scernig1 je napisal/a: |
Pozdravljeni sem nov na tem odličnem forumu.Vidim,da imate veliko iskušenj z ameriškimi borovnicami pa me zanima naslednje.V lasti imam travnik ob gozdu precej sončne in pozno popoldne senčne lege.Travnik sem preoral in izmeril ph,ki je med 3,5-4,5 torej idealno za borovničke.Lani sem posadil dve poiskusne sadike,ki sta se odlično prijeli ne vem pa sorto.Posadil bi okoli 100 sadik nekaj za nas in nekaj za prodajo,da pade kak eu v žep.Veliko sem bral o sortah pa se nikakor ne morem odločiti za sorto.Ne vem tudi katera sorta je bolj zanimiva na trgu zgodnja,ko jih še ni veliko na trgu in je cena boljša ali srednja pozna,ki jih je na trgu veliko.sam se nagibam sorti duke,ki je zgodnja...prosim če mi lahko svetujete z vašimi iskušnjami lp |
Travnik s ph 3,5- 4,5.
Hm, kle neki ne špila, takega ph še Ljubljansko barje nima, imaga pa čista Litvanska šota. Priporočam dobro ponovno merjenje, potem pa naprej.
Za 100 sadik ni dovolj, da nekdo napiše nekaj sort. Gre za investicijo, ki zajema od priprave zemljišča, gnojenja, sajenja, rezi, škropljenja, zalivanja, obira nja, zaščite pred ptiči,....... Nabavi si še kaj literature, premisli kdaj imaš čas za kakšno opravilo,... da ne bo na koncu zelo drago, kar naprej eno samo letanje in jeza zaradi neuspeha.
Predvsem preglej seznam glavnih sort._________________lp