Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Regrat, navadni - Taraxacum officinale

Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

Zadnja tri leta živim v mali vasici zelo na samem. Za hišo je hribček; prekrit s travnikom, lahko bi rekli, da je naša parcela konec travnika in vznožje hribčka. Na začetku je regrat rasel predvsem na vrhu hriba, malo po sredini in skoraj nič okoli hiše. Sedaj je pa ravno obratno; na naši parceli spomladi vse rumeno od cvetov. Lani sem nabirala po cca 2kg regrata na teden in to samo na parceli. Predvidevam, da se je razširil sem z lučkam, povod je pa smer vetra. Piha z vrha hriba navzdol, hiša ustavlja veter in lučke so se razvile v regrat. Ogromno regrata.

Podobno zgodbo ima osat na parceli. Le da tega res, ampak res ne maram_________________Dies diem docet
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Pred leti sem kupil zapuščeno parcelo, dolgo časa ne košeno. Na njej ni bilo niti enega regrata. Žena je pri sosedih nabirala lučke in jih tresla pri nama, zdaj ga imam za izvoz.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Na parceli, kjer prej ni rastel regrat, sem ga nasadil na eno gredico. Nakopal sem najbolj nazobčane regrate, ker so mi najbolj všeč (so najboljši po mojem okusu). Pred nabiranjem sem jih pokril za en teden s kartonom ali deskami. Tako se je pobelil in je bil manj grenak. S prekrivanjem dosežeš tudi to, da je uporaben čez celo sezono in ne le pomladi.
Tisti regrat, ki je zacvetel in odcvetel, se je zasejal po bližnji okolici.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

V neki trgovini s semeni v Avstriji sem pred precej leti, pravzaprav desetletji, videla neko vrečko, kjer je bil po sliki sodeč regrat. Latinskega imena takrat nisem poznala, nemško nisem znala dovolj in nisem vedela, če je res regratovo seme. To se mi je zdelo neumno, da bi regrat sejala po vrtu, saj smo ga vedno imeli za izvoz Confused Zdaj pa vidim, da je gojenje regrata tudi na vrtu čisto uporabna zadeva. Seveda semena še vedno ne bi kupila, ga je okrog mene povsod še vedno za izvoz._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kot je razvidno že iz prispevkov pred menoj, ima regrat rad kultivirano zemljo. Ni treba kaj posebnega, da le redno kosimo, pustimo kakno bilčico za gnojilo, mogoče kdaj potresemo višek pepela, pohodimo in s tem zmeljeno nekaj suhega listja, kakšnega pustimo, da ga deževniki sami povlečejo v zemljo ... in kmalu bomo imelo vse polno regrata. Še posebej pa se veseli pognojene zemlje, zato ga je bilo vedno največ na ozarah (robovih) njiv, vrtov in okrog kompostnih kupov. Bolj ko bo pognojen, večji in mehkejši bo.

Na lego ni izbirčen. Raste tako na močnem soncu, kot v delni senci, v pretežni senci nekaj manj, se pa kakšen tudi najde.

Kar pogumno se lotite pridelave, upoštevajte Tinkov nasvet glede prekrivanja, in poročajte, kako bo uspeval.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Na naših zelenjavnih gredah se je naselil brez vabila in ga niti ne preganjam preveč, ker ga radi jemo. To je ena izmed razlik med prekopanim in samo zastiranim vrtom. Dokler smo lopatali, ga ni bilo.
žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

Moj vrt tudi ni prekopan. Čisto nič. In rastejo na njem lanske blitve, peteršilj,radiči, drobnjaki, ... regrat. Regrat tudi v sadovnjaku. Ko sva z možem kupila hišo, je prejšnji lastnik prav pokazal, kako skoplješ vsak regrat iz trate. In tudi veliko sosedov dela isto. Jaz pa lučke piham in jem domač regrat Very Happy ._________________LP Žižola
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

žižola je napisal/a:
Ko sva z možem kupila hišo, je prejšnji lastnik prav pokazal, kako skoplješ vsak regrat iz trate.

In ustvarjaš iluzijo angleške trate v slovenskih podnebnih razmerah.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

žižola je napisal/a:
In rastejo na njem lanske blitve, peteršilj,radiči, drobnjaki, ... regrat.

A ni fajn, Žižola? Tudi redkev, motovilec, stoletna čebula, solate se obraščajo, krebuljica je odgnala, čakam še nadzemno kolerabico, kaj bo naredila, reva premražena, por je prezimil, česen se je pokazal... Pa še dela je manj.
žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

Ja Melona, vse leze ven, samo od sebe. Manj ko gledaš, bolj leze Razz ._________________LP Žižola
Odgovori