Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2016
Muha in bicikel, hvala za informacije. Sicer sem našel, kje se kupi neem olje - tovarna organika, 125 ml pride 5,90 - je pa marsikje napisano, da deluje tako kot insekticid kot tudi blagi fungicid.
Sicer pri meni paradajzi še vedno BP. Prvi češnjevci že počasi dobivajo malo barve, upam, da ta vročina traja malo dlje kot nazadnje. Bom pa za hec poskusil iz zalistnika vzgojiti novo rastlino, nisem tega še nikoli poskusil._________________kar zraste pač zraste
Sicer pri meni paradajzi še vedno BP. Prvi češnjevci že počasi dobivajo malo barve, upam, da ta vročina traja malo dlje kot nazadnje. Bom pa za hec poskusil iz zalistnika vzgojiti novo rastlino, nisem tega še nikoli poskusil._________________kar zraste pač zraste
-
- Kraj: Domžale
Zanimivo, kako veliko uporabljate sodo. Sama nimam preveč dobrih izkušenj z njo. No, do neke meje, odvisno od vremena in napredovale bolezni. Res pa je, da ponavadi škropim, šele ko se pojavi bolezen. Tokrat sem uporabila bolj preventivno mešanico neem tonika in česna, saj je krompir na vrtu že okužen. Kar bi lahko bila dobra kombinacija glede na slednji dokument: Učinkovitost razkuževanja semen paradižnika z naravnimi sredstvi
Gledalo se je okuženost z plesnijo Phytophtora infestans L. Takole pravijo:
Pri razkuževanju paradižnikovih semen s sodo je rezultat najslabši. Celo malenkost slabši od kontrolnega vzorca. Se je pa soda dobro odrezala pri kaljivosti. Prav zanimive pa so ugotovitve pri mleku.
In me spomni na Tinka, ki ima ponavadi še dolgo v jesen lepe paradižnike in pravi, da jih škropi edino z mlekom.
Bo treba začet tudi s razkuževanjem semen, do zdaj tega nisem počela. Vsekakor pa bi bilo treba narediti še preizkus z rastlinami ne samo semeni. A rezultat vseeno nekako pokaže "kaj dogaja".
Gledalo se je okuženost z plesnijo Phytophtora infestans L. Takole pravijo:
Citiram: |
Rezultati raziskave so potrdili našo domnevo, da različni postopki razkuževanja vplivajo na stopnjo razkuženosti semen. To smo potrdili tudi pri uporabi različnih naravnih sredstev za razkuževanje. Ugotovili smo, da smo najboljše rezultate pri razkuževanju dosegli z uporabo pripravka iz česna, sledita pa mu neem tonik in poparek iz kamilice. Pri ostalih uporabljenih naravnih sredstvih smo ugotovili slabšo stopnjo razkuženosti semen. |
Pri razkuževanju paradižnikovih semen s sodo je rezultat najslabši. Celo malenkost slabši od kontrolnega vzorca. Se je pa soda dobro odrezala pri kaljivosti. Prav zanimive pa so ugotovitve pri mleku.
Citiram: |
Pri razkuževanju z mlekom smo opazili nastanek posebnih kultur v obliki mastnih rumenih madežev, ki so močno zavirali rast drugih plesni. |
Bo treba začet tudi s razkuževanjem semen, do zdaj tega nisem počela. Vsekakor pa bi bilo treba narediti še preizkus z rastlinami ne samo semeni. A rezultat vseeno nekako pokaže "kaj dogaja".
Rade je napisal/a: |
Muha in bicikel, hvala za informacije. Sicer sem našel, kje se kupi neem olje - tovarna organika, 125 ml pride 5,90 - je pa marsikje napisano, da deluje tako kot insekticid kot tudi blagi fungicid. Sicer pri meni paradajzi še vedno BP. Prvi češnjevci že počasi dobivajo malo barve, upam, da ta vročina traja malo dlje kot nazadnje. Bom pa za hec poskusil iz zalistnika vzgojiti novo rastlino, nisem tega še nikoli poskusil. |
Rade, zastopnik za Neem je na Vrhniki. Če boš kaj rabil, jih lahko vprašaš direktno.
Iz zalistnika preverjeno nastanejo nove rastline. Seveda so primerne predvsem sorte z neskončno rastjo (indeterminantne). Imam nekaj podtaknjenih v zemlji za rezervo. Je pa treba paziti kako jih ukoreniniš. V tej vročini v vodi lahko hitro zgnijejo, zato morajo biti v senci na hladnejšem. Priporočam nekaj dni v vodi in potem v zemljo stalnim zalivanjem, da zalistnik nikoli ne uvene.
Še ena dobra:
http://www.lifestylenatural.si/1227/Saj-ni-res-pa-je-urin-za-vecje-in-bolj-zdrave paradižnike
http://www.lifestylenatural.si/1227/Saj-ni-res-pa-je-urin-za-vecje-in-bolj-zdrave paradižnike
Aye-Aye je napisal/a: |
Še ena dobra: http://www.lifestylenatural.si/1227/Saj-ni-res-pa-je-urin-za-vecje-in-bolj-zdrave paradižnike |
Kdor je bral Korelijevo mandolino je tudi lahko naletel na podatek, da je doktor baziliko redno zalival na tak način In da je hčerka zaradi tega porabila dosti vode, da jo je umila