Čili 2015
-
- Prispevkov: 105
- Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am
-
- Prispevkov: 2068
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Danes sem opazil, da se je zeleni Habanero obarval nekoliko rumeno/oranžno. Hopla sem si mislil, verjetno enako kot pri zelenih paradižnikih, je to znak zrelosti. No, pa sem poleg čokoladnega vzel s seboj še zelenca.
Moram reči, da zeleni kar konkretno zažiga, precej bolj kot čokoladni. Vsak pri mojih primerkih je tako. Mogoče je razlika ta, da so plodovi zelenega osončeni, čokoladni pa skriti v šavju listja. Tako sem zmogel le polovico zelenca, po tistem nisem čutil kakšne pekočine pri čokoladnem
Moram reči, da zeleni kar konkretno zažiga, precej bolj kot čokoladni. Vsak pri mojih primerkih je tako. Mogoče je razlika ta, da so plodovi zelenega osončeni, čokoladni pa skriti v šavju listja. Tako sem zmogel le polovico zelenca, po tistem nisem čutil kakšne pekočine pri čokoladnem

-
- Prispevkov: 4689
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Ja, zeleni je kar šarf, ne bi si to mislil od grinhorna
Jaz sem danes pomalical polovičko črnega, pa bil tudi malo presenčen. Ni zažigal tako kot sem pričakoval, glede na to, da so čokoladni razvpiti kot najhujši Habaneroti (OK, razen Savina red). Jutri porabim obe polovički
.
LP_________________mfranc

Jaz sem danes pomalical polovičko črnega, pa bil tudi malo presenčen. Ni zažigal tako kot sem pričakoval, glede na to, da so čokoladni razvpiti kot najhujši Habaneroti (OK, razen Savina red). Jutri porabim obe polovički

LP_________________mfranc
-
- Prispevkov: 4689
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
choco_chili je napisal/a: |
mfranc, sem že videl ampak še nisem probal. |
Sem se že kar navadil, da dam malo črne čokolade, ali pravega kakava v vsako omakco. Se ne okusi kot čokolada, da pa "nekaj več" k aromi in okusu

V čili kon karne, pa jo dam kar precej, tam da prav božanski okus.
LP_________________mfranc
-
- Prispevkov: 525
- Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am
Kar se omak tiče bi lahko samo pritrdil, da dejansko drži pregovor, ki pravi: "sto ljudi - sto čudi"... Osebno mi te "ameriške" kombinacije z obilico
sladkorja, čokolade, kakava, sadja in kaj vem česa še vse, niti najmanj ne odgovarjajo. Dosti bolj so mi všeč enostavnejši "vzhodnjaški" načini,
kjer se še bedno občuti tista, kot vi rekel, "elementarna" aroma...
LP
sladkorja, čokolade, kakava, sadja in kaj vem česa še vse, niti najmanj ne odgovarjajo. Dosti bolj so mi všeč enostavnejši "vzhodnjaški" načini,
kjer se še bedno občuti tista, kot vi rekel, "elementarna" aroma...

LP
-
- Prispevkov: 4689
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
-
- Prispevkov: 4689
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Plamenka je napisal/a: |
MFranc, dobro, da si omenil čokolado in kakav. Naslednjič, ko bom pripravljala omako iz črnih/rjavih habanerov, bom dodala kakav. ![]() |
Tudi v nekaj dnevih naredim omako (ali več omak) iz črnih čilijev

Še nisem prišel do receptov


LP_________________mfranc
-
- Prispevkov: 4689
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
mfranc je napisal/a: |
Sušenje Poblano čilija Počasi moram razmisliti kako posušiti rdeče Poblano čilije in jih "začarati" v Ancho čilije ![]() Original Ancho so sušeni celi, zasledil pa sem trik, da se recimo z olfa nožem naredi več zarez, za hitrejše sušenje. Me zanima, je sploh kdo že sušil tako velike papričice? Pajo, ostali? Večina je dolgih 15 cm, in širine 6 - 8 cm; nekaj jih je tudi podmerskih ![]() |
Malo sem eksperimentiral po sistemu "probat ni greh"

Še vedno pa razmišljam, kako hudiča takole posušijo cele Poblano čilije http://www.spicesinc.com/images/Product/large/129.jpg
Verjetno jih sušijo z novo tehnologija zamrzovanja, ali pa z višjimi temperaturami, čeprav naj se ne bi sušili preko 50 °C. Hmmm ...
Dva dni sem jih sušil na pekaču, ki je bil na soncu vroč, da bi se opekel.
takole so izgledali po dveh dnevih

Prišlo je deževje, cele čilije sem dal v električni sušilnik in jih tam imel dva dni. Po dveh dnevih kontrola, čilije so se malo skrčili, zmehčali, v njih pa je naglas pljuskala voda, oziroma sok!

Sem obupal in čilije narezal na zelo približno kose 4 x 4 cm. Te sem potem sušil še debele tri dni, da so se posušili še zadnji, najdebelejši kosi.
Danes sem te kose, posušene do drobljivosti, začasno spravil v kozarec za vlaganje. V točno litrskem kozarcu jih je dobra polovička, še eno tako rundo naredim. Najmanj.
LP_________________mfranc