Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kolerabica - nadzemna

juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

brbr je napisal/a:
Melona, ali si pustila semeniti kakšno lepo kolerabico, ali tisto, ki pač ni bila dovolj velika za v lonec?

Pravijo, da je največja past ljubiteljsega semenarjenja ta, da s težkim srcem ne pojemo najlepšega primerka zelenjave in ga pustimo za seme.


Kakšni primerki pa so potemtakem najprimernejši?
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Enkrat sem pustila tako kolerabico, da je cvetela, naredila seme, se skoraj posušila... Ker pa ni bila povsem suha, sem jo kar pustila. In glej čudo veliko: začela je na novo odganjati, Še več - iz vsakega zalistka je pognal odganjek, se zadebelil in tako sem imela na eni kolerabici ene 4-5 kolerabic, sicer manjših, a slastnih. Nikoli kasneje tega nisem več ponovila, ne vem, zakaj. Če imaš možnost (ti rastlina ne bo v napoto) poizkusi...._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4532
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Brbr, hvala za delitev izkušnje, naredim tako.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Juglans. mislim, da mora biti kolerabica dovolj velika, lepo oblikovana, zdrava - čimbolj podobna tistim na fotografijah, kjer predstavljajo določeno sorto, se mi zdi._________________naredimo svet lepši
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

OK, hvala.
Saj je nekako razumljivo, čeprav sem tvojo citirano opazko razumel malce drugače. Kot da najlepši primerki niso ravno najprimernejši.
Včasih mi malce unese. Embarassed
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, ali sem bila pa jaz nejasna Embarassed

Sep Holzer pa pravi, da je potrebno semena pobirati z rastlin, ki rastejo in uspoevajo v najslabših pogojih (niso scrkljane in pomehkužene), ker take rastline dajejo najvzdržljivejše seme.
Prvo moramo vedeti, kaj od rastline pričakujemo, potem pa temu primerno izberemo rastlino Mati._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Še ena debela zadeva z mojega letošnjega vrta:



Vse je debelo, samo jaz sem suh ! bhuahahaha
No, malo pretiravam ... V bistvu so res vse nadzemne kolerabice, ki sem jih sadil na začetku maja, lepo zrasle in imajo konkretne premere.
Tiste, ki sem jih pa sadil konec maja ( dobil nekaj sadik od tete ), pa mi pokajo. Zakaj to pokajo ?
Pred nedavnim sem pa posadil še kakšnih osem vijoličnih ( Purple Vienna ), ki sem jih sam vzgojil iz semen.
Teh še nisem jedel, pa me zanima okus.
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Uvauuuu, Andrej, lepa je tale tvoja koleraba! Moja je šele dva tedna "poflancana". Vijolična je meni po okusu enaka zeleni. Poka pa po mojih izkušnjah zaradi dežja.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Na balkonu sem v koritu lani posadila tudi nekaj vijoličnih nadzemnih kolerabic, v različnih časovnih presledkih. Bile so okusne, tako bunkica, surova, kot listje, v zelenjavni juhi.
Eno manjšo, ki sem jo sadila precej pozno, sem čez zimo kar pustila. Po videzu se ji niso zimske razmere čisto nič poznale. Danes sem jo odtrgala (odvila, če sem natančna he-he): bunkico sem iz firbca prerezala in je bila pričakovano gobasta, listje, ki je začelo dodatno odganjati, sem skuhala v juhici kot blitvo - in se je tudi obnesla kot blitva! Nič vlaknasto ali grenko ali karkoli neprijetnega okusa. Sem prav presenečena!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori