Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kutinov sir

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

OK, četrti poskus. Tako bom rekel... Rezultata ne upam dati na sušenje, ni pa čežana in mislim, da bo kot marmelada zelo cenjen.

Pri pasiranju je sodelovanje trajno odpovedalo eno jušno cedilo. Pa so bile kutine razpolovljene in kuhane eno uro. Potem sem nadaljeval z odcejalnikom za makrone, odpadka je bilo spet ohoho.

Morda je glede tega problem tudi to, da so naše kutine precej male - do 200 g, sosed ima neke velikanke, ki so dvakrat tolikšne (verjetno sorta Bereczki, ki naj bi bile tudi tradicionalne).
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

velikost pa res nima nobenega vpliva na rezultat delanega. moje so bile velike za pest 10-letnega otroka, kateri vadi klavir.

včeraj sem prepasirala upam da zadnjo rundo kutin (vsakih nekaj dni mi kdo prinese nekaj kutin) natančno 6 in pol kutin take velikosti in je teža pasiranega materijala bila 700 gr. danes zvečer se bom lotila obdelave. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Velikost sem omenjal zato, ker ima pomen za razmerje med "mesom" in peščiščem.

Nimam na zalogi 10-letnega otroka, ki vadi klavir, lahko se pa naslednjič ravnam po 14-letni kitaristki Smile
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

tudi kitara špila pri kutinah. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Kutine smo narezali na kose, skuhali v vodi in nato kuhane kose dali skupaj z zrelimi kakiji v blender nato pa vlili na pekač s peki papirjem 1cm na debelo in na krušno peč sušit. Na vrhu peči imamo lesen mrežast podstavek. Drugi dan smo dali pekač stran in pustili na peki papirju, tretji dan pa smo tudi peki papir odstranili in maso čez dan parkat obrnili, da se je lepo enakomerno sušilo. Ene par rund smo sušili tudi v pečici na drva na okoli 40°C z delno odpritimi vrati, da se je vlaga odvajala in da ni bilo prevroče.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Je takle sir možno napravit tudi iz jabolk?
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Naredila sem kutinov sir s kutinami in (odmrznjenimi) kakiji. Oprane kutine sem razrezala na četrtine, jih skuhala v čisto malo vode in ohlajene miksala skupaj s kakiji s paličnim mešalnikom. Vode samo toliko, da je mešalnik
lahko mešal.
Prvič sem vlila preveč na tanko in je posušeno bilo čisto pretanko.
Drugič sem na papir vlila precej bolj na debelo in se je (na radiatorju) tudi precej dalj sušilo, pa še obračala sem, ker je bilo spodaj čisto mokro. Ko je bila povrhnjica že precej posušena in potemnela, sem izrezovala zvezdice in druge figurice z modelčki za piškote in si pomagala z nožkom.
Okus je zanimiv, a nič posebnega, pa tudi sveža kutina ni nič dišala, tako da posušena tudi ne Sad Zato sem še vlažne figurice malo povaljala v sladkorju s cimetom, ki je bil ravno pri roki. Verjetno malo manjka kislina, pa mogoče raje klinčki ali ingver. No, drugo leto ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
kate
Prispevkov: 980
Pridružen: Ne Maj 04, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a kate »

Jaz sem kutinov sir naredila že oktobra.
Uspel je super, samo take trde koške (bunkice) je imel notri. Tako, da ga je treba jesti počasi... Ne vem, kje sem ga polomila.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

kate, pri kutinovem siru je potrebno kutine pasirati nikakor zmiksati kot eni počnete. čar te sladice je prav tekstura mase in okus kutine. te obdelane na takšen način zagotovijo (seveda poleg drugih reči) maksimalen oz popoln užitek pri uživanju k.sira. lpvoda

PS: ob tem sem se spomnila pregovora: (preko preče, naokolo bliže) čez hitreje, naokrog bližje._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
kate
Prispevkov: 980
Pridružen: Ne Maj 04, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a kate »

Aha, v tem je fora.
Sej je čisto logično... Very Happy
Drugo leto!
Odgovori