moji logiki bi bil izolirtrak tudi dober, druga varianta je pa samolepilna folija za zavijanje živil, samo jo je sila težko pripraviti in uporabljati.
Pa še to bi vprašal, koliko se pri ploščičnem odreže pecelj oziroma list, da se pri povijanju ne poškoduje. Dobil idejo, da bi rezal tako, da ni vzvoda za zvijanje, torej pravokotno na pecelj ali še malo bolj navzdol. Ponavadi režem navzgor, vzporedno z vejo.
Pa še to bi vprašal, koliko se pri ploščičnem odreže pecelj oziroma list, da se pri povijanju ne poškoduje. Dobil idejo, da bi rezal tako, da ni vzvoda za zvijanje, torej pravokotno na pecelj ali še malo bolj navzdol. Ponavadi režem navzgor, vzporedno z vejo.
-
- Prispevkov: 3394
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
Oldi je napisal/a: |
Kje dobiti folijo za pliščično cepljenje, lani smo jo dobili v Kaliji, letas je pa ni nikjer (kmetijska zadruga Cerklje, Sloga Kranj, Živex Kranj, Merkur Kranj in Lj.), v Kaliji nič ne vejo zanjo. Po moji logiki bi bil izolirtrak tudi dober, druga varianta je pa samolepilna folija za zavijanje živil, samo jo je sila težko pripraviti in uporabljati. Pa še to bi vprašal, koliko se pri ploščičnem odreže pecelj oziroma list, da se pri povijanju ne poškoduje. Dobil idejo, da bi rezal tako, da ni vzvoda za zvijanje, torej pravokotno na pecelj ali še malo bolj navzdol. Ponavadi režem navzgor, vzporedno z vejo. |
Hm, včasih se mi zdi, da sem cepljen proti kompliciranju.
Sicer sam osebno težko objektivno ocenim kaj mi to v življenju prinaša, a sem s tem, kar imam in sem zadovoljen. Torej je vsaj nekaj tudi dobrega, uporabnega, ...
Morda se najde tudi za tebe kaj.
Pri ploščični okulaciji od cepiča (brsta) ne režem listov, temveč jih odlomim pri brstu. Kot rečeno, ne kompliciram, pa verjetno zato še nisem opazil, da bi zaradi tega kako poškodoval brst. Prijem je vedno skoraj 100%, izjemoma tam, kjer izrazito "telovadim" ali, kako bi rekel, ... nimam optimalne podlage ali cepiča. Tudi kaj takšnega se lahko pripeti.
Trak za povijanje vem da obstaja (mikrofilm) vendar ga jaz nimam. Bi ga bilo potrebno kje kupiti. Imam pa vrečke za zamrzovanje živil, ki jih narežem na trakove (2cm šir.) in z njimi uspešno povijam cepiče. Je fino gledati, kako rastlina kalusira.
Vse to seveda, če misliš na ploščično okulacijo.
T-okuliranje pa je druga pesem z elastičnimi trakovi in celimi peclji na brstu.