Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Spiridon je napisal/a:
Zdaj pa res ne vem no... Ali pišem premalo razumljivo, ali pa se površno prebere napisano.

Zame (ter za večino kuharjev omak!) so uporabni recepti izključno tisti, kjer so količine izražene v gramih in militrih.

Tudi pri natančnosti receptov si verjetno opazil, da imamo različna merila; eni se sploh nočejo držati mililitrov in gramov kot pijanec plota, ampak si vzamejo malo umetniške svobode, lepše rečeno kreativnosti Wink .

Sam sem v štartu tudi zelo rad natančen, in bom zelo vesel, če boš take recepte objavil tule na forumu.

V veselem pričakovanju ...

LP_________________mfranc
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Citiram:

Kakšen odstotek NUTRI-PHITE PK uporabljate? Zaradi konstantega odpadanja cvetov sem prejšnji teden naredil 2% mešanico kot je navedeno na navodilih, pa mi je kar precej listov požgalo, nekaj tudi odpadlo, pa tudi nasplošno se mi zdi, da so sedaj listi nekako postali svetlejši. Na plodovih pa ni videti negativnega vpliva, prej pozitiven. Pošprical sem tudi paradižnike, ki so jo še slabše odnesli ...
Naslednji mesec poskusim še z 1% mešanico.

Jaz sem nekaj tednov nazaj pošprical z 1% mešanico, pa mi je liste pošteno požgalo in večina jih je odpadla. Verjetno sem preveč "omočil" rastline in jih tako predoziral.
Sem pa zraven zmešal še protifert LMW, vendar ta vsebuje samo dušik in aminokisline. Če bom še kdaj šprical, bo to samo 0,5% in še to bom samo rahlo pošprical po rastlini.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

mfranc je napisal/a:
donkey je napisal/a:
Kakšen odstotek NUTRI-PHITE PK uporabljate? Zaradi konstantega odpadanja cvetov sem prejšnji teden naredil 2% mešanico kot je navedeno na navodilih, pa mi je kar precej listov požgalo, nekaj tudi odpadlo, pa tudi nasplošno se mi zdi, da so sedaj listi nekako postali svetlejši. Na plodovih pa ni videti negativnega vpliva, prej pozitiven. Pošprical sem tudi paradižnike, ki so jo še slabše odnesli ...

Donkey, velika večina podatkov je čisto dovolj natančna, da ne pride do predoziranja.
Poleg koncentracije moraš paziti še na količino, ki si jo porabil. Malo karikirano: če si napravil količino za 10,0 m2, in to porabil na 1,0 m2, si prekoračil priporočeno količino škropiva za 10X!

Kaj takega se pri tako malih količinah (ko je problem tudi doziranje zaradi filigranskih količin), kot jih mi rabimo, zelo rado zgodi.

LP

... uletavam v debato in ni rečeno, da nisem česa razumel napačno, zato z rezervo, če se bo tako izkazalo. Very Happy

Torej. Gnojila in priporočena koncentracija 2% je izrazito divja jakost, ki mora rastline dobesedno pokuriti. To se je tudi zgodilo, če pravilno razumem.
Namreč nisem še srečal gnojla, ki bi imel takšno koncentracijo v navodilih za pripravo, pa imam nekaj kilometrine s temi rečmi. To je (2%) 20g ali ml na 1 liter vode. Nikakor, neprebavljivo.

Prosim, še enkrat preveri navodila in, če lahko sporočiš kaj piše, ker me resnično zanima.
Sicer bi lahko obstajalo tako razrečeno originalno gnojilo, vendar je to potem dobesedno izžemanje nevednih kupcev. Mi je zelo žal, ker moram tako napisati.

Ponavadi so koncentracije 0,1 - 0,2% ali 1-2g/liter vode in kot takšne zagotovo nenevarne za katerikoli tip rastline ali pa vegetacijsko fazo v kateri se neka rastlina nahaja.
V redkih primerih se lahko konc. viša, vendar je to delo za izkušenejše vrtnarje in je ne priporočam kar tako. Lahko pa za nabiranje izkustev. (eno že imaš)

Poleg seveda tudi tega, kar je omenil mfranc. ..... čeprav je v resnici tudi težko toliko skoncentrirati (1:10) porabo na enoto površine, sploh pri klasičnih pršilkah, ki jih uporabljamo. Druga pesem so atomizerji, meglilniki in podobno. Verjetno je bila omemba karikirana, kar pa lepo prikaže potencialni razlog težav.
Vsekakor je tako mogoče zažgati rastline, poznam iz prakse z velikimi količinami rastlin in močnimi glavoboli. Rolling Eyes
V praksi nanešena raztopina (česarkoli že) ob bogatem škropljenju odteka iz lista na tla, ter tako na površini ne ustvarjamo previsoke koncentracije ampak le onesnažujemo okolje. Težava se pojavi takrat, če je tretirano polje toliko veliko, da se prve rastline že osušijo, nato pa zaradi viška v škropilnici na hitro letimo čez nasad še enkrat. Da ne ostaja ali da nebi bilo potrebno zavreči, kar je zelo nerodno v primeru FFS. V takšnih primerih pa zagotovo nastopi problem.

Dodatna težava je kombiniranje različnih proizvodov. Jaz nikoli nisem mešal več kot dva pripravka, v primeru gnojil pa le enega.

Malce sem natresel. Brez zamere. Embarassed
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Melona je napisal/a:
Prav ne morem nehat; če gresta Choco_chili in Pajo z luknjastima cizama pridelkov mimo parlamenta, smo rešeni Wink ! Saj vem, o politiki ne bomo, ampak bi pa bil žur Laughing .

Raje mal notri vržem!_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc

juglans je napisal/a:
mfranc je napisal/a:
donkey je napisal/a:
Zaradi konstantega odpadanja cvetov sem prejšnji teden naredil 2% mešanico kot je navedeno na navodilih

Donkey, velika večina podatkov je čisto dovolj natančna, da ne pride do predoziranja.

... uletavam v debato in ni rečeno, da nisem česa razumel napačno, zato z rezervo, če se bo tako izkazalo. Very Happy

Torej. Gnojila in priporočena koncentracija 2% je izrazito divja jakost, ki mora rastline dobesedno pokuriti. To se je tudi zgodilo, če pravilno razumem.

Eeeh, Tega gnojila nimam, sem se pa o njem že pogovarjal. Koncentracije nisem komentiral, saj sem bil prepričan, da fantje obvladajo pretvornike %, mililitre Wink .
hektarje ....

Res pa se večina koncentracij vrti okrog 0,2% do 0,5% (so tudi škropiva s koncentracijo daleč pod 0,1%), Največja priporočena je za Neem tonik, 0,5 - 1,0%, po starem celo 1,0 do 2,0%.

Nazadnje urejal/a mfranc 24 Avg 2015 14:36; skupaj popravljeno 1 krat
donkey

Odgovor Napisal/-a donkey »

mfranc je napisal/a:
donkey je napisal/a:

Poleg koncentracije moraš paziti še na količino, ki si jo porabil. Malo karikirano: če si napravil količino za 10,0 m2, in to porabil na 1,0 m2, si prekoračil priporočeno količino škropiva za 10X!

Kaj takega se pri tako malih količinah (ko je problem tudi doziranje zaradi filigranskih količin), kot jih mi rabimo, zelo rado zgodi.

LP

Navedene količine za površine so na hektar in glede na to, da imam par sadik na balkonu si s tem težko kaj dosti pomagam, očitno sem bil preveč darežljiv Laughing Laughing Laughing
Nazadnje urejal/a donkey 24 Avg 2015 14:38; skupaj popravljeno 1 krat
donkey

juglans je napisal/a:
mfranc je napisal/a:
donkey je napisal/a:

LP

Namreč nisem še srečal gnojla, ki bi imel takšno koncentracijo v navodilih za pripravo, pa imam nekaj kilometrine s temi rečmi. To je (2%) 20g ali ml na 1 liter vode. Nikakor, neprebavljivo.

Prosim, še enkrat preveri navodila in, če lahko sporočiš kaj piše, ker me resnično zanima.
Sicer bi lahko obstajalo tako razrečeno originalno gnojilo, vendar je to potem dobesedno izžemanje nevednih kupcev. Mi je zelo žal, ker moram tako napisati.

Ponavadi so koncentracije 0,1 - 0,2% ali 1-2g/liter vode in kot takšne zagotovo nenevarne za katerikoli tip rastline ali pa vegetacijsko fazo v kateri se neka rastlina nahaja.
V redkih primerih se lahko konc. viša, vendar je to delo za izkušenejše vrtnarje in je ne priporočam kar tako. Lahko pa za nabiranje izkustev. (eno že imaš)

Poleg seveda tudi tega, kar je omenil mfranc. ..... čeprav je v resnici tudi težko toliko skoncentrirati (1:10) porabo na enoto površine, sploh pri klasičnih pršilkah, ki jih uporabljamo. Druga pesem so atomizerji, meglilniki in podobno. Verjetno je bila omemba karikirana, kar pa lepo prikaže potencialni razlog težav.
Vsekakor je tako mogoče zažgati rastline, poznam iz prakse z velikimi količinami rastlin in močnimi glavoboli. Rolling Eyes
V praksi nanešena raztopina (česarkoli že) ob bogatem škropljenju odteka iz lista na tla, ter tako na površini ne ustvarjamo previsoke koncentracije ampak le onesnažujemo okolje. Težava se pojavi takrat, če je tretirano polje toliko veliko, da se prve rastline že osušijo, nato pa zaradi viška v škropilnici na hitro letimo čez nasad še enkrat. Da ne ostaja ali da nebi bilo potrebno zavreči, kar je zelo nerodno v primeru FFS. V takšnih primerih pa zagotovo nastopi problem.

Dodatna težava je kombiniranje različnih proizvodov. Jaz nikoli nisem mešal več kot dva pripravka, v primeru gnojil pa le enega.

Malce sem natresel. Brez zamere. Embarassed

Super, hvala za informacije. In ja, koncentracija navedena v navodilih je dejansko do 2%, tako da sem dal 20ml v 1l pršilke in temeljito Cool orosil Laughing S temi zadevami nimam izkušenj in sem šel do zgornje meje ker pač, od viška glava ne boli ... al nekak tak Laughing
Pa še glede izkušenj, ja, to niti približno ni moje področje - je pa podobno kot na začetku pri računalništvu, če na začetku parkrat ne sesuješ računalnika (pa vsake toliko tudi kasneje), se ne boš kaj dosti novega naučil Laughing Laughing Laughing
Nazadnje urejal/a donkey 24 Avg 2015 15:02; skupaj popravljeno 4 krat
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Citiram:

To je (2%) 20g ali ml na 1 liter vode. Nikakor, neprebavljivo.

Prilagam sliko navodil. Upam da se kaj vidi. Saj pravim, 1% je pri meni požgalo liste na polno.

donkey

Preživeli bodo po moje vsi, so pa posledice nekako takšne, da so jo še nabolje odnesle vse sadike Bolivian rainbow ki imajo določene liste samo nagubane

Jalapeno ima malo požgane liste in tudi barvo so izgubili.

Češnjevec ima določene liste čisto skurjene, določeni pa so ok.

Tumbling tom ima malo požgane liste ki so tudi izgubili barvo.
mfranc

Hja, vidim, da se je potrdila moja bojazen. Trocki, napačno si zastavil enačbo, Izhajati bi moral iz podatka: 2 litra na hektar, to je, z 20 ml v litru vode bi moral orositi 100 m2. Če si orosil 10 m2, si 10 kratno prekoračil koncentracijo.

Sicer pa, fanta, se strinjam s tem, da se na lastnih kiksih najbolj učinkovito učiš Wink . Kruta resnica, ki se nam vsem dogaja Cool .

Odgovori