Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vrtnice vzpenjavke in klematis
Moderator: Melona
Pozdravljene.
Vas z veseljem berem, ker sem ravno dobila idejo, da med moje rumene in oranžne vrtnice vzpenjalke vrinem še vijola klematis. Ker sem rahlo neučakana sem iskala na strani, ki ste jo predlagale za nakup in seveda našla željene klematise. Je še katera zainteresirana za nakup, da si delimo stroške?
P.S. Zanima me, kakšne so lahko posledice, če sta klematis in vrtnica preveč na kupu... Imam Aloha vrtnico in Golden gate. Plesen, uši?
P.S.S. Glede na to, da piše, da je bolje, da je klematis samo zastrt s kamenjem, sekanci... Bom naredila hudo napako, če posadim med trenutne vrtnice in ko pride vmes še vijola klematis, spodaj sivko?
Hvala za odgovor.
Vas z veseljem berem, ker sem ravno dobila idejo, da med moje rumene in oranžne vrtnice vzpenjalke vrinem še vijola klematis. Ker sem rahlo neučakana sem iskala na strani, ki ste jo predlagale za nakup in seveda našla željene klematise. Je še katera zainteresirana za nakup, da si delimo stroške?
P.S. Zanima me, kakšne so lahko posledice, če sta klematis in vrtnica preveč na kupu... Imam Aloha vrtnico in Golden gate. Plesen, uši?
P.S.S. Glede na to, da piše, da je bolje, da je klematis samo zastrt s kamenjem, sekanci... Bom naredila hudo napako, če posadim med trenutne vrtnice in ko pride vmes še vijola klematis, spodaj sivko?
Hvala za odgovor.
Pozdravljena. Jaz sem lani prvič posadila klematise, cca. 30 cm od vrtnic, jih zalila in pozabila nanje... in jeseni ugotovila, da sem nekaj narobe naredila, ker so se mi vsi posušili. Očitno bi jih morala več zalivati, pa mi situacija lani tega ni dopuščala. Tako da ne morem s tabo deliti pozitinih izkušenj. Letos pa me pričakalo presečenje, en borec je preživel pri zadnjem loku. Torej od osmih naročenih klematisov, bom letos lahko občudovala enega. Bodo morale pa vrtnice dati več od sebe. Moje mnenje je, da morajo biti dovolj zalivani vsaj v začetni fazi po sajenju. Ideja s sivko po moje ni slaba, še vizuelno bo dobro, samo sivka nima rada veliko vode, klematis jo pa po moje kar rabi...Ali pa je bilo pri meni za neuspeh krivo kaj tretjega, pa nimam pojma kaj...
So pa te sadike iz Westpala zelo lepe, tako da za moj neuspeh je moralo biti narobe nekaj drugega...
Punce, ki ste lani naročale, kako se pa vaši držijo?
So pa te sadike iz Westpala zelo lepe, tako da za moj neuspeh je moralo biti narobe nekaj drugega...
Punce, ki ste lani naročale, kako se pa vaši držijo?
Oj, jaz sem naročala pri omenjenem gojitelju dvakrat, lepe sadike, so se mi prijeli, pa nimam v spominu, da bi jih kaj posebno zalivala Res pa je, da v našem koncu morda ni tak problem voda....
Mogoče sem jih malo preveč blizu sadila...od vseh se mi je posušil samo eden, pa še ta ne takoj prvo leto, mislim, da je cvetel dve sezoni. Morda je bil bolj občutljiv sam po sebi....
Mogoče sem jih malo preveč blizu sadila...od vseh se mi je posušil samo eden, pa še ta ne takoj prvo leto, mislim, da je cvetel dve sezoni. Morda je bil bolj občutljiv sam po sebi....
Tudi jaz imam en samcat clematis. Ne vem kaj mu je, ampak vsako leto iz tistih suhih stebel požene več vejic z več popki. Ko se že veselim, da bom vsak čas zagledala cvet, on uvene. Kot bi ga pokropal. Odžene tudi od spodaj iz zemlje oziroma pri zemlji in ta zraste do višine 1-1,5m in je ok.
Te poganjke pustim in spomladi oženejo in uvenejo in tako je vsako leto. kaj delam narobe? Hvala za odgovor
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Te poganjke pustim in spomladi oženejo in uvenejo in tako je vsako leto. kaj delam narobe? Hvala za odgovor
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
waw, novatis, kakšno cvetoče razkošje
Sigurno rabi katerakoli rastlina prvo leto več vode, da se ukorenini. Tudi od padavin je odvisno, ali oblaki sami zalivajo ali moramo mi.
Glede naročila pa sem preveč neučakana in bom šla kar v kakšno bližnjo trgovino in ga nabavila
cinija1 ne vem, kaj bi lahko to bilo...
lp
Sigurno rabi katerakoli rastlina prvo leto več vode, da se ukorenini. Tudi od padavin je odvisno, ali oblaki sami zalivajo ali moramo mi.
Glede naročila pa sem preveč neučakana in bom šla kar v kakšno bližnjo trgovino in ga nabavila
cinija1 ne vem, kaj bi lahko to bilo...
lp
Cinija, to se meni zgodi samo pri eni sadiki. Pri belem clematisu. Ima ze velike popke in naenkrat nekaj vejic ovene. Tudi letos se mi je ze to zgodilo. Sem ze odrezala eno vejico. Imam pa okoli petnajst razlicnih in nikoli ni nic narobe, razen pri belem. Rastejo tudi eden zraven drugega ob zicnati ograji na popoldanskem soncu. Vsi imajo noge v senci.
Sem ze v vrtnariji vprasala, zakaj bi to bilo. Pa nihce ne ve.
Sem ze v vrtnariji vprasala, zakaj bi to bilo. Pa nihce ne ve.
Jaz sem lani posadila pet novih Clematisov. Vsi mi zelo lepo rastejo. Samo jaz jih ne posadim, potem pa kaj bo, bo. Jaz jih zalivam, ker brez vode ni zivljenja. Pri vsaki trajnici in drevesu velja, da jih je treba prvo leto obilno zalivati. Sadike, ki smo jih kupili skupaj so bile zelo lepe. Tako, da jaz tam ne bi iskala vzroka, da so se posusili.
Isan, tebe pa razumem, da nisi imela casa za zalivanje.
Isan, tebe pa razumem, da nisi imela casa za zalivanje.