Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

Odgovori
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Ali kdo kaj razmišlja oz. raziskuje v tej smeri, kako bi
bilo s prodajo plodov?
Glede na to, da nima nekih škodljivcev in bolezni, je možna čista
ekološka pridelava.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Cinija, to je tako nežno drevesce, da ga lahko imaš v vrtu, pa pod njim marsikaj raste. Lepota odtehta, v cvetenju, plodenju in jeseni, ko listje pordeči, še pozimi je lepo, ko so vejice tako filigransko razporejene.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Vidiš zuf, kaj si sprožil! Hrušica-manija. Laughing

Pa vseeno še eno vprašanjce. Od tistih, ki jo imate posajeno že več let, me zanima kolikšna je zrastla v tem času? Višina x širina.
Sprašujem zato, ker bi jo bilo potrebno prekrivati z mrežo proti pticam.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Metuljc to, kar sem jaz videla, je bil grm v višino cca 3-4m in v širino gvišnih 3m, če ne več. A se lahko pušča kot drevce in kot grm ali je to od sorte odvisno?
Hvala za odgovor
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Imam posajeno tretje leto, visoka je cca 1m, ima nekaj koreninskih poganjkov, upam, da s koreninami. Lani je rodila za probo, letos dve pesti-pozeba.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

elstar je napisal/a:
Ali kdo kaj razmišlja oz. raziskuje v tej smeri, kako bi
bilo s prodajo plodov?
Glede na to, da nima nekih škodljivcev in bolezni, je možna čista
ekološka pridelava.

Uf, to bi bil pa velik izziv. Plodovi ne čakajo dolgo, hitro se zmečkajo, so zelo mehki in sočni.
Bolj bi ciljal na predelavo v marmelade ipd.
Lp.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Še ena zanimivost. Ballerina je dejansko okrasni kultivar in sicer spada pod A. lamarcki. Zato so plodovi večji, kot pri nekultivirani A. lamarcki.
Še nekaj A. lamarcki okrasnih kultivarjev, ki imajo užitno vrednost:
Autumn Brilliance
Cumulus
Forest Prince
Majestic
Prince Charles
Princess Diana
Reflection
R J Hilton
Tradition
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Zuf ali so vsi, ki si jih naštel, velikih dimenzij? Bi bilo možno jo imen na 6 m2
(zuf tisto motko imam in je super za po teh potkah in ob robovih. Zaenkrat sem le toliko sprobala, ker sem jo šele dobila)

Hvala in lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moja pravkar pričenja zoreti. Ne vem več katere sorte je, dobila sem jo v menjavi na forumu, malo komaj ukoreninjeno sadikico. Cvetela je že dvakrat, rodi letos prvič. Plodovi so mehki in sočni, sladkasti, nekako nedefiniranega prijetnega okusa, velikosti gozdne borovnice. Prijetno so me presenetili, ker sem od prej poznala le plodove avtohtone, ki so bolj čvrsti in suhi. Ptiči je zaenkrat še niso odkrili.
NadaP

Odgovor Napisal/-a NadaP »

Mene pa zanima, zakaj eni listi porumenijo in odpadajo. Vidim tudi, da so listi prej kot da bi imeli klorozo (po žilah so prave barve, vmes pa čisto bledikavi).

Zelo vesela bi bila vsakega nasveta. Hvala!_________________Vrt je harmonija narave in ljubezni vrtnarja!
Odgovori