Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

seba993 je napisal/a:
Moj DCFSHUR (kot sem ga poimenoval jaz) oz brbotalnik....upam da mi uspe


Nažalost mi je omaka začela na vrhu plesnit in sem jo moral vreč na kompost. Sem prevečkrat odpiral._________________LP seba993
labia
Prispevkov: 350
Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a labia »

Heh, konzumiranje čilijev postane čez čas, vsaj pri meni, neke vrste zasvojenost.
Že čez dan razmišljam, kaj in koliko si bom zvečer privoščil in si pripravim ustrezne kandidate za konzumacijo.

Zanimivo pri tem je, da sem prav razočaran, če kakšen primerek ni tiste ostrine-jakosti-vročine, kot sem pričakoval. Kar izgubi na spoštovanju in si takoj mislim, kaj je narobe, zakaj ni izpolnil pričakovanj.
Je pa res, da začetniki zmorejo nižje vrednosti SHU, redni uživalci pa za doseganje enakih užitkov rabijo nekaj več SHU.

Seveda takoj grem iskat ustrezno zamenjavo, da izpolni moja pričakovanja.
Ob tem vsak čili ljubitelj občuti zadovoljstvo in užitek. Nekako te izpolni, vzradosti, v bistvu te naredi srećnega in zadovoljnega.
Dan postane popolen, večer pa pravi zaključek dneva.
Slišati je trapasto, vendar je neko prav posebno zadovoljstvo in užitek v tej pekočini, ki je prev posebna in se pravzaprav ne da opisati na enostaven način.

Dodani v kakšno drugo jed, surovi, vloženi, pečeni ali omaka... prav vse opcije pri meni nudijo kulinarični užitek.
Le kaj bi brez njih?
orhy
Prispevkov: 2452
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

seba993 je napisal/a:
Na žalost mi je omaka začela na vrhu plesnit in sem jo moral vreč na kompost. Sem prevečkrat odpiral.
Mogoče bi to lahko preprečil, če bi na vrh vlil toliko olja, da bi bila čez in čez pokrita z oljem ??? samo razmišljam!_________________
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Je nevem če bi potem lahko bakterije delale. Moram pogleati ali so lakto bakterije anaerobne ali aerobne bakterije.
Razmišal sem tudi da bi vse skupaj po mletju in mešanju z vodo zavrel da bi pobil vse kar je v masi in potem v čisto okolje dodal lakto bakterije. Pa seveda čim manj odpiral kozarce._________________LP seba993
metuljc
Prispevkov: 9400
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Anaerobne so.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

donkey je napisal/a:
Nikoli mi ne bo jasno, kako lahko uživate tako pekoče čilije. Mene že pri določenih jalapenotih tako žge, da si jih režem na majhne koščke.


Donkey, vaja dela mojstra Very Happy

Malo za šalo, malo zares; res imamo različen prag "čili bolečine", ki se ga da pomakniti precej višje. Poznam pa tudi ljudi, ki ne pridejo nikamor naprej z odpornostjo Rolling Eyes .

Sicer pa tudi jaz ne uživam samih presnih čilijev, v tem ne vidim užitka. Pač pa sveže čilije narežem v sendvič, kateremu je osnova sir. In malo mesa, večinoma kak sestavni del pujseka Laughing . Malo tudi menjam, z belim mesom; recimo, prileže se mi dimljen puran.
Sem pa verjetno zasvojen s čiliji, priznam Embarassed , saj poleg "obrednega" sendviča vsak dan najdem priložnost, da obroke dopolnim z ali čili omako, čilijem v olju, pa tudi zmleti čili občasno.

njami hot palec gor_________________mfranc
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

metuljc je napisal/a:
Anaerobne so.


Potem bi morale delati tudi če bo olje navrhu. Bom mogu probat._________________LP seba993
julijak
Prispevkov: 146
Pridružen: Ne Jan 25, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a julijak »

Moj jalapeno je tista sorta, kjer nič ne poka. Sem naredila poskus z vodo. Kar ostane na vrhu, zlijem stran, semena na dnu posušim. Upam, da so mi dobro svetovali par strani nazaj Embarassed

Tudi pri meni se je zgodilo, da so nekateri čiliji premalo pekoči, pa so po opisu sodeč kar hudi. Pa skrižali so se med seboj, to sem opazila pri enih sortah, ki bi naj bili izvirno zeleni, pa so pordečeli. Glavno, da dobro zažigajo Twisted Evil
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Še ena "zblojena sorta", danes eno nabral še eno gajbico Ancho Grande. Šest jih je žena nafilala - klasika, ostale danes razrežem in posušim.

Ma so zopet zažigale Evil or Very Mad , skoraj bi rekel da delujejo naizmenično, vsaj dvakrat niso nič pekle, vsaj dvakrat preveč.

Plodovi pa še zeleni, rdečih seveda ne bom čakal, in bi pričakoval, da manj pečejo. Uradno imajo od 1000 - 2500 skovilov.

LP_________________mfranc
choco_chili
Prispevkov: 105
Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

Bil je že skrajni čas, da prestavim FOTRA nazaj na svoje mesto. Je pa letos veliko prevelik ;)



Poleg tega, da je bil že 3-krat kvalitetno obran, bo do novega leta še kar nekaj robe.



Mojo je pa kap, ko je prišla domov in hotela pogledat skozi okno. Zunaj so ostale še jolokie, moruge in aji-cito, ampak je že vse precej bogo, pa še 1/3 ne zrelih.

Kot je mfranc zadnjič napisal, ga imam lahko za novoletno jelko.

Odgovori