Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

POZNATE MUŠKATNI HIBISKUS?

Ne, ne poznamo ga Rolling Eyes - kdor ga, naj se javi tukaj Wink

Morda Garden-ja?, ki je zapisala:

Garden-ja je napisal/a:
v literaturi sem zasledila, da se Hibiscus moscheutos prevaja v slovenščino kot muškatni hibiskus, kako je s tem?

in ni dobila odgovora Rolling Eyes

Wikipedija pozna Hibiscus moscheutos

https://en.wikipedia.org/wiki/Hibiscus_moscheutos in tudi pove, da je to hibiskus mokrih tal, močvirij (Wetland) https://en.wikipedia.org/wiki/Wetland

Razmišljam naglas, da je nekdo napačno prevedel izraz moscheutos v muškatni ?

Mauvelous pa je pač ime konkretnega hibiskusa, res malo jezikolomeče ime Laughing . Naziv, ime, je večpomenski, za žensko pomeni da je šik; pri roži so poudarili njeno barvo, mauvelous je odtenek roza barve http://colors.findthedata.com/l/763/Mauvelous

Sam sem mu dal leta 2010 dve imeni (v enem stavku Cool )

mfranc je napisal/a:
Tale Rosalia, ki me bo razveselila zjutraj, pa ni v sorodu s potonkino Rozi

Razz

LP_________________mfranc
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

mfranc je napisal/a:
Tale Rosalia, ki me bo razveselila zjutraj, pa ni v sorodu s potonkino Rozi :wink:
LP

Fotke ni več, daj pokaži Rosalio.
Je to ta?
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, katerega sem odstranila - uredila muha
mfranc

Ja, verjetno je "Rosalia" Wink

Tule gor se nastavljajo, od leve:

- "Rosalia", original Newbiscus XXL Mauvelous, uvožen iz Nizozemske; prišel je kot gola, mala koreninica.

- "Rozi" od Potonke, vzgojena je bila iz semena Mauvelous-a; je že malo drugačna.

Nasplošno, Newbiskusi so križanci, in iz semen pride cel razpon raznih rož, majhen del je identičen originalu.
100% enaka rastlina (klon) se dobi z vegetativnim razmoževanjem, z potaknjenci.

- na desni je Newbiscus XXL Red Sky, tudi prišel iz Nizozemske.

Prvo leto (2010) hibiskusov nisem krajšal, piniciral, zato sta mi oba končna kmalu zrastla preko glave Rolling Eyes .

Dajmar

Moja Rozi iz mojega semena

od tega hibiskusa

Ta temno rdeč je potomec Darsojinega.
mfranc

Naš rondo se je v drugem letu že kar razkošatil.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lepo si to popedenal! A ne, kako čisto drug vtis naredi, če raste na prostem, namesto v loncu.
Dajmar

mfranc je napisal/a:
Naš rondo se je v drugem letu že kar razkošatil.
LP

Zelo si mi všeč ke niso tako visoki.
Moji so previsoki pa mi tisto o ščipanju ni jasno.http://www.newbiscus.com/en/care-instructions/pinching/
Bito kdo lahko malo razložil?
mfranc

Dajmar, se mi zdi, da smo se že pogovarjali.

Ta notica od Newbiscusa je zelo špartanska, govori le o tem, da lahko v vsakem času odrežeš previsok poganjek do tal.

Glavna kontrola rasti in oblikovanje, pa se naredi pozno spomladi. So še bolj podrobni podatki, v glavnem prakticiram takole:

Spomladi opravim prvo, grobo čiščenje, čim sem siguren, da ne bo več mraza. Porežem in odstranim vse stare, lanske "štore", ki so ali polomljeni, ali šibki. Če še nisem, jih skrajšam na cca 10 cm.

Naslednja (glavna) faza je takrat, ko hibiskusi že naredijo nove poganjke, dolžine 20 - 30 cm. Lahko je kak poganjek tudi višji.

Takrat naredim dokončno obrezovanje.
Hibiskusom v loncih pustim tri do štiri lanska stebla, z najmočnejšimi poganjki; ostale izrežem ven, do koreninskega vratu. Nato vsakemu lanskemu steblu pustim 3 - 4 letošnje najboljše poganke, ki jih skrajšam na na tri liste (brste). Tako dobim košat grm, s približno enako močnimi poganjki. Stranske poganjke, ki zrastejo kasneje, seveda pustim, saj so vir novih, kasnejših popkov za daljše cvetenje.

Tako obrežem starejše grme, pri mladem je postopek enak, čeprav ima samo enega ali dva lanska poganjka. Na vsakem pustim tri, do štiri nove itd., naprej Wink .

Pri močnejših grmih v zemlji pa pustim do max. šest starih poganjkov, vsi nadaljnji posegi so enaki.

Ne vem, če in s čim gnojite hibiskuse, sam jim občasno privoščim gnojilo za cvet N:P:K 10:30:20, torej s poudarkom na fosforju za bogatejše cvetenje.

Dajmar

Mfranc,
hvala za odgovor, verjetno bo še komu prav prišlo.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

meni bo naslednje leto zagotovo prav prišla ta razlaga. hvala mfranc. prelepi so ti tvoji barvasti krožniki. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori