Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2015

orhy
Prispevkov: 2452
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

mfranc je napisal/a:
Na gauge z njim!

Prepozno - ni nam več pomoči ! hej_________________
Nazadnje urejal/a orhy 09 Jan 2019 11:39; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8368
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

orhy je napisal/a:
mfranc je napisal/a:
Na gauge z njim!

Prepozno - ni nam več pomoči !

Very Happy Very Happy Very Happy_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, tole s polno luno in glivicami zna držati: biodinamika pravi, da je posebno pomembno rastline škropiti s preslico kadar v času polne lune dežuje. Takrat naj bi bile glivice ndvse poskočne... Ampak nam se v prihodnjih dneh obeta suho vreme. jaz sem večnio optimist - nisem pa še šla danes pogledat na vrt, kakšno je stanje Embarassed_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17324
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zaenkrat so še v redu. Zanimivo, da so veliko bolj rosni paradižniki pod tunelom, kot tisti na prostem. Izgleda, da zato, ker streha preprečuje dvig vlage?.

Sem pa na prostem izpulila še lepo sadiko Ivas's Red Berry. Dokaj zdrava, polna a kaj, ko so že cel teden čisto vse zrele jagode sproti razpokale Crying or Very sad . Za sprotno grizljanje imam itak še dovolj balkonskih češnjevcev.
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Samo danes: https://www.google.si/ Mi bi lahko tudi, a nam srce ne da, kajne? Migajoča slikca.
Nazadnje urejal/a Bicikel 26 Avg 2015 16:35; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17324
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Točno na to sem pomislila zjutraj, ko sem odprla Google . Laughing
janč
Prispevkov: 12
Pridružen: So Jul 04, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a janč »

LP

Ukrep po napadu plesni, ki pa ni bil tako hud.

Odstranjeni listi. Vrhovi ostali zdravi.





[/img]
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ojla
Nekaj dni sem si že govorola, da bom preventivno špricala paradajz, pa nič od tega. Danes kar precej rjav, tako, da sem ga kar fajn oskubila tako v vrtu kot na njivci ter pošpricala s sodo. Kar bo, pa bo. Jedlli smo ga veliko, pa tudi shrankov je dovolj. Če bo pa še kakšen dozorel, ga bomo pa pojedli. En plato ga imam pa še v garaži, ki je bil namenjen v predelavo, sedaj ga bomo pa jedli in jedli in jedli.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Andrej Banko
Prispevkov: 5230
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ker sem opazil, da ste na prejšnjih starneh nekaj omenjali sušenje paradižnika, naj še jaz dodam, da sem letos prvič poskusil ta način shranjevanja.
Drugi teden avgusta je bil zaradi lepegega vremena in izjemno visokih temperatur več dni zapored idealen za sušenje na soncu.
Vzel sam nekaj svojih paradižnikov ( neznane sorte ) ter nekaj tetinih pelatov, jih narezal na manjše koščke in jih rahlo posolil z fino zdrobljeno soljo.
V 4-5 dneh so bili suhi. Sploh pelati, narezani na rezine, se lepo in hitro sušijo.
Pridružujem se mnenju, da je hladno stiskano sončnično olje tukaj veliko bolj primerno kot pa ( modno ) oljčno, nad katerim tudi jaz nisem najbolj navdušen ...
V en kozarec sem poleg paradižnika dodal še 3 stroke česna, vejico suhega rožmarina in nekaj listov bazilike. Ja, pa poprova zrna.
Upam, da zaradi teh neposušenih dodatkov ne bo prišlo do kvarjenja ... da premislim





Se opravičujem, če ta prispevek morda ne spada najbolj v to temo, ampak teme o sušenju paradižnika nisem našel.
Hmm, morda bi jo pa morali odpreti ?! Wink
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Andrej Banko, v ozkem kozarcu se vidi precej ujetih zračnih mehurčkov, kateri mislim da dajejo idealne pogoje, da se kaj pokvari.

Jaz bi odprla kozarec in jih s špino podrezala ven.

Nekaj tematike o sušenju:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about3141.html&highlight=su%9Aenje
http://forum.gartlc.si/gartlc-about2853.html&highlight=su%9Aenje
Odgovori