Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Juglans, namesto Malaguetas bo bolj pravo ime Guindilla Roja smo ugotovili - glej http://forum.gartlc.si/gartlc-about2715.html

Kako so ti kaj uspevali in ali si zadovoljen z njimi? Me zanima, ker sem nekako vir te sorte pri nas.
Jaz sem 2 rundi posušil na zraku, na eni rastlini pa ravno dozorevajo še zadnji. Načrtujem tudi prezimovanje vsaj enega od njih.

Pajo, čestitam za odlično uvrstitev! Upam, da ti bo v pomoč za naprej.
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ja, hvala za dopolnitev pri imenu. To je ta.

Imel sem posajenih 6 posod po 2 sadiki. Tri iz originalnega semena in tri iz tvoje pridelave.
Med njimi nisem mogel zaznati kakšne razlike in si tako očitno kar dobro ohranil sortno čistost.
Je zelo rodna sorta, in tudi dovolj zgodnja za sušenje na zraku v zaključku poletja, ... z ozirom na to, da sem jih sadil razmerma pozno. (konec maja)

Torej, iz 6-ih posod sem jih nabral cca 2kg očiščenih plodov, suhega in zmletega prahu pa je približno 3dcl, morda malenkost več. Obiral sem jih kar pri skrajni zrelosti, mnogi so bili že močno mehki in nagubani.
Sveži so prijetno okusni in pekoči, malce pa je moteče tanko meso, oz. močna lupina. Sicer pa ni namen napravljanja solate iz svežih plodov kot s sladko papriko.
Predvsem se veselim uporabe suhega, za kar sem tudi namenil celoten pridelek.

Nekaj zelenih je še na rastlinah, vendar dvomim, da bodo uspeli dozoreti.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi letos bomo imeli na Gartlcmaniji v Podgradu 3.10.2015 razstavo čilijev. Vabljeni na ogled ali pa da prinesete pokazat čilije. Wink Informacije si lahko preberete tukaj: http://forum.gartlc.si/gartlc-about3628.html
Trocki
Prispevkov: 460
Pridružen: Če Maj 08, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Malo smo spet obirali grmičke. Very Happy
Drugače pa priporočam vrsto Rocotillo tistim, katerim je všeč habanero okus in ne marajo/prenesejo zelo pekočih sort. Pristen habanero okus in cca 5000 skovilov. In še zelo rodna sorta je.

Rocotillo


Habanero Yellow
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Lepo, se priporočam za semena Rocotillo. Imaš kakšno sliko rastline, tako za občutek?
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Posušen Habanero red v olivnem olju

Trocki
Prispevkov: 460
Pridružen: Če Maj 08, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Bicikel je napisal/a:
Lepo, se priporočam za semena Rocotillo. Imaš kakšno sliko rastline, tako za občutek?


Slika je bolj tako-tako ker mam precej gužvo. Drugače je pa rastlina precej podobna habanerotu. Je pa ta slika nastala po obiranju. Semena dobiš ko se posušijo. Najbolje da pošlješ ZS da ne pozabim. Very Happy



Zelenc je napisal/a:
Posušen Habanero red v olivnem olju


Saj res, še v olje jih lahko namočim, sem čisto pozabil.
Kaj to jih prej posušiš do konca ali ne smejo biti popolnoma suhi za vlaganje v olje (bolj kot paradižniki)?
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Popolnoma jih posuši, daj v tople kozarce (pečica, 100 stopinj...) in prelij z vročim olivnim oljem.

To je vse.
matjazb
Prispevkov: 9
Pridružen: Če Okt 02, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a matjazb »

Danes na RTV v oddaji dobro jutro je bilo govora o čilijih, prilagam link: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174361350

lp
Trocki
Prispevkov: 460
Pridružen: Če Maj 08, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Danes naredil "special" čili omako. Izkazala se je za zelo okusno. Prilagam recept, če bo še kdo poizkusil naredit.

400g očiščene hokaido buče
170g čilija (v mojem primeru habanero yellow)
130g paradižnika
1 čebula
5 strokov česna
malo olja
1/2 žličke muškatnega oreščka
1/2 žličke soli
žlička sojine omake

Ocena pekočnosti: 5-6/10 Very Happy
Odgovori