Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Grah - Pisum sativum

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

In kaj je to za vrag na grahu ?! da premislim

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bolezni ne poznam, ampak, običajno takole zgledajo virusne okužbe.
Upam, da ti kdo pove kaj bolj uporabnega.
Andrej Banko

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, mozaični virusi povzročajo take poškodbe. Ne pomnim pa, da bi videla tak grah, zame nekaj novega.
Andrej Banko

Verjetno najbolje, da kar takoj poruvam vse okužene sadike ?
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Hmmm, Andrej, meni se vsako leto na gredici pojavi kaka takale rastlinica. V celem morju lepega zelenega listja se na kakem steblu takole podobno 'pobarvajo' listki. Jaz jo ali pustim ali izpulim, kakor me piči. Zmeraj mislim le, da se suši. Do zdaj se nisem ukvarjala s tem, da je kaj bolan.

Letos je pri meni čudovit grah, visoko je zrasel in je super obložen. Do zdaj sem pobrala že 1.700 g oluščenega zrnja, in zdaj ga imam še novo rundo za oluščiti, takole na prvo žogo ocenjeno ga bo spet kilo in pol.
Na treh kvadratih je to dober pridelek, kaj ni? Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Grah letos res lepo dela. Sejala sem le Mali provansalec, ga večino že pobrala in del populila. Na dolžini ca 5 metrov, sejano v 2 vrstah, sem dobila ven izluščenega dobre 3 kg Very Happy Very Happy . In kar je najlepše: nobeno zrno ni bilo črvivo ali kako drugače prizadeto.

Pred leti sem gojila sorto Telefon. Obrodil je res dobro, a ker je bil kasnejši, je bilo po pravilu v drugi rundi obiranja polovico zrn črvivih. Zato in zaradi njegove prebujne rasti, ga ne sadim več.
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Tudi pri meni je Mali provansalec stalnica. Pa kakšno vrsto Rondoja še posejem ponavadi.
Andrej Banko

Jaz sem tudi nekaj dni nazaj za hec kupil eno vrečko Malega provansalca.
Nekaj ga bom ta teden posejal na eno malo bolj senčno gredo za hišo, nekaj pa še malo kasneje na njivo, ko bo šel krompir ven.
Če bo kaj naredil, bo dobro.Če ne, pa tudi prav ...
Andrej Banko

Me mika, da bi v soboto že kar posejal nizki grah.
Seveda bi ga potem obvezno pokril z zimsko kopreno, če ne zaradi drugega, že zaradi ptičev, da ga ne izkopljejo.
Odgovori