Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Aloe vera in Aloe arborescens

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Greeny, je kakšna možnost, da bi prilepil semle sliko tvojo aloe vera? Zaradi primerjave, da ne bo še več zavedenih Embarassed .
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

Zdravo!
mi zna kdo objasnit razliko med pravo in drevesasto alojo?

Na Pagu sem letos šla v drevesnico in kupila, kar mi je šefe zatrjeval, Aloe Vero. Je visoka nekje 35cm, z dolgimi (do 25cm) suličastimi in na kraju nazobčanimi listi in ima kup stranjskih poganjkov ter ''tamladih'', med katerimi so nekatere že ukoreninjene, nekatere pa še ne. Gel je prozoren in precej grenak.

Je pa zelo pomagalo pri manjši opeklini od kamina.

Bohlonej v naprej_________________Dies diem docet
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Evo:

http://aloearborescens.si/razlike-med-alojama/

Mislim, da je kar pravilno, kar je napisano. So pa nasplošno bolj uporabne 3: Aloe vera, Aloa aborescens in pa Aloa barbadensis, ki mislim da se pri nas poleg aborescens najpogosteje prodaja kot "zdravilna" Aloa. Sicer pa gel pri nobeni od teh ni grenak, ampak nevtralnega okusa. Je pa zelo grenka snov (rumen sok), ki se nahaja tik pod zeleno povrhnjico lista in je zato pri izrezovanju gela potrebne nekaj pozornosti.

Ps. muhina je primer aborescens medtem ko "prave" torej Aloe vere, ki se masovno goji tudi na farmah pri nas še nisem opazil.
maja

Odgovor Napisal/-a maja »

Torej moja ni prava Aloe vera?

Užitna vsekakor je - preizkušeno._________________Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.

KARR
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo. Glede na izgled rastline bi rekel da to ni Aloe vera. V prvem linku, ki ga je dala orhy na prvi strani je Aloe vera lahko vidna za primerjavo. Vrst Aloj je ogromno, morfološke značilnosti so izjemno pestre. Glede užitnosti, ne vem če je katera strupena, se pa zelo razlikujejo v vsebnosti zdravilnih učinkovin, ki so razlog za to, da jih uporabljamo.
P. S. Kadar je vprašanje o uporabi mislim, da je bolje posegati po preverjenih vrstah in načinih uporabe, sicer lahko taka uporaba ali nima nobenih učinkov ali pa celo slabo učinkuje na organizem.
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

Dafo hvala.

Glede grenkega soka nisem vedela, da sploh obstaja._________________Dies diem docet
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Se opravičujem, sem pozabil pripeti sliko ...

Ta grenki sok (rumenkaste barve naj bi bil) vsebuje antrakinone (kot recimo skorja krhlike), ki spodbujajo peristaltiko črevesja in torej delujejo proti zaprtju. Ne vem pa, če/koliko je varno za uživanje.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tole je verjetno ena vrsta aloe, a ne ?!
No zanima me predvsem, kaj je to, kar je pognalo z vrha ?
A bo cvet ?

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, socvetje poganja, mislim, da bodo rahlo oranžni cvetovi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

AB: bolj se mi zdi, da je Haworthia , ne aloja. Poznam, ker jo imam tudi sama.
Odgovori