Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
-
Danes sem opazil, da se je zeleni Habanero obarval nekoliko rumeno/oranžno. Hopla sem si mislil, verjetno enako kot pri zelenih paradižnikih, je to znak zrelosti. No, pa sem poleg čokoladnega vzel s seboj še zelenca.
Moram reči, da zeleni kar konkretno zažiga, precej bolj kot čokoladni. Vsak pri mojih primerkih je tako. Mogoče je razlika ta, da so plodovi zelenega osončeni, čokoladni pa skriti v šavju listja. Tako sem zmogel le polovico zelenca, po tistem nisem čutil kakšne pekočine pri čokoladnem
Moram reči, da zeleni kar konkretno zažiga, precej bolj kot čokoladni. Vsak pri mojih primerkih je tako. Mogoče je razlika ta, da so plodovi zelenega osončeni, čokoladni pa skriti v šavju listja. Tako sem zmogel le polovico zelenca, po tistem nisem čutil kakšne pekočine pri čokoladnem
Ja, zeleni je kar šarf, ne bi si to mislil od grinhorna
Jaz sem danes pomalical polovičko črnega, pa bil tudi malo presenčen. Ni zažigal tako kot sem pričakoval, glede na to, da so čokoladni razvpiti kot najhujši Habaneroti (OK, razen Savina red). Jutri porabim obe polovički .
LP_________________mfranc
Jaz sem danes pomalical polovičko črnega, pa bil tudi malo presenčen. Ni zažigal tako kot sem pričakoval, glede na to, da so čokoladni razvpiti kot najhujši Habaneroti (OK, razen Savina red). Jutri porabim obe polovički .
choco_chili je napisal/a: |
mfranc, sem že videl ampak še nisem probal. |
Sem se že kar navadil, da dam malo črne čokolade, ali pravega kakava v vsako omakco. Se ne okusi kot čokolada, da pa "nekaj več" k aromi in okusu .
V čili kon karne, pa jo dam kar precej, tam da prav božanski okus.
Kar se omak tiče bi lahko samo pritrdil, da dejansko drži pregovor, ki pravi: "sto ljudi - sto čudi"... Osebno mi te "ameriške" kombinacije z obilico
sladkorja, čokolade, kakava, sadja in kaj vem česa še vse, niti najmanj ne odgovarjajo. Dosti bolj so mi všeč enostavnejši "vzhodnjaški" načini,
kjer se še bedno občuti tista, kot vi rekel, "elementarna" aroma...
LP
sladkorja, čokolade, kakava, sadja in kaj vem česa še vse, niti najmanj ne odgovarjajo. Dosti bolj so mi všeč enostavnejši "vzhodnjaški" načini,
kjer se še bedno občuti tista, kot vi rekel, "elementarna" aroma...
LP
Plamenka je napisal/a: |
MFranc, dobro, da si omenil čokolado in kakav. Naslednjič, ko bom pripravljala omako iz črnih/rjavih habanerov, bom dodala kakav. |
Tudi v nekaj dnevih naredim omako (ali več omak) iz črnih čilijev .
Še nisem prišel do receptov - no, čokolada bo sigurno notri .
mfranc je napisal/a: |
Sušenje Poblano čilija Počasi moram razmisliti kako posušiti rdeče Poblano čilije in jih "začarati" v Ancho čilije . Me muči, da jih vsaj prepolovim, ne bi rad pridelal plesnive čilije. Original Ancho so sušeni celi, zasledil pa sem trik, da se recimo z olfa nožem naredi več zarez, za hitrejše sušenje. Me zanima, je sploh kdo že sušil tako velike papričice? Pajo, ostali? Večina je dolgih 15 cm, in širine 6 - 8 cm; nekaj jih je tudi podmerskih , a so že rdeči. |
Malo sem eksperimentiral po sistemu "probat ni greh" , čeprav sem vedel, da zadeva ni preprosta, sušenje debelo stenskih čilijev je res sizifovo delo.
Še vedno pa razmišljam, kako hudiča takole posušijo cele Poblano čilije http://www.spicesinc.com/images/Product/large/129.jpg
Verjetno jih sušijo z novo tehnologija zamrzovanja, ali pa z višjimi temperaturami, čeprav naj se ne bi sušili preko 50 °C. Hmmm ...
Dva dni sem jih sušil na pekaču, ki je bil na soncu vroč, da bi se opekel.
takole so izgledali po dveh dnevih
Prišlo je deževje, cele čilije sem dal v električni sušilnik in jih tam imel dva dni. Po dveh dnevih kontrola, čilije so se malo skrčili, zmehčali, v njih pa je naglas pljuskala voda, oziroma sok!
Sem obupal in čilije narezal na zelo približno kose 4 x 4 cm. Te sem potem sušil še debele tri dni, da so se posušili še zadnji, najdebelejši kosi.
Danes sem te kose, posušene do drobljivosti, začasno spravil v kozarec za vlaganje. V točno litrskem kozarcu jih je dobra polovička, še eno tako rundo naredim. Najmanj.