Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Skutini žličniki
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Skutini žličniki
(Prenos iz arhiva)
greeny, ne samo da dobro izgleda, žličniki so zelo dobri v juhi ali tako kot jih je naredila Cinija samostojno za kakšno polivovko ali umak od pečenke, ali kar tako.
Jaz jih naredim tako, da v gosto palačinkasto maso, kjer je jajce, moka, sol poper, nekaj velikih žlic skute, žlica olja, peteršilj ali nariban orešček ali kaj podobnega dodam še malo pecilnega. z vrelo žlico, (katero sem nekaj sek prej imela v vreli vodi) zajamem maso in žličnik z žlico potopim v vrelo posoljeno vodo. knedl se lepo odlepi. ko priplavajo na površje, kuham še cca 2min in so pripravljeni za krožnik. pvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Jaz jih naredim tako, da v gosto palačinkasto maso, kjer je jajce, moka, sol poper, nekaj velikih žlic skute, žlica olja, peteršilj ali nariban orešček ali kaj podobnega dodam še malo pecilnega. z vrelo žlico, (katero sem nekaj sek prej imela v vreli vodi) zajamem maso in žličnik z žlico potopim v vrelo posoljeno vodo. knedl se lepo odlepi. ko priplavajo na površje, kuham še cca 2min in so pripravljeni za krožnik. pvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Tudi brez skute so taki, pri nas imenovani potem vodni žličniki, dobri. Gosta masa iz moke, vode, malo soli in morda malo muškatnega oreščka. Pustimo stati nekja minut. Masa je tako gosta, da jo z žlico zajamemo, pa ne pade z nje, če žlico obrnemo. In potem skuhamo v vodi, kot je zapisala voda . Zabeljeni, lahko z maslom in parmezanom, so super ob solati, nezabeljeni ob boranji, pa še kje. Mmmmmmm, ste mi lušte naredili.
Res je kot pravite. Dobri so tudi brez skute.
Če mi verjamete ali ne, pri nas jih jemo v povprečju 1x tedensko (ko jih naredim za kosilo, je obvezno še kaj za večerjo). Ja ti vodeni žličniki so zakon. Na suho jih sicer ne delam, ni pa čorbe take ali drugačne brez vodenih žličnikov. Za ta namen naredim malček bolj mehko, da se malo razlezejo, ko jih dam v enolončnice, obare...
Recept za skutine žličnike pa je:
0,50 kg skute
3 jajca
3/4 lončka kisle smetane
sol
8-10 žlic pšeničnega zdroba.
Po želji peteršilj vmešan v testo, lahko rdečo svežo nasekljano papriko
Počiva naj pol ure.
Čeprav sem jih že velikokrat naredila, še vedno dam v malo posodo za probo skuhat en žličnik, da vidim ali je pretrdo ali premehko. Biti morajo rahli.
Vse to pa je posledica, ker se ne držim recepta, ampak bolj od oka.
pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Če mi verjamete ali ne, pri nas jih jemo v povprečju 1x tedensko (ko jih naredim za kosilo, je obvezno še kaj za večerjo). Ja ti vodeni žličniki so zakon. Na suho jih sicer ne delam, ni pa čorbe take ali drugačne brez vodenih žličnikov. Za ta namen naredim malček bolj mehko, da se malo razlezejo, ko jih dam v enolončnice, obare...
Recept za skutine žličnike pa je:
0,50 kg skute
3 jajca
3/4 lončka kisle smetane
sol
8-10 žlic pšeničnega zdroba.
Po želji peteršilj vmešan v testo, lahko rdečo svežo nasekljano papriko
Počiva naj pol ure.
Čeprav sem jih že velikokrat naredila, še vedno dam v malo posodo za probo skuhat en žličnik, da vidim ali je pretrdo ali premehko. Biti morajo rahli.
Vse to pa je posledica, ker se ne držim recepta, ampak bolj od oka.
pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Komaj sem čakala, da vidim, kaj daš noter poleg skute in vidim, da tudi ti pšenični zdrob.
Meni so se že samo z zdrobom ( zdrob + dobro stepeno jajce) včasih naredili bolj trdi, kaj šele, da bi dajala notri moko. V gospodinjstvu imam namreč osebico, ki jo že malček bolj trd žličnik hudo moti, raje bi tiste iz vrečke . Pa sem, tako kot voda, začela v gres dodajati za noževo konico pecilnega praška - od tedaj so tudi doma narejeni dobri .
Meni so se že samo z zdrobom ( zdrob + dobro stepeno jajce) včasih naredili bolj trdi, kaj šele, da bi dajala notri moko. V gospodinjstvu imam namreč osebico, ki jo že malček bolj trd žličnik hudo moti, raje bi tiste iz vrečke . Pa sem, tako kot voda, začela v gres dodajati za noževo konico pecilnega praška - od tedaj so tudi doma narejeni dobri .
Ženske se pa res znajdemo, da ostane koza cela in pa seveda volk sit
No ko smo ravno pri kuhariji, naj povem, da me malo moti, da v toliko kuharskih oddajah kuhajo neke jedi, ki vsebujejo kaj vem kaj vse. Veliko stvari prvič slišim. Pogrešam pa kuhanje enostavnih jedi, zdravih, preprosto obdelanih in nenazadnje tudi cenovno ugodnih.
Ker si mi vzgajamo zdravo zelenjavo in se veliko o tem pogovarjamo, bi bilo fajn, če bi večkrat napisali kako pripravika kakšno enostavno jed.
Bodite fajn
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
No ko smo ravno pri kuhariji, naj povem, da me malo moti, da v toliko kuharskih oddajah kuhajo neke jedi, ki vsebujejo kaj vem kaj vse. Veliko stvari prvič slišim. Pogrešam pa kuhanje enostavnih jedi, zdravih, preprosto obdelanih in nenazadnje tudi cenovno ugodnih.
Ker si mi vzgajamo zdravo zelenjavo in se veliko o tem pogovarjamo, bi bilo fajn, če bi večkrat napisali kako pripravika kakšno enostavno jed.
Bodite fajn
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Spomnim se da jih je babica delala iz ostre moke (nekje med zdrobom in gladko). Meni so bili tisti najboljši, je pa res da nimam rad rahlih žličnikov.
Me je pa spomin odnesel nazaj in sem si začuda namesto žličnikov zaroštanga močnika zaželel. Pa krompirja v oblicah. Z malo surovega masla.
Na zdaj se mi pa sline cedijo.
Me je pa spomin odnesel nazaj in sem si začuda namesto žličnikov zaroštanga močnika zaželel. Pa krompirja v oblicah. Z malo surovega masla.
Na zdaj se mi pa sline cedijo.