Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kutina - Cydonia oblonga

Odgovori
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

No, jaz jih imam dve gajbici - preveč za kutin sir. Nimam sušilca za krhlje. Kaj drugega bi še lahko naredila?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Marmelado, sok, skupaj z jabolki kompot, sama sem na drobno narezala neolupljene kutine in olupljena jabolka, dodala cimet, nageljnove žbice, limonine rezine. Zaenkrat za sproti, ampak ga bom tudi kot ozimnico.
Izjemno dobre so pečene:
https://www.kulinarika.net/recepti/13171/sladice/kutine-pecene/

Da ne govorim o kutinah v viskiju:
https://www.kulinarika.net/recepti/11871/ozimnica/kutine-v-viskiju/
Skratka, še premalo jih bo.
Embarassed
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Aromatnaya je letos močno obrodila, velike bunke, okus dober, izrazitejši kot lani.

Tudi pes se strinja glede okusa.

Vendar žal gnijejo, kot da bi bile plačane za to.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Kako veš kdaj so kutien zrele ubistvu? moje so kar polne_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Po mojem vtisu - ko primerno dišijo.

Lahko pa tudi malo prehitiš in jih postaviš po hiši, naj se tam lotijo dišanja.
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

Da se še malo pohvalim. Odkar sem tri leta nazaj začel saditi drevesa, je kutina prva (poleg fig) že lepo rodila. Bila je italijanska sadika iz Eurogardna. V loncu, na pogled veliko premajhnem za velikost drevesca. S takimi imam slabe izkušnje. Ali se posušijo ali pa nikamor ne rastejo in samo životarijo. Ta kutina se je pa takoj prijela, močno odgnala in krepko jo je treba obrezovati. Že prvo leto je bil gor en sadež, drugo leto pa že polna košara. Slabih deset kil sem jih nabral, pa še precej jih je pometalo po tleh in so zgnile.

Spekli smo en štrudl (dober), skuhali marmelado (dobra) in kompot (dober). Problem je samo v tem, da sem zaenkrat edini odjemalec. Drugo leto, če bo tako nadaljevala, probam še kakšen recept. Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kutine v viskiju, pečene kutine, kutinov sir,.....še kaj dobrega se bo našlo. Dobro zrele, narezane na tanke rezine, so dobre tudi surove, za grizljanje. Tak fin, poseben okus.
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Obožujem kutine!
To je moja želja za prihodnje leto - posaditi kutino. Ali so zahtevne glede zemlje (kaj če je zemlja slaba, oz. je je malo)?
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Na Gartlclovu sem zadela vrečo bio kutin, iz katerih sem še isti večer skuhala marmelado. Noro dobra! njami

Sedaj sprašujejo, če bom drugo leto spet kaj prinesla. Pri nas namreč kutine ne rastejo zaradi mrzlega podnebja.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

noam, kaj pa imaš to za eno sorto?
Odgovori