Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
JABOLČNI KIS
Za bistrenje mislim da dodajajo tudi kutine med jabolka. Ko meljejo. Pa razne filtre, na eni spletni trgovini jih lahko kupiš za nekih 20€ .
Jaz še zmeraj zagovarjam, da je pravi kis iz iztisnjenih sadežev. Dodajati vodo in sladkor če ni potrebe je brezveze.
Imam pa nekaj kisa iz sliv. Ki je bil pa mukotrpen za delo, ampak je božanski. Poleg večdeset litrov drugih kisov
Je pa tako da rata ali ne. Če veš osnovni recept je zelo lažje _________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Jaz še zmeraj zagovarjam, da je pravi kis iz iztisnjenih sadežev. Dodajati vodo in sladkor če ni potrebe je brezveze.
Imam pa nekaj kisa iz sliv. Ki je bil pa mukotrpen za delo, ampak je božanski. Poleg večdeset litrov drugih kisov
Je pa tako da rata ali ne. Če veš osnovni recept je zelo lažje _________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Zdaj sem pa spet v dilemi. sem šla gledat mojo prvo rundo kisa nastavljen (3. in se mu je klobuk ponovno potopil. Na površini pa že nastaja tanka kpoprena novega. Pogovarjala sem se z dvema pridelovalcema (en profesionalec in ena stara gospa, ki kis dela že desetletja) in oba sta rekla, da moram potopljeno gobo odstranit. Zakaj se pa potopi, pa nista vedela (njima se ne). Tako sem odstranila oba klobuka, hkrati pa sem kis poskusila. Je kisel kot vrisk . Zdaj pa ne vem ali je kis že narejen, ker je kisel in ga lahko zaprem v steklenice, ali naj ga pustim stati eno leto odprtega in ga nato shranim (medtem pa sproti odstranjujem potopljene gobe) Ali je možno, da se bo razkisal, če ga pustim odprtega? Oh, koliko vprašanj... Upam, da vas ne morim preveč._________________naredimo svet lepši
Brbr, moj lanski kis se je naredil s klobukom, ki je ostal lepo na vrhu, in z močno kislostjo v treh mesecih. Bil je moten in sem seveda hotela bistrega. In sem jabolka in klobuk odstranila in kis prelila v veliko steklenico in pustila odprtega. V enem mesecu se je razkislil in postal ena navadna grenkasta brozga brez kakršnekoli kisline.
Komentar moje sosede, ki vsako leto pripravi svoj kis v sodu, je bil, da ne bi smela odstraniti klobuka in ga nič pretakati. Samo jabolka naj bi odstranila in kis pustila v veliki posodi. Po njenem se kis po litrih jemlje stran za sprotno porabo, ostalo se pusti v posodi, v kateri kisaš, s klobukom vred. Če se klobuk potopi, ga pa moraš odstraniti, ker sicer kisu jemlje kislost. Ko potopljenega odstraniš, se menda naredi nov.
Ko osvojim to znanost, sporočim. Za zdaj ga znam samo narediti in uničiti, ohraniti pa ne .
Komentar moje sosede, ki vsako leto pripravi svoj kis v sodu, je bil, da ne bi smela odstraniti klobuka in ga nič pretakati. Samo jabolka naj bi odstranila in kis pustila v veliki posodi. Po njenem se kis po litrih jemlje stran za sprotno porabo, ostalo se pusti v posodi, v kateri kisaš, s klobukom vred. Če se klobuk potopi, ga pa moraš odstraniti, ker sicer kisu jemlje kislost. Ko potopljenega odstraniš, se menda naredi nov.
Ko osvojim to znanost, sporočim. Za zdaj ga znam samo narediti in uničiti, ohraniti pa ne .
Ja, pravijo da ga samo odstranjuješ kolikor rabiš. Ne rabiš ga flaširat.
Pri meni se zgodi, da pozabim na kis. In potem sem po 2 letih odkril enega. In ga pretočil v RF sode za vino. In ima še zmeraj moč!
Jaz mislim da moraš pustiti kis vsaj pol leta do enega leta, da se res dobro naredi in ojača. Potem pa lahko pretakaš.
Izdelava je preprosta, ampak v detajlih je problem _________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Pri meni se zgodi, da pozabim na kis. In potem sem po 2 letih odkril enega. In ga pretočil v RF sode za vino. In ima še zmeraj moč!
Jaz mislim da moraš pustiti kis vsaj pol leta do enega leta, da se res dobro naredi in ojača. Potem pa lahko pretakaš.
Izdelava je preprosta, ampak v detajlih je problem _________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Melona: izgleda, da sva si v izdelavi kisa zelo blizu :wink:Kot sem čitala moraš narejen kis pretočiti v steklenice in zapreti. In ravno to me zanima. ali naj kis, kateremu sem odtsranila potopljen klobuk zaprem, ali pa naj pustim odprtega in pokritega z gazo. Zanima me tudi ali naj ga prestavim na bolj hladen prostor, ker je mogoče to vzrok, da se klobuki potapljajo. Imam ga namreč na hladilniku v kuhinji. saj ni ne vem kako toplo, a ponavadi ga delajo v kleteh...
Kravzelj: tisti, ki si ga odkril po dveh letih, je bil zaprt ali samo pokrit?_________________naredimo svet lepši
Kravzelj: tisti, ki si ga odkril po dveh letih, je bil zaprt ali samo pokrit?_________________naredimo svet lepši