Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Heh, konzumiranje čilijev postane čez čas, vsaj pri meni, neke vrste zasvojenost. Že čez dan razmišljam, kaj in koliko si bom zvečer privoščil in si pripravim ustrezne kandidate za konzumacijo.
Zanimivo pri tem je, da sem prav razočaran, če kakšen primerek ni tiste ostrine-jakosti-vročine, kot sem pričakoval. Kar izgubi na spoštovanju in si takoj mislim, kaj je narobe, zakaj ni izpolnil pričakovanj. Je pa res, da začetniki zmorejo nižje vrednosti SHU, redni uživalci pa za doseganje enakih užitkov rabijo nekaj več SHU.
Seveda takoj grem iskat ustrezno zamenjavo, da izpolni moja pričakovanja. Ob tem vsak čili ljubitelj občuti zadovoljstvo in užitek. Nekako te izpolni, vzradosti, v bistvu te naredi srećnega in zadovoljnega. Dan postane popolen, večer pa pravi zaključek dneva. Slišati je trapasto, vendar je neko prav posebno zadovoljstvo in užitek v tej pekočini, ki je prev posebna in se pravzaprav ne da opisati na enostaven način.
Dodani v kakšno drugo jed, surovi, vloženi, pečeni ali omaka... prav vse opcije pri meni nudijo kulinarični užitek. Le kaj bi brez njih?
Je nevem če bi potem lahko bakterije delale. Moram pogleati ali so lakto bakterije anaerobne ali aerobne bakterije. Razmišal sem tudi da bi vse skupaj po mletju in mešanju z vodo zavrel da bi pobil vse kar je v masi in potem v čisto okolje dodal lakto bakterije. Pa seveda čim manj odpiral kozarce._________________LP seba993
Nikoli mi ne bo jasno, kako lahko uživate tako pekoče čilije. Mene že pri določenih jalapenotih tako žge, da si jih režem na majhne koščke.
Donkey, vaja dela mojstra
Malo za šalo, malo zares; res imamo različen prag "čili bolečine", ki se ga da pomakniti precej višje. Poznam pa tudi ljudi, ki ne pridejo nikamor naprej z odpornostjo .
Sicer pa tudi jaz ne uživam samih presnih čilijev, v tem ne vidim užitka. Pač pa sveže čilije narežem v sendvič, kateremu je osnova sir. In malo mesa, večinoma kak sestavni del pujseka . Malo tudi menjam, z belim mesom; recimo, prileže se mi dimljen puran. Sem pa verjetno zasvojen s čiliji, priznam , saj poleg "obrednega" sendviča vsak dan najdem priložnost, da obroke dopolnim z ali čili omako, čilijem v olju, pa tudi zmleti čili občasno.
Moj jalapeno je tista sorta, kjer nič ne poka. Sem naredila poskus z vodo. Kar ostane na vrhu, zlijem stran, semena na dnu posušim. Upam, da so mi dobro svetovali par strani nazaj
Tudi pri meni se je zgodilo, da so nekateri čiliji premalo pekoči, pa so po opisu sodeč kar hudi. Pa skrižali so se med seboj, to sem opazila pri enih sortah, ki bi naj bili izvirno zeleni, pa so pordečeli. Glavno, da dobro zažigajo
Bil je že skrajni čas, da prestavim FOTRA nazaj na svoje mesto. Je pa letos veliko prevelik ;)
Poleg tega, da je bil že 3-krat kvalitetno obran, bo do novega leta še kar nekaj robe.
Mojo je pa kap, ko je prišla domov in hotela pogledat skozi okno. Zunaj so ostale še jolokie, moruge in aji-cito, ampak je že vse precej bogo, pa še 1/3 ne zrelih.
Kot je mfranc zadnjič napisal, ga imam lahko za novoletno jelko.