Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kutinov sir

Sanjarka Ana
Prispevkov: 1193
Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

poklon voda je spet od nekod (iz rokava Very Happy ) pričarala čudovit recept. Sama letos kutin nimam, tako da ne bom mogla poizkusit. Drugim pa srečno in veliko sira.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

kot otrok se spomnim da je kutin sir mami delala, a natančnega recepta nisem vedela do letos. s ostalim sladicam smo se s kutinim sirom pogostili šele za novoletne praznike.

potem sem našla recept in sem končno uspela narediti sladkorčke. uvaljanih kock sem se sama domislila, ker tako lepo pride cel sladkorček v usta. res se je potrebno držati recepta. tijana preberi še enkra. cele kutine kuhaš. tukaj ni varijante, da kaj narediš po svoje oz. hitreje.

Crtj, verjetno premalo sladkorja in prekratek čas kuhanja. po tem receptu lahko režeš takoj ko se ohladi v protvanu. in ne pozabit kuhano maso strest v vroč mokar protvan. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

pravkar sem naredila še nekaj sira. ponavadi prekuham in pasiram ter dodam sladkor dan prej. pasiranega je bilo cca 7oo gr + sladkor. narejen je bil v eni šolski uri (45 min) na kar močnem ognju v drugi posodi kot ponavadi saj je mase bilo manj (lonec tisti v katerem se hrana ne zalepi- ?). sir sem delala 3 x in prišla do ugotovitve;

1. kutine se morajo omedit, ne jih uporabljat takoj ubrane, ker imajo več vode in je čas kuhanja daljši in dajo manj uporabne mase
2. tudi primeren lonec pripomore obdelavi. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
forest727
Prispevkov: 582
Pridružen: Sr Mar 26, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Kaj pa če bi to vodo shranila in imela nek kutin sirup, s katerim bi se sladkala v zimskih dneh? Al bi preveč pektina pobrala?
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

forest 727, nekaj postov nazaj sem že napisala, da iz kuhane vode in dodatkov naredim sok. aroma je božanska. enako delam iz jabolk (ko delam jabolčni zavitek cca 8-10 jabolk-sredine, pa še kakšno celo povrhu), dodam suhe šlive in mirodije, ter nekaj več sladkorja. odvisno od količine vode, a kuhaš 2 x več kot za kompot. vroče tekočino prelijem skozi sito v čiste vroče flaše, zaprem in zadekam. tak sok ali sirup (mora biti še več sladkorja, če se ne motim na litro vode 1 kg sladkorja) zdrži celo leto, a prej ga popijemo. enako sem delala z ciburi (letos jih je bilo malo) in pri njih mora biti malo več sladkorja.

sok iz sokovnika je veliko boljši saj tam ni vode, a za ta način pridelave soka rabiš veliko več sadežev in če so zelo zreli in sladki samo po vrhu posuješ eno malo žličico sladkorja ali skoraj nič.

glede pektina pri kutinah je dovolj kuhanja ko začne pokati koža sadeža. glavnina tega ostane v kuhanem sadežu, aroma in okus se sprostita v vodi in še vedno jo ostane dovolj za okus pri nadaljni obdelavi kutinega sira. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

forest727 je napisal/a:
Kaj pa če bi to vodo shranila in imela nek kutin sirup, s katerim bi se sladkala v zimskih dneh? Al bi preveč pektina pobrala?


Komot se to naredi in je zelo dobro... Lahko tudi pomešaš s šnopsom za liker Smile
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Mi smo ga posušili na vrhu krušne peči na peki papirju. Sicer pa, kombinaxija zrelih kakijev in kuhanih kutin, oboje zmleto v maso in sušenje na peki papirju, debelina pol cm... njami!
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

zelo dobro se sliši in ti verjamem zuf. edino pri meni je en majhen problem velik 1,5x1,5x1,60 če se ne motim, da bi ta način probala. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Kutin sir je uspel. Da imam vsaj se kaj kutin.
Voda delala sem po tvojem receptu. Trudila sem se da nic ne improviziram. Splacalo se je. Njami. Narezane kockice sem povaljala se v mletih mandeljih in pustila v skatli na hladnem. Danes smo testirali. Ocena 5+. Saj do danes sploh nisem vedela,da so kutine tako dobre, okusne, aromaticne._________________CARPE DIEM
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

če dovolite le eno drobno pripombo. Ker se sir nanaša na kutino, je to kutinov sir. O njegovi slastnosti ni dvoma.
Odgovori