Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Najljubše sorte ameriških borovnic

ck

Odgovor Napisal/-a ck »

scernig1 je napisal/a:
Pozdravljeni sem nov na tem odličnem forumu.Vidim,da imate veliko iskušenj z ameriškimi borovnicami pa me zanima naslednje.V lasti imam travnik ob gozdu precej sončne in pozno popoldne senčne lege.Travnik sem preoral in izmeril ph,ki je med 3,5-4,5 torej idealno za borovničke.Lani sem posadil dve poiskusne sadike,ki sta se odlično prijeli ne vem pa sorto.Posadil bi okoli 100 sadik nekaj za nas in nekaj za prodajo,da pade kak eu v žep.Veliko sem bral o sortah pa se nikakor ne morem odločiti za sorto.Ne vem tudi katera sorta je bolj zanimiva na trgu zgodnja,ko jih še ni veliko na trgu in je cena boljša ali srednja pozna,ki jih je na trgu veliko.sam se nagibam sorti duke,ki je zgodnja...prosim če mi lahko svetujete z vašimi iskušnjami lp Very Happy

Travnik s ph 3,5- 4,5.

Hm, kle neki ne špila, takega ph še Ljubljansko barje nima, imaga pa čista Litvanska šota. Priporočam dobro ponovno merjenje, potem pa naprej.
Za 100 sadik ni dovolj, da nekdo napiše nekaj sort. Gre za investicijo, ki zajema od priprave zemljišča, gnojenja, sajenja, rezi, škropljenja, zalivanja, obira nja, zaščite pred ptiči,....... Nabavi si še kaj literature, premisli kdaj imaš čas za kakšno opravilo,... da ne bo na koncu zelo drago, kar naprej eno samo letanje in jeza zaradi neuspeha.
Predvsem preglej seznam glavnih sort._________________lp
scernig1

Odgovor Napisal/-a scernig1 »

scernig1 je napisal/a:
Pozdravljeni sem nov na tem odličnem forumu.Vidim,da imate veliko iskušenj z ameriškimi borovnicami pa me zanima naslednje.V lasti imam travnik ob gozdu precej sončne in pozno popoldne senčne lege.Travnik sem preoral in izmeril ph,ki je med 3,5-4,5 torej idealno za borovničke.Lani sem posadil dve poiskusne sadike,ki sta se odlično prijeli ne vem pa sorto.Posadil bi okoli 100 sadik nekaj za nas in nekaj za prodajo,da pade kak eu v žep.Veliko sem bral o sortah pa se nikakor ne morem odločiti za sorto.Ne vem tudi katera sorta je bolj zanimiva na trgu zgodnja,ko jih še ni veliko na trgu in je cena boljša ali srednja pozna,ki jih je na trgu veliko.sam se nagibam sorti duke,ki je zgodnja...prosim če mi lahko svetujete z vašimi iskušnjami lp Very Happy

Se opravičujem ph je v povprečju 5,4 odmerjen na desetih različnih koncih travnika...sem narobe odčital
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Za borovnice je pH 5,4 premalo kislo.Priročne naprave pa pogosto niso točne.Poberi povprečni vzorec in ga nesi na Kmetijski inštitut.Za nekaj evrov ti izmerijo pH,vsebnost humusa,K,P in še drugo po želji.Poleg tega ti svetujejo pripraviti zemljo za sajenje.Šele potem se pozanimaj za sorte.
Lahko na Gartlcu ali pa pri dr.Darinki Koron na KIS.
Brez dobre priprave zemlje in predvidenega namakanja,je investicija
zaman!Tudi mrežo proti ptičem in toči vkalkuliraj v strošek naprave nasada.
Oglasi se pri meni pa še kakšno rečeva in si ogledaš nasad.
Pa napiši od kod si!_________________Narava vse povrne!
scernig1

ferdo36 je napisal/a:
Za borovnice je pH 5,4 premalo kislo.Priročne naprave pa pogosto niso točne.Poberi povprečni vzorec in ga nesi na Kmetijski inštitut.Za nekaj evrov ti izmerijo pH,vsebnost humusa,K,P in še drugo po želji.Poleg tega ti svetujejo pripraviti zemljo za sajenje.Šele potem se pozanimaj za sorte.
Lahko na Gartlcu ali pa pri dr.Darinki Koron na KIS.
Brez dobre priprave zemlje in predvidenega namakanja,je investicija
zaman!Tudi mrežo proti ptičem in toči vkalkuliraj v strošek naprave nasada.
Oglasi se pri meni pa še kakšno rečeva in si ogledaš nasad.
Pa napiši od kod si!

(slo bistrica)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

scernig1, dodaj svoj kraj v tvoj profil, pride prav, takole v zapisu se izgubi.
In še moj nasvet: ferdo36 te je povabil, le obišči ga, verjemi, ne bo ti žal.
scernig1

metuljc je napisal/a:

bom hvala
scernig1

scernig1 je napisal/a:
metuljc je napisal/a:

bom hvala

Danes sem dal na analizo zemljo pride 32eu,pa bomo videli ali bom nasadil krompir ali borovnice Laughing
scernig1

Pozdravljeni borovničarji,danes sem dobil analizno poročilo PH je 4,48 ostalo pa
naslednje:fosfor10,5-ph v caacetatu 5,97-fosfor v mg/100g10,5-kalij v mg/100g 23,6 -humus 3,82-c-organski2,22-magnezijv mg/100g 9,7

Kaj menite o sajenju borovnic na tej zemlji lp
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

scernig1: odgovor na svoje vprašanje boš našel tule.
pepa6

Odgovor Napisal/-a pepa6 »

Kje nabavljate toliko sort borovnic?Za otroke bi nasadila 5 sort borovnic ki imajo veliko borovnic, katere priporočate?
Odgovori