Čemaž tako in drugače

Odgovori
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

sem delal čemažev pesto. pa je zavrel v špajzi. pa zelo smrdi ko zavre._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čemažev pesto delam podobno, kot MARTINKA, le brez soli, ker se mi zdi, da sol preveč spremeni okus.

Shranjujem ga v kleti na približno 16 - 18 stopinj C. Ni se mi še pokvaril, čeprav sem imela en pozabljen kozarček v kleti 2 leti. Potem, ko ga odprem, ga takoj dam v hladilnik in poskušam čimprej porabiti. Zato ga tudi polnim v male kozarčke po 1 dl ali še manj. Največ ga porabim kot namaz na kruhu, največkrat brez kakršnihkoli drugih dodatkov.

Kravzlj: zelo pomembno je, da je v pestu dovolj olja in da zadnja plast olja povsem prekrije čemaž.

In to, da listi ob pripravi niso mokri.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

[quote="muha".]In to, da listi ob pripravi niso mokri.[/quote]

Še bolje je, da so že malo uveli, imajo še manj odvečne vode v sebi.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Aha, tole s suhimi in malo uvelimi listi pa zna biti ključni podatek. Bom letos tako (samo z oljem) pripravila nekaj kozarčkov.

Mi veliko čemaža pojemo kot juho... Pa tudi skutni štruklji s čemažem so odlični. Uh, se mi že cedijo sline Wink_________________naredimo svet lepši
Bety11

Odgovor Napisal/-a Bety11 »

Jaz čemaž skuham s koprivami in enim krompirčkom ali žlico prosenih semen.....zmiksam in dobim kremasto juho......Primerna tudi za dojenčke. Very Happy_________________Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Čemaž lahko uporabimo povsod tam, kjer običajno uporabljamo česen.

Ko spomladi pripravljam špinačo (jed) iz mladih kopriv, vedno napravim mešano s čemažem. Je zelo dobra in zdrava jed._________________
Slika
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, čemažev namaz/pesto tudi jaz obožujem.
Vendar ga pa vedno pripravljam s hladno stiskanim sončničnim oljem, ki ima bolj nevtralen okus kot močno in ( zame ) grenko oljčno olje.
Včasih mešam zraven še do približno 20% sezamovega ali bučnega olja.

Na 100g čemaževih listov 60-70g olja in 4-5g soli.
brbr

Vem, da je že malo pozno, ker se čemaževi listi počasi poslavljajo, a vseeno:

Tale recept za namaz se je letos izkazal za dobitno kombinacijo.

Gre pa takole:
- v posodo streseš šopek na grobo narezanih čemaževih listov, dodaš avokado (jaz delam namaz za sproti, tako uporabim polovico avokada), sol, malo olivnega olja in soka limone. Vse skupaj dobro premiksaš s paličnim mešalcem in dobiš namaz za prste obliznit. Namesto olja in soli, prijateljica dodaja majonezo._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr, tale namaz bi šel tudi z v oljem vloženim čemažem, kaj meniš?
Pač sproti delaš namaz z avokadom in drugimi dodatki.
brbr

Seveda bi šel - še olja in soli ti ni treba več dodajati, samo avokado in limono. Jaz ga bom čez leto delala iz zmrznjenjega čemaža in sem prepričana, da bo v redu._________________naredimo svet lepši
Odgovori