Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2015

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Andrej B., jaz tudi vidim mehurčke. Rade volje ti jih odstranim iz kozarčka kar sam osebno. Sam sebi zaupam najbolje, sem velik mojster. Bi pa to reč storil z žlico, ... in kosom kruha. Ne rabim več.

Tečejo sline. Rolling Eyes

No, šalo na stran. Opcijo s svežim česnom hrani v hladilniku (če je ne nameravaš porabti v kratkem) in malce spremljaj, če se prično pojavljati novi, čisto majhni mehurčki. Takrat prične zadeva zavijati v stranpota, zato bodi pozoren, da jo še ujameš in poješ seveda.

Kolikor sem uspel do sedaj izkusiti s suhim paradižnikom v olju, je najbolje, da so prav vse sestavine suhe, sicer kar rado zavre, potem pa ne veš, koliko je še primerno za pojesti. Meni se vedno zdi škoda zavreči tako dobro reč, ... pa jo je bilo tudi že potrebno.
Smrtni greh, bi rekel. Mad
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Še boljši kot sušen, je meni takle. Pečen paradižnik. Vrhunsko. Lani naredila, dala v kozarčke in pasterizirala. Odlično se drži, še zdaj.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Mmmm, Metuljc, tole pa zgleda res božansko Very Happy . Če mi uspe malo upočasniti plesen ...

Gospo, ki ima ta blog, pa celo poznam Wink ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Nekej 10 ali 11 septembra bi rabil nekje 6 kg paradižnika Oso Blue. NE zastonj , da ne bo pomote. Ga bo takrat še kdo imel?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

Letos sem imela prvič paradižnik sorte plum lemon, pa sem bila razočarana nad okusom. Voden in brez okusa. Zelo roden, veja s plodovi kar visi s stebla, ampak imam raje kvaliteto kot kvantiteto.

Kolikor berem, nisem edina, ki se ubada s plesnijo na paradižniku. Pred kakim mescem sem jih komaj rešila, pa opažam, da kljub "zdravilu" iz kmetijske trgovine in špricanju z raznimi naravnimi škropivi eno steblo črni naprej. Da ne omenim, da je sosedom paradižnik že šel rakom žvižgat Crying or Very sad

Smo pa ga na srečo že vložili za naslednjih par let, ker ga je letos res ogromno. Mama je naredila mezgo, jaz pa mediteransko omako in posušenega z baziliko in česnom v oljčnem olju.
Tu je še link, če koga zanima:
http://www.theslowroasteditalian.com/2011/06/oven-roasted-tomato-sauce.html
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Mmm, recept zgleda krasen! Very Happy Kako pa narediš posušenega z baziliko in česnom v oljčnem olju? Ga lahko posušim v sušilniku? Z njim nimam dosti izkušenj Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Nasušila sem nekaj pelatov, ki jih bom dala v olje. Sušila sem zelo na suho, le trije koščki so bolj debeli in so še malo sočni. A je pri tem nevarnost, da bi začeli plesneti in je bolje, da jih dosušim ali pa prej porabim?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ademin

Odgovor Napisal/-a Ademin »

En lep pozdrav vsem. Upam, da mi lahko date kakšen pameten nasvet glede priprave zemlje za paradižnike. Na spodnji sliki sta koreninska sistema dveh sadik (iste sorte), ena je bila v zemlji, druga pa v substratu za paradižnike iz bauhausa.

Glede na tole kar vidim je naša vrtna zemlja precej slaba, verjetno pretrda. Kako bi se lotil izboljšave, da bi bolj ustrezala paradižnikom? Tudi rodnost na rastlino je bila precej slabša v zemlji, saj je ena rastlina v loncu rodila povprečno 2-3x več kot rastline v zemlji.

Lp
sqjam

Odgovor Napisal/-a sqjam »

Osebno bi začel s kompostiranjem in tako poskusil izboljšati zemljo. Je pa to dolgotrajen proces.

Če si lahko privoščite vam svetujem nakup vrtne zemlje, npr;
http://www.njiva.si/803-vrtna-zemlja-vas-prevzem-presejana-v-bigbag-po-1m3
julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

Jaz sem paradižnik posušila (vseeno če je pečica ali sušilec), napolnila kozarce z njimi, vmes med posušene paradižnike dala na rezine narezan česen in malo listov sveže bazilike ter vse zalila z oljčnim oljem. Tako delam že par let.
Sem se pa tudi spraševala o tem manj posušenem paradižniku, ker sem že tudi imela take izkušnje. Ampak glede na to, da je v olju in se paradižnik olja malo napije, nisem še opazila, da bi splesnilo ali pokvarilo.
Odgovori