Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Raštika - brassica oleracea var. viridis

crtj-admin
Site Admin

Raštika - brassica oleracea var. viridis

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

Zaenkrat ne vem drugega, kot to, kar sem prebrala na gornjem linku.

Objavljam zato, ker bom na "kavico" prinesla male sejančke, da se boste poprej poučili o tem, kam jo posaditi, kako negovati in kaj lahko pričakujete od nje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, ali morda veš, katero sorto imaš - dvo metrsko, pol metrsko, ali nekaj vmes?_________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ve(mo) le to, da je seme iz Dalmacije, skalilo do malih rastlinic je pri vodenki, zdaj raste pri muhi. Bi pa rekla, da tu ne gre za neko čisto sorto in znajo biti rastline malo različne med sabo. Pustimo se presenetiti.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Torej jo je najbolje iskati na google.hr .... veliko zadetkov z opisi in recepti ven pade ....
(ugotavljam, da google.hr na splošno najde veliko zanimivih povezav, ki jih google.si ne ponudi Rolling Eyes )
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Najbrž tudi hrvaški Google ne najde slovenskih, kaj? O tem, kakšna raštika bo zrasla iz teh sadik, pa tudi hrvaški Google ne ve nič, verjemi, figula.

Vsekakor gre za listnato obliko rastlin iz rodu Brassica, ki ima izvor (mislim cel rod), kot ena redkih rastlin, ki jo jemo, v sredozemskem bazenu in je zato temu primerno že dolgo kultivirana, pa prihaja do križanja, tudi z v naravi rastočimi sorodniki,..... Vsekakor je najboljša, ko jo dobi slana, pa še eno dobro lastnost ima, tudi spomladi je še na voljo, ko ni drugega, potem pa počasi pobegne v cvet.
mamy

Odgovor Napisal/-a mamy »

Tudi jaz jo imam iz Dalmacije. Če je zima mila, lahko prezimi in spomladi zacveti. V hudi zimi pomrzne. Moja je visoka, tudi do enega metra. Trgajo se mladi listi, zato jo je treba redno obtgavati.
Domačini jo pripravljajo s krompirjem: raštiko eno uro kuhajo v veliko vode z dodano sodo bikarbono. Nato odcedijo, dodajo posebej kuhan krompir v kosih, premešajo in začinijo z olivnim oljem. Popolna priloga zraven pečenih rib na žaru ;)
Jaz iz nje naredim kremno juho, dodajam jo smoothijem. Ima veliko železa.
Vsekakor jo zelo priporočam.
venus

Odgovor Napisal/-a venus »

Jaz to poznam po imenu Raštanj. Tako temu pravijo c Črni gori. Stric je seme prinesel od tam. Pobral ga je komaj po prvi slani. Kuhali so ga na enak nacin, ko ohrovt z dodanimi prekajenimi rebrci ali kaksnim drugim prekajenim mesom. Shranili so ga blansiranega v zmrzovalniku. Zraste pa res veliko in na gredi zavzame veliko prostora. On je flance sadil kar po celi parceli. Pa so rastle lepse, ko na vrtu.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Upam da se najde kakšna iz domačega primorja in napiše kako jo imenujejo pri njih.
Pozimi je bila v oddaji Dobro jutro gospa Emilija in je precej zadev o njej povedala,tudi naše domače ime.
Je pa tudi kar nekaj zadev skuhala oziroma pripravila iz te rastline._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Amarant ga imenuje listni ohrovt http://www.amarant.si/eko-listni-ohrovt-rastika . Ne zdi se mi ista stvar, je to to?
Odgovori