Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čokolada s sadjem
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Čokolada s sadjem
(Prenos iz arhiva)
Sem zadnjič naredila enostaven čokoladni kolač:
600 g jedilne čokolade
300 g masla,
200 g rjavega sladkorja (lahko manj),
malo soli,
10 jajc,
200 g gladke moke,
100 g kakava v prahu,
1 kg malin ali več (lahko tudi višnje).
Pečico predhodo segreješ, obložiš s papirjem za peko.
Maslo in čokolado topiš v loncu po koščkih (ker drugače boste dolgo mešali) na nižji temperaturi, dodaš kakav, sladkor, moko, sol, dodajaš jajca, mešaš. Na koncu dodajaš še sadje. Pečeš cca pol ure, lahko do cca 10 minut več, če želiš, da ne bo bolj mehko.
Hladiš na sobni temperaturi, nato pa še nekaj ur v hladilniku (vsaj 3).
Za moj okus je prišlo do izraza šele, ko je bilo v hladilniku dan oz. dva. Ni pa skoraj nič dela s tem kolačem.
600 g jedilne čokolade
300 g masla,
200 g rjavega sladkorja (lahko manj),
malo soli,
10 jajc,
200 g gladke moke,
100 g kakava v prahu,
1 kg malin ali več (lahko tudi višnje).
Pečico predhodo segreješ, obložiš s papirjem za peko.
Maslo in čokolado topiš v loncu po koščkih (ker drugače boste dolgo mešali) na nižji temperaturi, dodaš kakav, sladkor, moko, sol, dodajaš jajca, mešaš. Na koncu dodajaš še sadje. Pečeš cca pol ure, lahko do cca 10 minut več, če želiš, da ne bo bolj mehko.
Hladiš na sobni temperaturi, nato pa še nekaj ur v hladilniku (vsaj 3).
Za moj okus je prišlo do izraza šele, ko je bilo v hladilniku dan oz. dva. Ni pa skoraj nič dela s tem kolačem.
Bi bilo res malo nerodno, da bi moral pečico obložiti s papirjem he he - ja pekač obložiš s peko papirjem.
Ni pecilnega praška, jajca vmešaš enega za drugim z metlico (nič ne ločuješ beljaka), maline vmešaš pa s kuhalnico na koncu. Sama sem vzela zmrznjene maline, ker potem,ko se odtajajo, spustijo še sok, ki se zraven vmeša z malinami.
Moko in ostale suhe sestavine pa najbolje, da kar v eni posodici skupaj zmešate in potem v enem primešate zraven (zaradi moke).
Za tako maso je bil pekač cca 20x40 cm.
Če želite pa, da bo tudi sadje prišlo do izraza, pa namesto 1 kg dodajte do 1,5 kg malin, višenj.
Obvezno pa hladiti na prostem, potem pa še v hladilniku, ker potem pride šele do izraza pravi okus.
Ni pecilnega praška, jajca vmešaš enega za drugim z metlico (nič ne ločuješ beljaka), maline vmešaš pa s kuhalnico na koncu. Sama sem vzela zmrznjene maline, ker potem,ko se odtajajo, spustijo še sok, ki se zraven vmeša z malinami.
Moko in ostale suhe sestavine pa najbolje, da kar v eni posodici skupaj zmešate in potem v enem primešate zraven (zaradi moke).
Za tako maso je bil pekač cca 20x40 cm.
Če želite pa, da bo tudi sadje prišlo do izraza, pa namesto 1 kg dodajte do 1,5 kg malin, višenj.
Obvezno pa hladiti na prostem, potem pa še v hladilniku, ker potem pride šele do izraza pravi okus.