Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Neem azal,neem tonik

1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Sem se mimogrede naučila še to, da se neemovo olje včasih zgosti. Pri meni se je spremenilo v neko obliko kreme/mehkega masla. S pomočjo spleta sem ugotovila, da se to zgodi na nižjih temperaturah in da ni nič narobe. Sem nato stekleničko le na kratko podržala nad svečo in olje je spet ok. Very Happy_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Isto se naredi s pravim oljčnim oljem. Če ga hraniš na hladnem (pod 5 stopinj), nastane "maslo" (kristalizira)
1vrtnica

Nisem vedela forest727, nimam olja nikoli v tako hladnem prostoru.

Pri neemu se je to zgodilo že pri normalni sobni temperaturi okoli 20 C. Baje se ne dogaja pri vseh neemovih oljih, od česa je to odvisno pa nisem več raziskovala. Ni časa za vse, žal._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Ko sem sama iskala definicije in razlike rafiniranja in hidroliziranja olj in masla - je bil rezultat točno takšen. Kvalitetna olja/masla, ki so nehidrolizirana - se strdijo. Ker niso kemično obdelana (hidrolizirana) in se vrnejo v svoje "prvotno stanje".
(zato je dobro kokosovo maslo vedno kupiti tisto, na katerem piše: nehidrolizirano)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

in tako tudi ugotoviš katero je pravo domače maslinovo olje, če ga en štamperle daš na hladno, magari v frižider. ta se bo strdil. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
1vrtnica

Super, spet znam nekaj več. Very Happy_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pepe je napisal/a:
Grenkobe nisem opazil. Je pa neemazal kot tudi lepo piše v deklaraciji toksičen za nekatere rastline, npr. nekatere vrste hrušk. Meni je pred leti hruška sorte društvenka (ali nekaj pobobnega?) skoraj ostala brez listja, ko sem tudi njo tretiral s tem. Ko sem jo pogledal čez kak dan, je bila večina listja rjavega, del pa z rjavimi pegami. Viljamovki se denimo ni nič poznalo.
Neemazzal ima tudi omejitev števila uporab v istem letu. Verjetno zaradi tega, da se škodljivci prehitro ne navadijo in prilagodijo nanj. Dajte se tega držati, ker to se čez čas pozna vsem.

Uf, sem tole šele sedaj opazil ...
Pepe, je možno, da sem tudi jaz "zastrupil" svojo hruško z neem-om, ko sem želel pregnati uši ?
Sedaj imam takšne liste:

Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Mislim, da je take pege dobila moja hruška.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pa verjetno si je potem opomogla ?
Vseeno predvidevam, da je tole manj nevarno kot pa kaka bolezen.

No, pa smo se spet nekaj naučili, in sicer, da hrušk ni najbolj varno škropiti z neem preparati ! tup

Odgovori