Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vložena rdeča pesa

copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Jaz pa nikoli nisem ljubila vložene rdeče pese Rolling Eyes . Navdušila sem se pa nad surovo, zato sem jo posejala in celo poletje veselo hrustala surovo direktno z vrta Very Happy . Je pa vseeno nisem uspela vse pojesti, zato me zanima, če obstaja tudi kakšen recept za vloženo surovo peso? Oziroma kakršenkoli način, da bi se ohranila surova? Aja, nimam zasipnice Sad . Mogoče zamrzovanje? Je že kdo probal?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Voda, bi bilo zanimivo enkrat preveriti, kakšen občutek imamo za težo v eni in drugi roki. Se bojim, da se pri meni ne bi najbolje obneslo.
če imam jaz za stehtat večjo količino, jo stehtam tako, da se enkrat stehtam sama na osebni tehtnici, potem pa še s "tovorom"... No, tudi to ni ne vem kako natančno tehtanje...

V moji knjigi o shranjevanju sem nasal recept za peso, ki pravi:
- 8 srednje velikih pse
- 1l kisa
15g črnega popra
- 15g pimentovih jagod
- 1 čajna žločka nastrganega hrena
- 1 čajna žlička soli

Jaz bom naredila mešanico vseh receptov skupaj in bomo videli, kaj se bo izcimilo. Le sladkorja verjetno ne bom dodala.

Copatka: nimam izkušenj z zmrzovanjem. V teli moji knjigi piše, da:
" uporabimo samo zelo mlade pese, široke največ 7.5cm. Do mehkega skuhamo v vreli void, z drgnjenjem odstranimo kožo in jih narezane na kocke ali rezine ali cele zamrznemo. Taka pesa je uporabna 6mesecev". Ni tisto, kar si hotela slišati, kaj Sad_________________naredimo svet lepši
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

jaz sem dala (tako kupiš tudi v trgovini) skuhano in olupljeno v vrečko in v frizer. za surovo pa ne vem.

lahko probaš, če upoštevaš moj sistem zmrzovanja sveže zelenjave kot je korenje, stročji fižol, zeleni grah, pastenjak, gomolj zelene, peteršilja...

delam pa tako: zelenjavo očistim, operem, pobrišem in narežem na primerne koščke. zmešam in nadevam v vrečke. količina za enolončnico kateri kasneje pri kuhi dodam čebulo krompir itd. tako shranjevanje se obnese in je zelenjava prav dobra. lahko jih daš posamezno in jemlješ kolikor rabiš in katero rabiš.

tako mislim, da enako kot jaz korenje bi ti lahko shranila svežo rdečo peso v zamrzovalnik. eno nareži drugo daj celo olupljeno in oprano. saj poskus lahko probaš že čez 2 dni. lpvoda

PS: objavi rezultat

PS2: brbr, na tvoj sistem tehtanja sem tudi pomislila (saj sem tako tehtala mojo labradorko-dokler se je še dalo, mislim na njeno težo) a ni mi bilo do tega da gledam cifre moje teže._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda: mislim, da ti je sladkor "pojedla" prevelika moč kisa. Moja, po mojem receptu, se mi zdi letos kar presladka in bom v zadnji rundi na 10 kg dala le 15 dag sladkorja, ne 20, kot je po receptu. Res pa nimam rada začinjene pese. Če kaj manjka okusu, dodam ob serviranju.

copatka: kaj pa takale improvizacija?
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

muha, zagotovo se je nekaj takega zgodilo, ker je verjetno taj postopek zagotovilo da bo pesa dobro shranjena ("moj" recept). prvič pri kisanju pa slišim da daš več kisa kot vode "tvoj" recept. "kolikor gospodinj toliko receptov" bi človek pomislil. v vsakem primeru morem malo počakati da ovrednotim ta "moj" recept.

tvoja improvizacija zasipa je zelo dobra. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Voda: Hvala za nasvet, najbrž bom preizkusila, saj lahko z majhno količino, potem pa vidim, kako se obnese, a ne? Wink

Brbr: Mogoče se bom pa navdušila tudi nad kuhano - saj svoje vložene še nisem nikoli jedla, mogoče bi bila pa odlična! Rolling Eyes

Muha: S tvojo "improvizacijo" sem že lani jeseni zapeljevala moža, pa je bil popolnoma gluh na to uho Very Happy . Pri nas so za skopat same skale, ga razumem ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 702
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

voda je napisal/a:
. prvič pri kisanju pa slišim da daš več kisa kot vode "tvoj" recept. lpvoda


V muhinem receptu je govora o vinskem kisu, v tvojem pa o alkoholnem kisu.

Alkoholni kis ali kis za vlaganje ima večjo vsebnost ocetne kisline (9 - 11 %) kot pa vinski ali jabolčni kis (4 - 5 %).

V tvojem in muhinem primeru pridemo na mešanico z okrog 3% ocetne kisline.
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljene punce
Jaz sem en čuden patron. Rdečo peso jem samo pozimi-vloženo. Vlagam jo pa že cca 40 let pa še kakšno zraven. Ko sem jo vlagala prvič, kaj vem po kakšnem receptu, se mi je vsa pokvarila. Po moje sem jo preveč nabutala. Po tem mi je ena dobra gospodinja rekla, da ona vlaga peso po okusu, takšno kot bi jo tisti trenutek šel jest.
Ko je kuhana odcedim , nalijem mrzle vode in nekaj malega pustim. Potem jo ogulim in naribam na lističe. Ribam v višjo plastično posodo. V loncu zavrem vodo, dodam sol in sladkor. Po okusu vlijem vinskega kisa in vse skupaj zlijem v posodo, kjer je pesa. Voda naj prekrije peso. Pomešam in pokusim. Če kaj manjka pa še dodam. Ja pa kumino dam not, ker jo imam rada in zdi se mi, da dobi poseben okus. Pokrijem s krpo in pustim na hladnem do naslednjega dne. Narahlo nadevam v kozarce in v pečico na 100 do 150 stopinj pol ure. Pravzaprav moram reči, ko se pokrovčki napihnejo, zmanjšam temperaturo in čez malo časa ugasnem pečico.
Letos je nisem nič vlagala, ker jo imamo še od lani cca 30 kozarcev. Smo na veliko jedli eno kumarično solato._________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

Peter hvala za razlago, ker ko sem po pisanju še enkrat prebrala Muhin recept, mi je nekako (a ne tako natačno) prišla podobna ugotovitev. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moja prva rdeča pesa je vložena, zdaj se hladi lepo pokrita z dekico.

Osnova je bila voda, kis v razmerju 1:1/2, začimbe pa so bile pobrane iz vseh receptov (poper, piment, česen, lovor, hren, sol in tudi žlička sladkorja). Mislim, da je zelo dobro uspela - vsaj po navdušenju moje hčere sodeč.

Še enkrat hvala vsem...._________________naredimo svet lepši
Odgovori