Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2015
Carbon dozorel. Bolj pozno, ker so šli pozno v sode.
Zelo veliki. Zelo zelo okusni. Normalna kislina + "zemljasta" nota družine črnih + sladka nota zraven. Ne rabi soli. Lahko je seveda vplivalo tudi vroče in sušno vreme, ampak prvi vtis je odličen.
Zori tudi Neve's Azorean Red. Prav tako zelo dobri, na drugačen način - nič sladkega priokusa, klasični paradajz kiselkasti okus, sol ga lepo zaokroži, nimam pripomb (razen da zrastejo hudo visoki .
Pred par tedni so dozoreli New Big Dwarf-i in Beli Naliv -- tudi nimam pripomb, nekega ekstra navdušenja pa tudi ne. Dobri normalni paradajzki brez posebnih značilnosti, iz čisto praktičnih razlogov (način rasti) bi lahko New Nig Dwarf-e komot na veliko sadil. Ampak bi vseeno hotel imeti tu in tam Carbon vmes
Kosovo sledi.
Zelo veliki. Zelo zelo okusni. Normalna kislina + "zemljasta" nota družine črnih + sladka nota zraven. Ne rabi soli. Lahko je seveda vplivalo tudi vroče in sušno vreme, ampak prvi vtis je odličen.
Zori tudi Neve's Azorean Red. Prav tako zelo dobri, na drugačen način - nič sladkega priokusa, klasični paradajz kiselkasti okus, sol ga lepo zaokroži, nimam pripomb (razen da zrastejo hudo visoki .
Pred par tedni so dozoreli New Big Dwarf-i in Beli Naliv -- tudi nimam pripomb, nekega ekstra navdušenja pa tudi ne. Dobri normalni paradajzki brez posebnih značilnosti, iz čisto praktičnih razlogov (način rasti) bi lahko New Nig Dwarf-e komot na veliko sadil. Ampak bi vseeno hotel imeti tu in tam Carbon vmes
Kosovo sledi.
Gospa Tadeja Bogdan je na Facebooku v skupini ZELENI KROG (menjava semen) napisala da rabi 20kg paradižnika. Sem prepričan, da bi lahko dobila prodajalca na tem forumu
https://www.facebook.com/tadeja.bogdan?fref=nf
https://www.facebook.com/tadeja.bogdan?fref=nf
Vsekakor seme zavrzi in ponovi shranjevanje, tole seme je namreč že skalilo in tukaj ni poti nazaj. Če bi ga posušil in shranil, bi kalček odmrl in seveda pri ponovni nakalitvi (torej sejanju) ne bi oživel.
Ko boš na novo fermentiral, vsake toliko tekočino premešaj, da se spustijo plini, ki se naberejo v njej.
Takrat malo preglej stanje semen.
Ko gel okrog semen razpade, je to več kot očitno, takrat lahko semena že spereš in posušiš.
Ni nujno, da se na vrhu pojavi plesen, lahko je tudi taka tenka bela 'prevlekica' ali pa celo nič vidnega..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Ko enkrat odžene, je seveda vsakršno seme neprimerno za hranjenje. Torej ponovi vajo. Pa ne rabiš čakat na plesen. Bistveno je, da razpade želatinasta ovojnica okoli semen.
V tvojem primeru so bili plodovi verjetno že prej nekaj časa na zelo toplem in si šele potem vzel ven semena, ali ne?
Ha, Ivčk, istočasno....
V tvojem primeru so bili plodovi verjetno že prej nekaj časa na zelo toplem in si šele potem vzel ven semena, ali ne?
Ha, Ivčk, istočasno....
Jaz v teh vročih dneh pustim fermentirati 24 ur, nič več.
Seme se prav lepo očisti in tudi ni bojazni za kaljenje.
Pa tudi sicer sem rahlo skeptičen kako seme tolerira fermentacijo. (nasplošno) Namreč, fermentacija je po moji laični razlagi pričetek procesa razgradnje in če ta traja dovolj dolgo, lahko poškoduje tudi samo seme v ovoju. Si razlagam, ker v gnilem sadežu na koncu zgnijejo tudi semena.
Zato ne čakam na plesni, ne pozabljam, ampak kar hitro dokončam s čiščenjem.
Seme se prav lepo očisti in tudi ni bojazni za kaljenje.
Pa tudi sicer sem rahlo skeptičen kako seme tolerira fermentacijo. (nasplošno) Namreč, fermentacija je po moji laični razlagi pričetek procesa razgradnje in če ta traja dovolj dolgo, lahko poškoduje tudi samo seme v ovoju. Si razlagam, ker v gnilem sadežu na koncu zgnijejo tudi semena.
Zato ne čakam na plesni, ne pozabljam, ampak kar hitro dokončam s čiščenjem.