Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Dimljenje čilija
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Dimljenje čilija
(Prenos iz arhiva)
Dimljenje čilija
Obral sem še tretjo rundo z mojega Habanero red. Nekih trideset jih je, sedaj gre sezona res k kraju; ostalo je še nekaj rdečih in zelenih,
ki bodo mogoče dozoreli, odvisno od vremena letos. Torej, za sproti.
Za konec sezone sem naredil prvo, probno dimljenje čilija, za to jih je čisto zadosti.
Čez komot ga ni , nabavil sem že lani tale "Fish smoker", https://www.youtube.com/watch?v=wJlpsInYWoQ
in že vidim, da količinsko za naše malo gospodijstvo čisto zadošča. In kar se rib tiče in tudi čilijev.
Pa tudi kvaliteta dimljenja je na nivoju; smo že dimili nekaj sort rib in tudi znalci/sladokusci niso imeli nič pripomb!
Sam sem imel malo pomislekov, ker se za kurjavo uporablja gorilni špirit; no praksa je pokazala, da je špirit OK zadeva.
V vsak gorilec se natoči od 25 do največ 50 ml špirita, torej 1 liter zadošča za 10 - 15 dimljenj, ali pa samo peke, seveda.
Na dno pečice sem dal debelo pest lesnih drobcev, žaganja, ki pridejo skupaj s pečico. Neki specialni les, valjda .
Ta les da zelo močno aromo; če se mi za čili izkaže, da bi bil lahko še bolj dimljen, dam prihodnjič še več lesa.
Mimogrede, čililjubci za dimljenje prisegajo na les jablane! Če bo kdo obrezoval/odrezoval kakšne debele veje, se toplo priporočam ....
Za piko na i, se vrže še ščepec suhih brinovih jagod, ki dodajo lepo aromo.
Problem, ki ga moram še odpraviti, je preredek raster poličk iz nerjaveče žice, če bi bil gostejši, bi Habanero že pred peko prepolovil.
Cele paprike se tako hudičevo nerade sušijo, pa tudi dimljenje z obeh strani bi bilo bolj učinkovito!
Takole izgledajo dimljeni, imajo zelo močno aromo, dimil sem zunaj hiše, pa vendar bo notranjost dišala še dva dni
Približno eno tretjino sem prihranil za jutri. Napravil bom prvič varianto Harisse, kjer bom uporabil samo papriko, čilije in sladko, ter začimbe!
Dve tretjine sem že razpolovil in se že suši v el. sušilcu.
LP_________________mfranc
Obral sem še tretjo rundo z mojega Habanero red. Nekih trideset jih je, sedaj gre sezona res k kraju; ostalo je še nekaj rdečih in zelenih,
ki bodo mogoče dozoreli, odvisno od vremena letos. Torej, za sproti.
Za konec sezone sem naredil prvo, probno dimljenje čilija, za to jih je čisto zadosti.
Čez komot ga ni , nabavil sem že lani tale "Fish smoker", https://www.youtube.com/watch?v=wJlpsInYWoQ
in že vidim, da količinsko za naše malo gospodijstvo čisto zadošča. In kar se rib tiče in tudi čilijev.
Pa tudi kvaliteta dimljenja je na nivoju; smo že dimili nekaj sort rib in tudi znalci/sladokusci niso imeli nič pripomb!
Sam sem imel malo pomislekov, ker se za kurjavo uporablja gorilni špirit; no praksa je pokazala, da je špirit OK zadeva.
V vsak gorilec se natoči od 25 do največ 50 ml špirita, torej 1 liter zadošča za 10 - 15 dimljenj, ali pa samo peke, seveda.
Na dno pečice sem dal debelo pest lesnih drobcev, žaganja, ki pridejo skupaj s pečico. Neki specialni les, valjda .
Ta les da zelo močno aromo; če se mi za čili izkaže, da bi bil lahko še bolj dimljen, dam prihodnjič še več lesa.
Mimogrede, čililjubci za dimljenje prisegajo na les jablane! Če bo kdo obrezoval/odrezoval kakšne debele veje, se toplo priporočam ....
Za piko na i, se vrže še ščepec suhih brinovih jagod, ki dodajo lepo aromo.
Problem, ki ga moram še odpraviti, je preredek raster poličk iz nerjaveče žice, če bi bil gostejši, bi Habanero že pred peko prepolovil.
Cele paprike se tako hudičevo nerade sušijo, pa tudi dimljenje z obeh strani bi bilo bolj učinkovito!
Takole izgledajo dimljeni, imajo zelo močno aromo, dimil sem zunaj hiše, pa vendar bo notranjost dišala še dva dni
Približno eno tretjino sem prihranil za jutri. Napravil bom prvič varianto Harisse, kjer bom uporabil samo papriko, čilije in sladko, ter začimbe!
Dve tretjine sem že razpolovil in se že suši v el. sušilcu.
LP_________________mfranc
Ja, debelina sekancev je še vedno OK! Tako da planiram kakšno vejo obdelati kar doma, z drobilnikom lesnih odpadkov. Saj se ne rabi tako velikih količin.
Za les jablane pogledam tudi v soseščini, čeprav tule razen poedinih jablan okrog hiš ni nobenega nasada. Če ne najdem drugje, se pa slišiva, Bicikel
Tule https://youtu.be/evHJQRrdpO4?t=183 se lepo vidi uporabna debelina "drv" , pa tudi zavijanje v alu folijo ni od muh, da se zmanjša onesnaževanje.
LP_________________mfranc
Za les jablane pogledam tudi v soseščini, čeprav tule razen poedinih jablan okrog hiš ni nobenega nasada. Če ne najdem drugje, se pa slišiva, Bicikel
Tule https://youtu.be/evHJQRrdpO4?t=183 se lepo vidi uporabna debelina "drv" , pa tudi zavijanje v alu folijo ni od muh, da se zmanjša onesnaževanje.
LP_________________mfranc