Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sliva - Prunus domestica

Odgovori
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Nancy mirabela mi je letos no polno cvetela.

Zelena renkloda in althanova renkloda pa bosta sedaj začela cveteti. Posebej prva bo letos polna cvetja.
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

Lepo lepo, jaz mam prvo leto slive in sicer, Čačansko Zgodnjo (Rano) in Lepotico, prvi bi se morala ze odpreti? Prejsnji teden sta slivi zgledali se zelo v spanju.

Lokacija je juzno orobje Barja, jutri grem na vikend, pa ze komaj cakam kaj bo za videt.

LP
Dejan
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri nas so čačanska rodna, čačanska najbolja, nekaj domačih ( = bistrica / požegača / madžarka), par top taste, par starih trnosljev in ena aprimira. Pred zimo sem dodal še koreninskega divjaka od Mil, ki je, upam, srbska belošljiva.

Vse so na odprti legi, zelo izpostavljene mrazu in vetru. Te dni obe čačanki po malem odpirata prve cvetove, par jih je pa tudi na beli. Tako da če bi zdaje že hotel kaj impresivnega poslikati, bi lahko kvečjemu črni trn... No, saj on je nekako pradedek današnjih sliv.
Nazadnje urejal/a crtj 01 Apr 2016 22:54; skupaj popravljeno 1 krat
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni sta Čačanska lepotica in Top first te dni začeli odpirati brste. Uff... sem si kar odahnil, ker sem se že bal, da je kaj narobe, da tako dolgo traja.
Aprisali pa cveti na polno ! Razz Vse je bilo sajeno lansko jesen .
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Saj ni tako dolgo... Po mojih zapiskih je letošnje rastlinsko dogajanje cca 2 tedna hitrejše od lanskega. Možno pa, da je v drugih delih Slovenije drugačna primerjava (zemljo imam v Prekmurju).
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

crtj je napisal/a:
Pred zimo sem dodal še koreninskega divjaka od Mil, ki je, upam, srbska belošljiva.

Crtj, si jo dobil v Podgradu, ko jih je Mil pripeljala na Gartlcmanijo? Tudi jaz sem jo takrat dobila, zato me zanima, zakaj meniš, da bi morda lahko bila srbska belošljiva.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Sicer ne v Podgradu, temveč malo kasneje, vendar ja, to je ista zgodba in najbrž isto matično drevo.

Na belošljivo sem pomislil glede na to, kako jo je Mil opisala in kar sem prej bral o srbskih sortah za žganje.

Lahko pa seveda obstaja še XX drugih sort slive, ki bi tudi ustrezale Milinemu opisu in za katere sploh ne vem Smile

htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Lani sem jaz našel te slive. Mislim da se jim reče krehelj, Nemci jim pa rečejo Kriechen-Pflaume oz. Hafer-Pflaume.
Je bolj ali manj divja vrsta slive. Ne gre od koščice, meso je sladko. Cveto pozno(te dni bodo začele cveteti), drevo ne zraste visoko(bi rekel do 3, max 4 m). Je zelo rodna in zori konec avgusta. Zelo verjetno bi bila primerna za žganje.
Mislim, da bi to lahko bila kar dobra podlaga za slive in tudi marelice. Zagotovo mnogo boljša od mirabolane.
Plodovi pa so takšni

forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Takele ringlojčke mam jaz zadaj nekje za hišo posejane.. Drevo je definitivno večje od 4 metrov. Prejšnji teden se je začelo odpiranje listov, moram pa pogledati, e ima kej cvetnih brstov nastavljenih.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

crtj: take bele slive smo imeli na moji rojstni domačiji. Lahko, da so dobre za žganje, ker so zelo sladke, okus malo vleče na marelico. Ne spomnim se, da bi iz njih kdaj kuhali žganje, saj so rodile enkrat julija, ko še ni bilo drugega sadja in smo vse sproti pojedli. Če bi imela dovolj prostora, bi bila obvezno tudi na mojem sadnem vrtu.
Zanimivost: samo tej smo rekli sliva, modre so bile vse češpe.
Odgovori