Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Japonska nešplja - Eriobotriya japonica sin.Mespilus jap.
Sem prepričan, da stara osem let, ker vem, da smo dobili sadeže pri znancih ob okrogli obletnici Je precej gosta v notranjosti, ter so bili že trenutki, da bi jo obrezal, ampak to še lahko počaka. Nikoli še ni bila pognojena, edino v vročini je včasih zalijemo. Še slikca: [img][/img]
Takole nas pa razveseli s plodovi:[img][/img]
Takole nas pa razveseli s plodovi:[img][/img]
oj figula, po nekaj letih (ne spomin se točno) so začele cveteti. lani sem prvič opazila nekaj sadežev a preden sem se jih lotila nabrat (čisto na vrhu dreveščka) so jih odnesle srake. In žal šele letos sem ugotovila, da je ta večja na totalno nepravem kraju, kjer izreno močno udarja burja, a močnega vetra ne marajo, ker jima sklati cvetje in zaradi tega ni potem plodov. veseli me, da jo vzgajaš.
Franci kje imaš posajeno nešpljo? lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Franci kje imaš posajeno nešpljo? lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda je napisal/a: |
Franci kje imaš posajeno nešpljo? lpvoda |
Na primorskem. Sem pa letos pri eni manjši porezal tri stranske poganke in jih potaknil v zemljo. Namočil sem jih v rastni hormon, na enem potaknjencu se razvijajo novi listi iz stebelca, druga dva pa ne kažeta znakov. Verjetno bom sigurno vedel spomladi, ker sem jih potaknil kar direkt v zemljo, brez, da bi jih kaj dodatno zaščitil proti mrazu.
upam, da ti bo uspelo, magari velikokrat se zgodi, da potaknjena veja (to sem ugotovila pri drugih rastlinah) daje znake rasti a korenin sploh nima. jaz bom letos znova probala s semeni (upam da ne pozabim) in lpvoda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Letos je nešpla imela nenormalno veliko cvetov. Vse je kazalo, da se je vse cvetje posušilo, ker ni bilo oplojeno. Ampak ta vikend sem kar skakal od veselja, ko sem opazil male plodove. Sedaj držim pesti, da bodo sadeži dočakali zrelost in pravo velikost ter bom po dolgem času zopet degustiral ta eksotični sadež.
robert je napisal/a: |
Kdaj bi lahko japonsko nešpljo prestavil na prosto in v kako velik lonec,bi jo lahko presadil? |
Mislim, da, če nebo pri vas napovedanega kakšnega ekstremnega mraza, bi jo že sedaj dal na prosto. Jaz svojih nisem nič ujčkal, čeprav so na primorskem, ampak tudi tam zadnje čase ni tako toplo pozimi. Z loncem nebi pretiraval, saj boš videl po rasti kdaj rabi večjega. Če jo imaš sedaj namen presaditi boš takoj videl kakšne korenine ima, če so preveč nagnetene jo daj v večji toliko da se korenine poravnajo. Prav dolgo jo pa ne boš mogel imeti v loncu, meni je v osmih letih zrastlo konkretno drevo, nekje 3m v višino.