Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Skutini žličniki

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Skutini žličniki

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Po dolgem času sem napravila te žličnike z veliko peteršilja. Imeli smo jih kot samostojno jed z solato.


Pa lp vsem
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
greeny
Prispevkov: 788
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a greeny »

Kaj pa recept?! Zelo dobro zgleda, jaz bi tudi!
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8383
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

ja, Cinija1, lepe slikce, samo - od slikc še ne bom sita Confused Prav nasprotno, prav sline se mi pocedijo. Zaupaj nam še recept, prosim._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

greeny, ne samo da dobro izgleda, žličniki so zelo dobri v juhi ali tako kot jih je naredila Cinija samostojno za kakšno polivovko ali umak od pečenke, ali kar tako.

Jaz jih naredim tako, da v gosto palačinkasto maso, kjer je jajce, moka, sol poper, nekaj velikih žlic skute, žlica olja, peteršilj ali nariban orešček ali kaj podobnega dodam še malo pecilnega. z vrelo žlico, (katero sem nekaj sek prej imela v vreli vodi) zajamem maso in žličnik z žlico potopim v vrelo posoljeno vodo. knedl se lepo odlepi. ko priplavajo na površje, kuham še cca 2min in so pripravljeni za krožnik. pvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
metuljc
Prispevkov: 9410
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tudi brez skute so taki, pri nas imenovani potem vodni žličniki, dobri. Gosta masa iz moke, vode, malo soli in morda malo muškatnega oreščka. Pustimo stati nekja minut. Masa je tako gosta, da jo z žlico zajamemo, pa ne pade z nje, če žlico obrnemo. In potem skuhamo v vodi, kot je zapisala voda Very Happy . Zabeljeni, lahko z maslom in parmezanom, so super ob solati, nezabeljeni ob boranji, pa še kje. Mmmmmmm, ste mi lušte naredili.
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Res je kot pravite. Dobri so tudi brez skute.
Če mi verjamete ali ne, pri nas jih jemo v povprečju 1x tedensko (ko jih naredim za kosilo, je obvezno še kaj za večerjo). Ja ti vodeni žličniki so zakon. Na suho jih sicer ne delam, ni pa čorbe take ali drugačne brez vodenih žličnikov. Za ta namen naredim malček bolj mehko, da se malo razlezejo, ko jih dam v enolončnice, obare...

Recept za skutine žličnike pa je:
0,50 kg skute
3 jajca
3/4 lončka kisle smetane
sol
8-10 žlic pšeničnega zdroba.
Po želji peteršilj vmešan v testo, lahko rdečo svežo nasekljano papriko
Počiva naj pol ure.
Čeprav sem jih že velikokrat naredila, še vedno dam v malo posodo za probo skuhat en žličnik, da vidim ali je pretrdo ali premehko. Biti morajo rahli.
Vse to pa je posledica, ker se ne držim recepta, ampak bolj od oka.

pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Komaj sem čakala, da vidim, kaj daš noter poleg skute in vidim, da tudi ti pšenični zdrob.
Meni so se že samo z zdrobom ( zdrob + dobro stepeno jajce) včasih naredili bolj trdi, kaj šele, da bi dajala notri moko. V gospodinjstvu imam namreč osebico, ki jo že malček bolj trd žličnik hudo moti, raje bi tiste iz vrečke Crying or Very sad . Pa sem, tako kot voda, začela v gres dodajati za noževo konico pecilnega praška - od tedaj so tudi doma narejeni dobri Wink Very Happy .
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ženske se pa res znajdemo, da ostane koza cela in pa seveda volk sit Smile

No ko smo ravno pri kuhariji, naj povem, da me malo moti, da v toliko kuharskih oddajah kuhajo neke jedi, ki vsebujejo kaj vem kaj vse. Veliko stvari prvič slišim. Pogrešam pa kuhanje enostavnih jedi, zdravih, preprosto obdelanih in nenazadnje tudi cenovno ugodnih.

Ker si mi vzgajamo zdravo zelenjavo in se veliko o tem pogovarjamo, bi bilo fajn, če bi večkrat napisali kako pripravika kakšno enostavno jed.
Bodite fajn

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
malcek
Prispevkov: 172
Pridružen: Po Nov 23, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a malcek »

Spomnim se da jih je babica delala iz ostre moke (nekje med zdrobom in gladko). Meni so bili tisti najboljši, je pa res da nimam rad rahlih žličnikov.

Me je pa spomin odnesel nazaj in sem si začuda namesto žličnikov zaroštanga močnika zaželel. Pa krompirja v oblicah. Z malo surovega masla.

Na zdaj se mi pa sline cedijo.
Odgovori