Lepo lepo, jaz mam prvo leto slive in sicer, Čačansko Zgodnjo (Rano) in Lepotico, prvi bi se morala ze odpreti? Prejsnji teden sta slivi zgledali se zelo v spanju.
Lokacija je juzno orobje Barja, jutri grem na vikend, pa ze komaj cakam kaj bo za videt.
Pri nas so čačanska rodna, čačanska najbolja, nekaj domačih ( = bistrica / požegača / madžarka), par top taste, par starih trnosljev in ena aprimira. Pred zimo sem dodal še koreninskega divjaka od Mil, ki je, upam, srbska belošljiva.
Vse so na odprti legi, zelo izpostavljene mrazu in vetru. Te dni obe čačanki po malem odpirata prve cvetove, par jih je pa tudi na beli. Tako da če bi zdaje že hotel kaj impresivnega poslikati, bi lahko kvečjemu črni trn... No, saj on je nekako pradedek današnjih sliv.Nazadnje urejal/a crtj 01 Apr 2016 22:54; skupaj popravljeno 1 krat
Pri meni sta Čačanska lepotica in Top first te dni začeli odpirati brste. Uff... sem si kar odahnil, ker sem se že bal, da je kaj narobe, da tako dolgo traja. Aprisali pa cveti na polno ! Vse je bilo sajeno lansko jesen .
Saj ni tako dolgo... Po mojih zapiskih je letošnje rastlinsko dogajanje cca 2 tedna hitrejše od lanskega. Možno pa, da je v drugih delih Slovenije drugačna primerjava (zemljo imam v Prekmurju).
Pred zimo sem dodal še koreninskega divjaka od Mil, ki je, upam, srbska belošljiva.
Crtj, si jo dobil v Podgradu, ko jih je Mil pripeljala na Gartlcmanijo? Tudi jaz sem jo takrat dobila, zato me zanima, zakaj meniš, da bi morda lahko bila srbska belošljiva.
Lani sem jaz našel te slive. Mislim da se jim reče krehelj, Nemci jim pa rečejo Kriechen-Pflaume oz. Hafer-Pflaume. Je bolj ali manj divja vrsta slive. Ne gre od koščice, meso je sladko. Cveto pozno(te dni bodo začele cveteti), drevo ne zraste visoko(bi rekel do 3, max 4 m). Je zelo rodna in zori konec avgusta. Zelo verjetno bi bila primerna za žganje. Mislim, da bi to lahko bila kar dobra podlaga za slive in tudi marelice. Zagotovo mnogo boljša od mirabolane. Plodovi pa so takšni
Takele ringlojčke mam jaz zadaj nekje za hišo posejane.. Drevo je definitivno večje od 4 metrov. Prejšnji teden se je začelo odpiranje listov, moram pa pogledati, e ima kej cvetnih brstov nastavljenih.
crtj: take bele slive smo imeli na moji rojstni domačiji. Lahko, da so dobre za žganje, ker so zelo sladke, okus malo vleče na marelico. Ne spomnim se, da bi iz njih kdaj kuhali žganje, saj so rodile enkrat julija, ko še ni bilo drugega sadja in smo vse sproti pojedli. Če bi imela dovolj prostora, bi bila obvezno tudi na mojem sadnem vrtu. Zanimivost: samo tej smo rekli sliva, modre so bile vse češpe.