Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Cymbopogon citratus - limonska trava
Saj če sem odkrita, sama v jedi nisem limonske trave nikoli uporabljala. To pa zato, ker sem pred leti na potepanju po Vietnamu pri nekaterih jedeh dobila občutek, da jem mehčalec. Pa sem malo brskala in v vseh teh jedeh je bila limonska trava. Bi morala sprobat, ker je možno, da je tak okus prišel od kakšne kombinacije začimb, ne samo od limonske trave....
Kakorkoli, v čaju je preverjeno odlična.
Kakorkoli, v čaju je preverjeno odlična.
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
Hvala za ideje, namige.
Se sedaj kar cela suši in bom kasneje jo narezala. Čeprav me prav zanima kako to izgleda. Mislim rezanje.
Mehčalec ..... ? Nikoli nisem dobila tega občutka. Dopuščam pa možnost, da je temu tako.Tudi zato mislim, da je izredno pomembno kako jo shranjevati (suho, zamrznjeno, kakorkoli...).
Se sedaj kar cela suši in bom kasneje jo narezala. Čeprav me prav zanima kako to izgleda. Mislim rezanje.
Mehčalec ..... ? Nikoli nisem dobila tega občutka. Dopuščam pa možnost, da je temu tako.Tudi zato mislim, da je izredno pomembno kako jo shranjevati (suho, zamrznjeno, kakorkoli...).
Jaz porežem dolga stebla, jih stisnem v šop in jih s škarjami narežem na dvocentimeterske koščke, nakar jih posušim. Tako mali koščki se mi hitreje posušijo in so ravno prav veliki, da jih potem z žličko zmečem v vrelo vodo, ko si delam čaj. Za kaj drugega jo do sedaj nisem uporabljala..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
Zaščitili smo jo kakšnih 30-40 cm visoko, vendar ni prezimila. Korenine sem kar dogo pustila v zemlji, če bi mogoče imela "kake prebliske", pa ni bilo nič od nje. Mogoče je bil zanjo malo preveč vlažen teren. Če imaš res velik šop, bi ga jaz razdelila, polovico shranila nekje v garaži in spomladi znova posadila, s preostalo polovico pa tvegala zunaj.
Skoraj ne verjamem, da bi zunaj prezimila. Meni ni, tudi bogato zastrta in zaščitena na koncu še z volno. Žal je pobralo tudi tisto, ki sem jo porezala in presadila v lonce ter skušala prezimiti v pralnici in garaži.
V pralnici je mama nekajkrat prezračila, garaža se seveda tudi odpira.
Tako da jo preseli nekam res na toplo. Očitno nima nobene tolerance na hlad.
V pralnici je mama nekajkrat prezračila, garaža se seveda tudi odpira.
Tako da jo preseli nekam res na toplo. Očitno nima nobene tolerance na hlad.
Limonska trava že mora imeti kakih 5 stopinj ali raje več. Če je postavljena kje ob oknu na svetlem, toliko bolje. Pa seveda kolikor se da stalne temperature, tudi meni je komaj prezimila letos, ker je bila v garaži, ki se odpira pogosto. Je bil k sreči košat grm in so se posušile samo tiste zunanje rastlince. Čez leto sem jo imela na vrtu, zdaj je visoka že kakih 70 cm.
V kombinaciji z ingverjem je jaz ne bi sadila (ne vem točno, kdo je spraševal), namreč trava ima kar košate korenine, pri ingverju pa je podzemni del pomemben.
V kombinaciji z ingverjem je jaz ne bi sadila (ne vem točno, kdo je spraševal), namreč trava ima kar košate korenine, pri ingverju pa je podzemni del pomemben.