Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Velika tintnica - Coprinus comatus
Tudi mi že dolgo nabiramo velike tintnice. Še sploh, ker je par rastišč ob dnevni sprehajalni poti in ker jih je lahko odkriti. Za kaj več kot v jajcu ali kar tako podušene se mi zdijo skoraj prenežne. Blanširat jih še nisem poskusila, da bi shranjevala blanširane (nezamrznjene) mi preprečuje strah pred pogrevanjem gobjih jedi. Saj mogoče ni tako hudo, a so mi že v otroških letih vcepili v glavo, da gobje jedi lahko počakajo kvečjemu do večera. Tudi zamrzovati jih še nisem poskusila, domnevam, da bi enako kot dežnikarice preveč izgubile na okusu.
Takole sem naredila z novo rundo tintnic.
Ker jih nismo pojedli takoj, sem jih očistila in na hitro blanširala v osoljenem kropu, potem precedila, saj če bi jih pustila v vreli vodi, bi hitro razpadle, tudi tekočino sem spravila. Ko se je ohladilo sem vse skupaj postavila v hladilnik do drugega dne. Za kosilo sem tako pripravila tintnice s krompirjem. Olupljen in na pol cm debelo narezan krompir sem dala kuhat z prav malo vode. V drugi posodi, sem na oljčnem olju z malo masla hitro podušila precejene tintnice in jim dodala, prav zelo malo začimb, pravzaprav samo eno indijsko mešanico Tandoori (kurkuma, čili, koriander, kumina, žefran, česen, kardamom, žajbelj...) a le zelo malo, toliko da sem podarila okus gob. Pri začinjanju tintnic moramo biti zelo previdni, saj drugače prekrijemo njihov prefinjen nežen okus. Dodala sem napol kuhan krompir in zalila z ostankom vode od tintnic. To sem še malo podušila, da se je skuhal krompir in še malo povrela tekočina.
In pojedina je tu. Pravzaprav je zelo hitro zginilo, skoraj še krožnikov ni bilo potrebno umit, tako smo vse polizali.
Ker jih nismo pojedli takoj, sem jih očistila in na hitro blanširala v osoljenem kropu, potem precedila, saj če bi jih pustila v vreli vodi, bi hitro razpadle, tudi tekočino sem spravila. Ko se je ohladilo sem vse skupaj postavila v hladilnik do drugega dne. Za kosilo sem tako pripravila tintnice s krompirjem. Olupljen in na pol cm debelo narezan krompir sem dala kuhat z prav malo vode. V drugi posodi, sem na oljčnem olju z malo masla hitro podušila precejene tintnice in jim dodala, prav zelo malo začimb, pravzaprav samo eno indijsko mešanico Tandoori (kurkuma, čili, koriander, kumina, žefran, česen, kardamom, žajbelj...) a le zelo malo, toliko da sem podarila okus gob. Pri začinjanju tintnic moramo biti zelo previdni, saj drugače prekrijemo njihov prefinjen nežen okus. Dodala sem napol kuhan krompir in zalila z ostankom vode od tintnic. To sem še malo podušila, da se je skuhal krompir in še malo povrela tekočina.
In pojedina je tu. Pravzaprav je zelo hitro zginilo, skoraj še krožnikov ni bilo potrebno umit, tako smo vse polizali.
Glede tal sem se trudil tako, da sem tam kopičil maso košene trave in listja. Morda pa rabijo več kot leto, da se odločijo, da jim je dovolj všeč - da se miceilj razraste itd.
Zdaj je sicer pri nas ravno sezona, po temle sinočnem dežju je burna reakcija, s psom sva zjutraj nabrala za zajtrk čuda tintnic in še imava ogledano ene 5-6 marel, ki bodo zvečer ali jutri zjutraj lepo odprte
Zdaj je sicer pri nas ravno sezona, po temle sinočnem dežju je burna reakcija, s psom sva zjutraj nabrala za zajtrk čuda tintnic in še imava ogledano ene 5-6 marel, ki bodo zvečer ali jutri zjutraj lepo odprte