Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

Odgovori
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Vsem znancem in sosedom pobira paradižnik. Moji podtakjenci in ostali po novem se držijo v redu. Bom videl kaj še bo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Pajo, po moje je sedaj idealen trenutek za preventivno škropljenje. Glede na stanje okolice boš samo z bio sredstvi težko obdržal zdrave rastline.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Bicikel je napisal/a:
Pajo, po moje je sedaj idealen trenutek za preventivno škropljenje. Glede na stanje okolice boš samo z bio sredstvi težko obdržal zdrave rastline.

Soda tudi premalo?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Muha in bicikel, hvala za informacije. Sicer sem našel, kje se kupi neem olje - tovarna organika, 125 ml pride 5,90 - je pa marsikje napisano, da deluje tako kot insekticid kot tudi blagi fungicid.

Sicer pri meni paradajzi še vedno BP. Prvi češnjevci že počasi dobivajo malo barve, upam, da ta vročina traja malo dlje kot nazadnje. Bom pa za hec poskusil iz zalistnika vzgojiti novo rastlino, nisem tega še nikoli poskusil._________________kar zraste pač zraste
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tole z zalistniki moram poskusiti tudi jaz !
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Zanimivo, kako veliko uporabljate sodo. Sama nimam preveč dobrih izkušenj z njo. No, do neke meje, odvisno od vremena in napredovale bolezni. Res pa je, da ponavadi škropim, šele ko se pojavi bolezen. Tokrat sem uporabila bolj preventivno mešanico neem tonika in česna, saj je krompir na vrtu že okužen. Kar bi lahko bila dobra kombinacija glede na slednji dokument: Učinkovitost razkuževanja semen paradižnika z naravnimi sredstvi

Gledalo se je okuženost z plesnijo Phytophtora infestans L. Takole pravijo:
Citiram:
Rezultati raziskave so potrdili našo domnevo, da različni postopki razkuževanja vplivajo na stopnjo razkuženosti semen. To smo potrdili tudi pri uporabi različnih naravnih sredstev za razkuževanje. Ugotovili smo, da smo najboljše rezultate pri razkuževanju dosegli z uporabo pripravka iz česna, sledita pa mu neem tonik in poparek iz kamilice. Pri ostalih uporabljenih naravnih sredstvih smo ugotovili slabšo stopnjo razkuženosti semen.

Pri razkuževanju paradižnikovih semen s sodo je rezultat najslabši. Celo malenkost slabši od kontrolnega vzorca. Se je pa soda dobro odrezala pri kaljivosti. Prav zanimive pa so ugotovitve pri mleku.
Citiram:
Pri razkuževanju z mlekom smo opazili nastanek posebnih kultur v obliki mastnih rumenih madežev, ki so močno zavirali rast drugih plesni.
In me spomni na Tinka, ki ima ponavadi še dolgo v jesen lepe paradižnike in pravi, da jih škropi edino z mlekom. Smile

Bo treba začet tudi s razkuževanjem semen, do zdaj tega nisem počela. Vsekakor pa bi bilo treba narediti še preizkus z rastlinami ne samo semeni. A rezultat vseeno nekako pokaže "kaj dogaja".
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Rade je napisal/a:
Muha in bicikel, hvala za informacije. Sicer sem našel, kje se kupi neem olje - tovarna organika, 125 ml pride 5,90 - je pa marsikje napisano, da deluje tako kot insekticid kot tudi blagi fungicid.

Sicer pri meni paradajzi še vedno BP. Prvi češnjevci že počasi dobivajo malo barve, upam, da ta vročina traja malo dlje kot nazadnje. Bom pa za hec poskusil iz zalistnika vzgojiti novo rastlino, nisem tega še nikoli poskusil.

Rade, zastopnik za Neem je na Vrhniki. Če boš kaj rabil, jih lahko vprašaš direktno.

Iz zalistnika preverjeno nastanejo nove rastline. Seveda so primerne predvsem sorte z neskončno rastjo (indeterminantne). Imam nekaj podtaknjenih v zemlji za rezervo. Je pa treba paziti kako jih ukoreniniš. V tej vročini v vodi lahko hitro zgnijejo, zato morajo biti v senci na hladnejšem. Priporočam nekaj dni v vodi in potem v zemljo stalnim zalivanjem, da zalistnik nikoli ne uvene.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

donkey

Odgovor Napisal/-a donkey »

Aye-Aye je napisal/a:
Še ena dobra:
http://www.lifestylenatural.si/1227/Saj-ni-res-pa-je-urin-za-vecje-in-bolj-zdrave paradižnike

Kdor je bral Korelijevo mandolino je tudi lahko naletel na podatek, da je doktor baziliko redno zalival na tak način Laughing In da je hčerka zaradi tega porabila dosti vode, da jo je umila Smile
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Raziskovalci iz Finske so ugotovili, da zalivanje paradižnikov z urinom delež pridelka poveča za 4-krat.

Ko človek misli, da je preživel že vse internetske neumnosti ...., evo ti ga na Shocked Wink_________________mfranc
Odgovori