Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Artičoka - Cynara scolymus

franci

Odgovor Napisal/-a franci »

metuljc je napisal/a:
Franci, nam izdaš, kje rastejo (da ne bomo peveč zavisti zganjali, mi, celinci). Morda bi bilo najlažje, da vpišeš lokacijo v svoj profil.

Mislim, da ni potrebno nič zavisti zganjat, artičoko je potrebno samo posaditi. V dokaz "celincem" tale artičoka, ki raste na vrtu moje mame nedaleč stran od tebe, tudi nadmorska višina je podobna. Lansko leto je imela pet cvetov. Mama ni dopustila, da bi jih pojedli. Sadika je bila sicer moja, ampak uspeva že tretje leto pri njej. Pred zimo jo je samo pokrila z vejami in sedaj je že prav lepo odgnala. Moje izkušnje pri vzgoji artičok: sejal dve, tri leta, brez uspeha, da bi ratalo kaj omembe vrednega. Potem sem dobil od prijatelja na primorskem nekaj čokov-odbitih rastlin od matične. Z rezultatom sem več kot zadovoljen. Probal sem tudi z sajenjem domačega semena. Skoraj vse posejano je vzklilo, izgleda pa, da sem prehitro pikiral. Praktično niti ena sadika ni obstala. Sedaj, če jih želim še kje zasaditi jih samo razdelim od matične rastline.
Ja moje so pa slikane na primorskem. [img][/img]
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Obstaja kakšna možnost dobit kakšno sadikico od koga ali vsaj nabranih listov?Po Simonu Aščiču naj bi čaj iz artičoke zdravil holesterol
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Originalnilist bi imela seme, pa si jo sama poseješ? Mislim, da nekaj malega bi še moralo biti pri meni.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Jaz sem pa seme (hvala Tiana Wink ) dala v nedeljo v zemljo. Če bodo nastale sadike - ti jih prinesem Smile.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

metuljc je napisal/a:
Franci, nam izdaš, kje rastejo (da ne bomo peveč zavisti zganjali, mi, celinci). Morda bi bilo najlažje, da vpišeš lokacijo v svoj profil.

Meni je že drugo leto prezimila na vrtu, letos celo brez vsake zaščite.
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Tiana vsekakor, hvala.Figula tudi tebi hvala,eni bo menda uspelo Very Happy
tiny

Odgovor Napisal/-a tiny »

Takole mene moja mati draži s slikami vrtnin. Lokacija - Brač.

tiny

Odgovor Napisal/-a tiny »

franci je napisal/a:
Nadina je napisal/a:
Morda kdo ve kdaj lahko porežemo artičoko na Obali?
Pri nas je že začela ponovno poganjati, stari del pa se še ni čisto posušil??

Jaz jih porežem takoj, ko se steblo prične sušiti, listi pričnejo odmirati. To je kmalu po pobiranju glavic. Dosedaj se je še vedno izkazalo za dobro potezo.
Takole pa napredujejo letos. Treba jih bo ta vikend samo še okopati in pognojiti. Za sorto ne vem, vem samo, da je domača avtohtona. Dobil od prijatelja, ki jih ima že od svoje none.[img][/img]

Zelo lepe so franci. Obožujem artičoke. Še posebej pripravljene na rimski način z bobom. Mmmm. Vsakoletna majska poslastica.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

originalnilist je napisal/a:
Tiana vsekakor, hvala.Figula tudi tebi hvala,eni bo menda uspelo Very Happy

Originalnilist - eno seme je kalilo Smile.
Ker sem dobila jeseni (hvala Tiana) artičoko s korenino in je lepo preživela zimo, ti sadikico z veseljem prinesem na majsko srečanje.
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Letos jih bo očitno nekaj več kot samo za poskuit (niso šle vse na sliko). Poznavalci, kdaj jih naj poberem?

Odgovori