Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hidroponika

Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Moja ideja je bila, motovilec v prostoru z zimsko temperaturo cca 16°C in umetno LED razsvetljavo. Kje najti literaturo o hidroponskem delu, za LED imam kar nekaj teorije in LEDk.
Druga varianta je pa od hiše ločen zimski vrt, kjer bi predvsem probal s solato.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Sicer ni hidroponika, ampak akvaponika : http://www.ponnod.com/blog/akvaponski-prirocnik/

Brezplačni e-priročnik za gojenje rastlin izven zemlje. Sam sem ga prebral, in je več kot samo akvaponika. Od bakterij, do gojenja rastlin, rib.
Mislim da se najde tudi marsikaj za hidroponiko, vsaj kako sisteme sestaviti.

Če kdo želi naj pogleda_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
gobica10

Odgovor Napisal/-a gobica10 »

To kar imam jaz je hidroponika-vodi se dodaja gnojila. Aquaponika je
malo bolj zakompliciran sistem ki zahteva več časa, znanja in pozornosti.
Sploh pa ne vem kako bi to pri nas sedaj delovalo ko so temperature tako visoke- pregrevanje vode.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Za to imamo drugo temo, tukaj sem želel samo deliti priročnik. Pomoje ene 50 strani vsaj je primernih tudi za akvaponiko. Pač osnove kako rastejo rože v vodi pa hranila.

Drugače pa super izgleda tvoja hidroponika. Kakšna gnojila dodajaš?
Nekoč sem imel tudi idejo, kako narediti hidroponiko naravno. Pa sem potem nekje videl, da bi lahko vermikompostni čaj, ali pa kompostni čaj dodajal namesto kemije. Pa potem nisem raziskal do konca._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
gobica10

Letos je prvič in sem šel na sigurno. Uporabljam gnojila:
http://www.plagron.com/nl-nl/kweekstijl/1/46/5/100-hydro.aspx

Nekaj poizkušam tudi z organskimi gnojili, samo solato ker je najmanj zahtevna. A so rezultati bolj klavrni, zelo počasi raste, a morda je kriva tudi toplota te dni.

Drugo leto je v planu tudi aquaponični sistem.

Spodni rezervoar bo moral biti obvezno v zemlji in ibc cisterna kjer bodo ribe bo morali imeti izolirane stranice, zaradi toplote in hladnih pomladnih in jesenskik noči.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

gobica10 je napisal/a:
Letos je prvič in sem šel na sigurno. Uporabljam gnojila:
http://www.plagron.com/nl-nl/kweekstijl/1/46/5/100-hydro.aspx

Nekaj poizkušam tudi z organskimi gnojili, samo solato ker je najmanj zahtevna. A so rezultati bolj klavrni, zelo počasi raste, a morda je kriva tudi toplota te dni.

Drugo leto je v planu tudi aquaponični sistem.

Spodni rezervoar bo moral biti obvezno v zemlji in ibc cisterna kjer bodo ribe bo morali imeti izolirane stranice, zaradi toplote in hladnih pomladnih in jesenskik noči.

Gobica10, če te ne nadlegujem pretirano, bi te lepo prosil za kakšen posnetek letošnjih rastlin. Lahko tudi celega sistema, če te je volja, a prvenstveno me zanima izgled rastlin. Idealni bi bili detajli: steblo, list s pecljem, sploh listna površina, cvetovi in morebitni plodovi. Predvsem gnojene s "plagron" produkti.
In se oproščam, če sem pretirano vsiljiv. Hvala.
gobica10

Nekaj sem poslikal, več kot to telefon ne zmore.

Paradižnik

Paprika

Bučke

Solata

Bazilika v stoječi vodi- kratky metoda

Fižol parav tako v stoječi vodi-kratky metoda

Pa še primer solate in jagod z ATAMI GNOJILI

Upam da bo dovolj.

l.p. aleš
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Super fotografije, si zajel ravno to, kar sem želel videti.

Zanimal me odziv rastlin na pripravljene mešanice in po mojem (skoraj) laičnem mnenju so produkti "na mestu". S hidroponiko nisem na TI.
Lepo uravnotežene rastline, bi rekel da kar idealne. No, pa saj ne dvomim v Nizozemce, .... in tudi vate ne.

Se pa bi iz prikazanega lahko razbralo nekatere točke problematike Slo. kmetijstva v trenutno aktualnem segmentu t.i. samooskrbe v povezavi z ekonomijo. V širšem smislu in ne zgolj ozko gledano kg - € .
Jasno, vse se konča v premišljenem vložku denarja, intelekta in samih dejanj, kar pa je v bistvu samokultivacija posameznika. Najtežja življenska naloga slehernika.

Morda še to. Glede na obsežnost tvojega nasada in pričakovanega pridelka, seveda ne smemo spregledati tudi entuziazma, ki vsekakor niansira potencialno, ali pa zaključno zadovoljstvo me zanima kako velik je strošek predstavljajo gnojila? Ne pričakujem številk, ... recimo če lahko podaš nekakšno subjektivno mnenje v stilu: a) zanemarljivo malo, b) strošek, a sprejemljiv c) konkreten strošek, ki ga odtehta obilen pridelek.

Drugače pa lepo rihtaš, dobro ti gre.
gobica10

Strošek je sprejemvljiv, vsekakor odtehta pridobljen pridelek in veselje
obenem. Je pa letošnji sistem dokaj potraten glede porabe vode in posledično gnojil. Za drugo leto bo sledila opimizacija sistema in nižanje stroškov. Začetni vložek je pa kar konkreten: rastlinjak, ibc cisterne, glinopor, črpalke,.... Potem pa za štiri kvadratne metre rastnih korit je strošek nekje 9 evrov mesečno. Letos je pol rastlinjaka hidroponika, druga polovica pa klasične visoke grede- zemla. Je pa v planu tudi aquaponika za drugo leto.

l.p.
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Dobrodošel tudi na forumu prijatelj(A) iz FB...

Tudi mene zanima praktična izvedba hidroponke. Verjetno bom v jeseni napravil en sistemček. Po moje bi bil najbolj primeren NFT sistem. Jeseni tudi ni več teh visokih temperatur, pa je enostavnejše segrevat vodo, kot jo hladit.
Tudi vsa gnojila se dobijo v redni prodaji. Pri Matici....hihi... Nabavit bo potebno tudi ppm/ph meter.
Na jutubu poišči mhpgardener. Razloži skoraj vse sisteme.
Odgovori