Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2015

Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ena sadika Plum Lemon se mi je očitno skrižala, druga je normalna. Od tega rdečega bom vzela semena, da vidim, kakšen bo naslednje leto.

rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

tigrček je napisal/a:
Nisem vedel, da nimam napisano od kje sem, sem že popravil.Sem iz Videm Dobrepolja.

Ojla, tigerček, jaz sem priseljenec v Dobrepolje - Ponikve. Kje pa si na Vidmu, se mogoče srečava.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Carbon dozorel. Bolj pozno, ker so šli pozno v sode.

Zelo veliki. Zelo zelo okusni. Normalna kislina + "zemljasta" nota družine črnih + sladka nota zraven. Ne rabi soli. Lahko je seveda vplivalo tudi vroče in sušno vreme, ampak prvi vtis je odličen.

Zori tudi Neve's Azorean Red. Prav tako zelo dobri, na drugačen način - nič sladkega priokusa, klasični paradajz kiselkasti okus, sol ga lepo zaokroži, nimam pripomb (razen da zrastejo hudo visoki Smile.

Pred par tedni so dozoreli New Big Dwarf-i in Beli Naliv -- tudi nimam pripomb, nekega ekstra navdušenja pa tudi ne. Dobri normalni paradajzki brez posebnih značilnosti, iz čisto praktičnih razlogov (način rasti) bi lahko New Nig Dwarf-e komot na veliko sadil. Ampak bi vseeno hotel imeti tu in tam Carbon vmes Smile

Kosovo sledi.
sqjam
Prispevkov: 117
Pridružen: Če Mar 06, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a sqjam »

Gospa Tadeja Bogdan je na Facebooku v skupini ZELENI KROG (menjava semen) napisala da rabi 20kg paradižnika. Sem prepričan, da bi lahko dobila prodajalca na tem forumu



https://www.facebook.com/tadeja.bogdan?fref=nf
bartmatej
Prispevkov: 15
Pridružen: Po Apr 20, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bartmatej »

Tole seme sem 4 dni fermentiral(prej ni bilo plesni), sedaj mi pa deluje kot da hoče že odganjat.
A mi lahko poveste ali je seme še OK, oziroma ga zavržem in pripravim drugega.

Hvala.

Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

bartmatej je napisal/a:
Tole seme sem 4 dni fermentiral(prej ni bilo plesni), sedaj mi pa deluje kot da hoče že odganjat.
A mi lahko poveste ali je seme še OK, oziroma ga zavržem in pripravim drugega.

Hvala.



Vsekakor seme zavrzi in ponovi shranjevanje, tole seme je namreč že skalilo in tukaj ni poti nazaj. Če bi ga posušil in shranil, bi kalček odmrl in seveda pri ponovni nakalitvi (torej sejanju) ne bi oživel.

Ko boš na novo fermentiral, vsake toliko tekočino premešaj, da se spustijo plini, ki se naberejo v njej.
Takrat malo preglej stanje semen.
Ko gel okrog semen razpade, je to več kot očitno, takrat lahko semena že spereš in posušiš.
Ni nujno, da se na vrhu pojavi plesen, lahko je tudi taka tenka bela 'prevlekica' ali pa celo nič vidnega..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ko enkrat odžene, je seveda vsakršno seme neprimerno za hranjenje. Torej ponovi vajo. Pa ne rabiš čakat na plesen. Bistveno je, da razpade želatinasta ovojnica okoli semen.

V tvojem primeru so bili plodovi verjetno že prej nekaj časa na zelo toplem in si šele potem vzel ven semena, ali ne?

Ha, Ivčk, istočasno.... Wink
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Jaz v teh vročih dneh pustim fermentirati 24 ur, nič več.

Seme se prav lepo očisti in tudi ni bojazni za kaljenje.
Pa tudi sicer sem rahlo skeptičen kako seme tolerira fermentacijo. (nasplošno) Namreč, fermentacija je po moji laični razlagi pričetek procesa razgradnje in če ta traja dovolj dolgo, lahko poškoduje tudi samo seme v ovoju. Si razlagam, ker v gnilem sadežu na koncu zgnijejo tudi semena.

Zato ne čakam na plesni, ne pozabljam, ampak kar hitro dokončam s čiščenjem.
Tiana
Prispevkov: 1104
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Nekaj sem pomešala listke z napisi. Tisti, ki ste ga že gojili, je tole Sweet Carneros Pink?

orhy
Prispevkov: 2452
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Glede na sliko iz interneta bi rekla, da je ????
Je pa zelo lep. Je tudi dober ? pozdrav_________________
Odgovori