Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Juglans, namesto Malaguetas bo bolj pravo ime Guindilla Roja smo ugotovili - glej http://forum.gartlc.si/gartlc-about2715.html
Kako so ti kaj uspevali in ali si zadovoljen z njimi? Me zanima, ker sem nekako vir te sorte pri nas.
Jaz sem 2 rundi posušil na zraku, na eni rastlini pa ravno dozorevajo še zadnji. Načrtujem tudi prezimovanje vsaj enega od njih.
Pajo, čestitam za odlično uvrstitev! Upam, da ti bo v pomoč za naprej.
Kako so ti kaj uspevali in ali si zadovoljen z njimi? Me zanima, ker sem nekako vir te sorte pri nas.
Jaz sem 2 rundi posušil na zraku, na eni rastlini pa ravno dozorevajo še zadnji. Načrtujem tudi prezimovanje vsaj enega od njih.
Pajo, čestitam za odlično uvrstitev! Upam, da ti bo v pomoč za naprej.
Ja, hvala za dopolnitev pri imenu. To je ta.
Imel sem posajenih 6 posod po 2 sadiki. Tri iz originalnega semena in tri iz tvoje pridelave.
Med njimi nisem mogel zaznati kakšne razlike in si tako očitno kar dobro ohranil sortno čistost.
Je zelo rodna sorta, in tudi dovolj zgodnja za sušenje na zraku v zaključku poletja, ... z ozirom na to, da sem jih sadil razmerma pozno. (konec maja)
Torej, iz 6-ih posod sem jih nabral cca 2kg očiščenih plodov, suhega in zmletega prahu pa je približno 3dcl, morda malenkost več. Obiral sem jih kar pri skrajni zrelosti, mnogi so bili že močno mehki in nagubani.
Sveži so prijetno okusni in pekoči, malce pa je moteče tanko meso, oz. močna lupina. Sicer pa ni namen napravljanja solate iz svežih plodov kot s sladko papriko.
Predvsem se veselim uporabe suhega, za kar sem tudi namenil celoten pridelek.
Nekaj zelenih je še na rastlinah, vendar dvomim, da bodo uspeli dozoreti.
Imel sem posajenih 6 posod po 2 sadiki. Tri iz originalnega semena in tri iz tvoje pridelave.
Med njimi nisem mogel zaznati kakšne razlike in si tako očitno kar dobro ohranil sortno čistost.
Je zelo rodna sorta, in tudi dovolj zgodnja za sušenje na zraku v zaključku poletja, ... z ozirom na to, da sem jih sadil razmerma pozno. (konec maja)
Torej, iz 6-ih posod sem jih nabral cca 2kg očiščenih plodov, suhega in zmletega prahu pa je približno 3dcl, morda malenkost več. Obiral sem jih kar pri skrajni zrelosti, mnogi so bili že močno mehki in nagubani.
Sveži so prijetno okusni in pekoči, malce pa je moteče tanko meso, oz. močna lupina. Sicer pa ni namen napravljanja solate iz svežih plodov kot s sladko papriko.
Predvsem se veselim uporabe suhega, za kar sem tudi namenil celoten pridelek.
Nekaj zelenih je še na rastlinah, vendar dvomim, da bodo uspeli dozoreti.
Tudi letos bomo imeli na Gartlcmaniji v Podgradu 3.10.2015 razstavo čilijev. Vabljeni na ogled ali pa da prinesete pokazat čilije. Informacije si lahko preberete tukaj: http://forum.gartlc.si/gartlc-about3628.html
Bicikel je napisal/a: |
Lepo, se priporočam za semena Rocotillo. Imaš kakšno sliko rastline, tako za občutek? |
Slika je bolj tako-tako ker mam precej gužvo. Drugače je pa rastlina precej podobna habanerotu. Je pa ta slika nastala po obiranju. Semena dobiš ko se posušijo. Najbolje da pošlješ ZS da ne pozabim.
Zelenc je napisal/a: |
Posušen Habanero red v olivnem olju |
Saj res, še v olje jih lahko namočim, sem čisto pozabil.
Kaj to jih prej posušiš do konca ali ne smejo biti popolnoma suhi za vlaganje v olje (bolj kot paradižniki)?
Danes na RTV v oddaji dobro jutro je bilo govora o čilijih, prilagam link: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174361350
lp
lp
Danes naredil "special" čili omako. Izkazala se je za zelo okusno. Prilagam recept, če bo še kdo poizkusil naredit.
400g očiščene hokaido buče
170g čilija (v mojem primeru habanero yellow)
130g paradižnika
1 čebula
5 strokov česna
malo olja
1/2 žličke muškatnega oreščka
1/2 žličke soli
žlička sojine omake
Ocena pekočnosti: 5-6/10
400g očiščene hokaido buče
170g čilija (v mojem primeru habanero yellow)
130g paradižnika
1 čebula
5 strokov česna
malo olja
1/2 žličke muškatnega oreščka
1/2 žličke soli
žlička sojine omake
Ocena pekočnosti: 5-6/10