Čemaž tako in drugače
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Čemažev pesto delam podobno, kot MARTINKA, le brez soli, ker se mi zdi, da sol preveč spremeni okus.
Shranjujem ga v kleti na približno 16 - 18 stopinj C. Ni se mi še pokvaril, čeprav sem imela en pozabljen kozarček v kleti 2 leti. Potem, ko ga odprem, ga takoj dam v hladilnik in poskušam čimprej porabiti. Zato ga tudi polnim v male kozarčke po 1 dl ali še manj. Največ ga porabim kot namaz na kruhu, največkrat brez kakršnihkoli drugih dodatkov.
Kravzlj: zelo pomembno je, da je v pestu dovolj olja in da zadnja plast olja povsem prekrije čemaž.
In to, da listi ob pripravi niso mokri.
Shranjujem ga v kleti na približno 16 - 18 stopinj C. Ni se mi še pokvaril, čeprav sem imela en pozabljen kozarček v kleti 2 leti. Potem, ko ga odprem, ga takoj dam v hladilnik in poskušam čimprej porabiti. Zato ga tudi polnim v male kozarčke po 1 dl ali še manj. Največ ga porabim kot namaz na kruhu, največkrat brez kakršnihkoli drugih dodatkov.
Kravzlj: zelo pomembno je, da je v pestu dovolj olja in da zadnja plast olja povsem prekrije čemaž.
In to, da listi ob pripravi niso mokri.
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 5295
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Vem, da je že malo pozno, ker se čemaževi listi počasi poslavljajo, a vseeno:
Tale recept za namaz se je letos izkazal za dobitno kombinacijo.
Gre pa takole:
- v posodo streseš šopek na grobo narezanih čemaževih listov, dodaš avokado (jaz delam namaz za sproti, tako uporabim polovico avokada), sol, malo olivnega olja in soka limone. Vse skupaj dobro premiksaš s paličnim mešalcem in dobiš namaz za prste obliznit. Namesto olja in soli, prijateljica dodaja majonezo._________________naredimo svet lepši
Tale recept za namaz se je letos izkazal za dobitno kombinacijo.
Gre pa takole:
- v posodo streseš šopek na grobo narezanih čemaževih listov, dodaš avokado (jaz delam namaz za sproti, tako uporabim polovico avokada), sol, malo olivnega olja in soka limone. Vse skupaj dobro premiksaš s paličnim mešalcem in dobiš namaz za prste obliznit. Namesto olja in soli, prijateljica dodaja majonezo._________________naredimo svet lepši